Kaszás Tamás

Szívvel és értelemmel

Kísérőprogram

2021. szeptember 24. (péntek) 18 óra

Kaszás Tamás tárlatvezetése

további info

Megnyitó: 2021. szeptember 3. (péntek) 19:00-22:00

A kiállítási kísérő letölthető innen.

Kaszás Tamás önálló kiállítása egy olyan teret hoz létre, melyben a különböző fiktív narratívák nyugtalanítóan reális elemekkel keverednek, és melyben egy jövőbeli pillanatból egy olyan világra tekinthetünk vissza, ami akkor már nem létezik. A felejtés inverze ez; emlékezés a jövőből a gazdasági/politikai/technológiai/ökológiai összeomlás előzményeire és következményeire. Ugyanakkor valamiféle nihilista agitáció is egyben, ami a kinyilatkoztatás és az aktív cselekvés ellen foglal állást, és ami nem akarja megváltoztatni sem a jövő történéseit, sem a múlt emlékeit.

A sci-fi agitpropnak nevezett munkamódszeréhez kapcsolódva Kaszás az antropológus kívülálló pozíciójából vizsgálja az összeomlás utáni társadalom fiktív tárgyi és képi emlékeit. A kiállítás vázát a művész legújabb festményei és az ezekhez kapcsolódó hangjáték, valamint egy nagyméretű installáció; egy fiktív propaganda-eszköz adja.

(Szalai Borbála)

Kaszás Tamás (1976, Dunaújváros) Szigetmonostoron él és dolgozik. 2003-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán. Művészetének középpontjában ökológiai, gazdasági és társadalmi kérdések állnak. Megközelítésében az autonóm egyén és a közösség viszonya, az együttműködés alapú megoldások, a tapasztalati és elméleti tudás újraszervezése, a marginális nézőpontok, a fenntarthatóság szempontjai dominálnak. Alkotásai, installációi egy, a globális világrenddel és az elnyomás minden fajtájával összetűzésbe kerülő alternatív társadalmi modell lenyomataiként is értelmezhetőek.

Műveit egyéni kiállításokon mutatta be az amszterdami De Appel és a Netwerk Aalst intézményekben (2018); a budapesti Kisteremben (2017, 2014); a lisszaboni Calouste Gulbenkian Museumban (2017), a łódźi Museum Sztukiban (2016); a bécsi Krinzinger Galerieben (2014) és az esseni Museum Folkwangban (2007). Csoportos tárlatokon szerepelt többek között a berlini Hamburger Bahnhofban; a 19. Sydney Biennálén; a 12. Isztambuli Biennálén; a grazi Künstlerhaus – Halle für Kunst und Medienben; az oldenburgi Edith-Ruß-Haus für Medienkunstban; a bécsi Frei–raum Q2-ben; a genti SMAK-ban és a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

A Trafó Galériában a Mint a madár, a Minden nap lefekvés előtt tizenhat órát gondolkodom, a Travelling without moving című kiállításokon állított ki. Két legfontosabb, kifejezetten festészeti témájú csoportos kiállítása szintén a Trafó Galériában valósult meg; 2002-ben a Tömérdek és 2007-ben a Kedves festő fessél nekem… szívvel és értelemmel, mely utóbbira a mostani kiállítás címe is utal.

Sajtó:

Artportal | Nagy Gergely: Az összeomlás színháza és a néző munkája. Kaszás Tamás kiállítása a Trafóban

dunszt.sk | Frazon Zsófia: Csak egy pillantást vethessek a világra!

Balkon | Kaszás Tamás: Szívvel és értelemmel

Támogatók: NKA, Káli Kövek


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek