Gondolat Generátor

Gondolat Generátor

avagy a Trafó és Te

A Gondolat Generátor minden, ami segít a Trafó programjait továbbgondolni, értelmezni, megvitatni, hozzájuk kapcsolódva újat alkotni. Alapja a részvételiség, hiszen a Trafó fogalmától ugyanúgy elválaszthatatlan közönsége, mint a benne megmutatkozó alkotók.

A műfaji sokszínűséghez illeszkedve programjainkkal különböző utakat keresünk a személyességre, elérhető közelségbe hozva az alkotást, fejlesztve a társadalmi érzékenységet, lehetőséget adva az önkifejezésre, a közös gondolkodásra és a párbeszédre, hogy a Ház valódi közösségek otthona legyen.
 
Ha kérdésed van, vagy jelentkeznél valamire, írj emailt: gondolatgenerator@trafo.hu -ra, csatlakozz a programhoz Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevél listánkra.

CSATLAKOZÓ - alkotócsoport

Kiknek?
15-25 éves fiataloknak.
Mikor? 
Novembertől minden héten csütörtök délután.
Mi ez?
A Trafó állandó diákcsoportja heti rendszerességű drámajátékos foglalkozásokon színházi, táncos, képzőművészeti és zenei oldalról vizsgál meg egy adott témát. A csoportos munkán kívül megismerkednek a Trafó kínálatával, szemléletével és alkotóival is, ezzel tapasztalatot és inspirációt szerezve saját alkotófolyamatukhoz. Az évad végén az érdeklődőknek összművészeti performansz keretében mutatják be munkájuk eredményét.
Jelentkezés:
Emailben 2019. november 10-ig egy bemutatkozással és egy rövid leírással a saját szobádról.

MESÉLŐ - storytelling foglalkozás

Kiknek?
Bárkinek, aki szívesen mesélne, és hallgatna történeteket.

Egyeztetés szerint külön alkalmak középiskolás és egyetemista csoportoknak.
Mikor? 
A következő nyílt alkalom időpontja: november 20.
Mi ez?
A MESÉLŐ egy olyan storytelling est, ahol maguk a résztvevők oszthatják meg egymással személyes történeteiket egy megadott téma mentén, inspiráló színházi játékok segítségével, Trafós alkotókkal közösen. Nem baj, ha fogalmad sincs, hogy mit tudnál mesélni, vagy soha nem jártál hasonló eseményen, hiszen itt közösen keresünk különböző nézőpontokat, hallgatunk és sztorizunk, mert mindenki története fontos és érdekes!

Jelentkezés: Csoportoknak emailben a létszám feltüntetésével.

TÁNCRAHANGOLÓ – bemozgató foglalkozás

Kiknek?
Középiskolás osztályoknak és egyetemi csoportoknak.
Mikor?
Külön egyeztetett időpontban a Trafóban vagy az iskolában.
Mi ez?
A Táncrahangoló a Trafó szabadon választott kortárs táncelőadásaihoz kapcsolódó saját élményű beavató-bemozgató foglalkozás, ahol a diákok friss szemmel nézhetnek saját testükre, és mozdulatokon keresztül, fokozatosan tapasztalhatják meg, hogy az amit táncnak nevezünk, senkitől nem áll távol. Az első foglalkozáson egy fiktív történeten keresztül térképezzük fel saját testünket, a második alkalmon kapcsolódási pontokat és kompozíciós lehetőségeket keresünk a csoportban, a harmadik alkalommal közösen nézünk meg egy kortárstánc vagy újcirkuszi előadást a Trafóban.

Jelentkezés és időpontegyeztetés: Emailen a gondolatgenerator@trafo.hu címen.

GALÉRIA FOGLALKOZÁSOK

Kiknek?
Középiskolás osztályoknak és egyetemi csoportoknak.
Mikor?
Külön egyeztetett időpontban a Trafóban.
Mi ez?
A Trafó Galéria és a Gondolat Generátor közös foglalkozásai, ahol a résztvevők cselekvő részeseivé válnak egy kiállításnak, bepillantást nyernek egy-egy alkotás mögött létező jelenségbe, történetet építhetnek és annak szereplőivé válhatnak, hogy aztán ez a közösen átélt élmény is segíthesse a kiállításhoz való kapcsolódásukat. Első foglalkozás: a Nedves Hálózatok című kiállításhoz kapcsolódóan novembertől.

Jelentkezés és időpontegyeztetés: Emailen a gondolatgenerator@trafo.hu címen.

BEKAPCS - alkotópályázatok

Kiknek?
Bárkinek, aki szívesen alkotna egy Trafós produkcióból inspirálódva.
Mikor?
Novembertől minden csütörtök délután 16:30-19:00-ig.

Mikor?
Új pályázatot három havonta írunk ki. Az aktuális pályázatot ITT találod. A díjátadó időpontja: december 6.
Mi ez?
A Trafó egyes programjai által érintett témákhoz, a bennük megjelenő képekhez vagy szöveg-részleteihez kapcsolódó pályázatok, melyekben különböző műfajú alkotásokat várunk egyénektől, vagy csoportoktól. A beérkező műveket a kiinduló programhoz kapcsolódó zsűri értékeli, a pályázatot pedig egy nyilvános eredményhirdetéssel egybekötött díjátadó zárja, ahol a nyertes pályaművek bemutatásra kerülnek, hogy azután a továbbiakban is megjelenjenek a Trafó webes felületein vagy a Házban.

Eddigi pályázataink nyertes alkotásait itt találod. 
Jelentkezés: 
Emailben, a pályamunka elküldésével.

NÉZŐPONT - közönség-össze-találkozó

Kinek?
Bárkinek, aki a Trafóban megtekintette az adott előadást, és beszélne róla.
Mikor?
Egy hónapban kétszer. Figyeljétek a logót! Következő időpontok: November 16. és 22, december 14. és 17.
Mi ez?

A Trafó megadott előadásait követő félórás, kötetlen beszélgetés, melyen a felmerülő kérdéseket nem az alkotóknak, hanem a közönség más tagjainak tehetitek fel. Gyűjtsétek be, cseréljétek ki, gondoljátok végig, értékeljétek újra a különböző véleményeket! A programhoz tartozik egy pontgyűjtő füzet, amelybe lejegyezhetitek gondolataitokat, és gyűjthetitek az alkalmanként járó néző-pontokat, melyeket ajándék jegyekre válthattok be.
Jelentkezés:
Előzetes jelentkezés nem szükséges. Látogatható alkalmanként vagy folyamatosan.

FÉLSZ - összművészeti performansz

Kinek?
A Trafó közönségének.
Mi ez?
A 2018/19-es évad Csatlakozó csoportjának bemutatkozó előadása félelmekről, szorongásokról, társadalmi nyomásokról és szégyenhelyzetekről, valamint egy kicsit arról, hogy miképpen lehet mindezeket kinevetni és felszabadulni.

Jelentkezés:
Jegyet foglalni a jegypenztar@trafo.hu címen lehet.

#MINDENKITÖRTÉNET - közösségi színházi előadás
Kiknek?
A Trafó közönségének.
Mi ez?
A Trafó huszadik születésnapjára készült közösségi színházi előadás. A nyár során különböző fesztiválokon gyűjtöttünk személyes történeteket a felnövésről, változásról, felelősségről, szabadságról, szerelemről, elválásról; arról, hogy milyen érzés húsz évesnek lenni. Ezeket összefűzve, a történeteket mesélő civil szereplőkkel közösen festünk körképet a “húszévességről”.
Jelentkezés:
Jegyet foglalni a jegypenztar@trafo.hu címen lehet.


 
-----------------------------------
 
SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK AZ ALKOTÓKKAL
 
Kiknek?
Bárkinek, aki kíváncsi maradt.
Mikor?
Az adott előadás után. A következő beszélgetés időpontja:
Mi ez?
Az alkotó(k) és egy, a produkció témájában/műfajában jártas szakértő moderátor beszélgetése azok számára, akiket annyira foglalkoztat egy-egy előadás, hogy még többet szeretnének hallani létrejöttéről és témáiról. Azoknak, akik szeretnek hallgatni és azoknak is, akik mernek kérdezni.
Jelentkezés:
Előzetes jelentkezés nem szükséges.


KÜLÖNÓRA
 
Kiknek?
Egy adott előadás nézőinek.
Mikor?
Az adott előadás előtt, 45 perccel, majdnem mindig fél 7-kor.
Mi ez?
Kontextus teremtő, bevezető kiselőadás egy olyan témáról, amit az aznapi előadás érint, vagyis beszélgetés azoknak, akiknek hiányzik a 45 perces tanóra, amelyen egy számára ismerős vagy akár ismeretlen témáról tudhat meg sok mindent.
Jelentkezés:
Előzetes jelentkezés nem szükséges.
 

TÁRLATVEZETÉS
 
Kinek?
Bárkinek, akinek a katalógus nem elég.
Mikor?
Minden kiállítás ideje alatt legalább egyszer. A következő tárlatvezetés:
Mi ez?
Tárlatvezetés a Trafó Galéria aktuális kiállításán a kurátor, a kiállitó művész vagy akár az alkotót és műveit jól ismerő szakember vezetésével, és veletek.
Jelentkezés:
Előzetes jelentkezés nem szükséges.
 

WORKSHOP
 
Kiknek?
Profiknak és félprofiknak.
Mikor
Eltérő gyakorisággal. A következő workshop időpontja:
Mi ez?
Egyedülálló lehetőség azoknak, akik nyitottak, kíváncsiak,  és tanulni vágynak. Különböző intenzitással 1-2 órában vagy alkalommal ismerkedés egy adott stílussal, tánctechnikával, színházi- és cirkuszi fogással. Meghívottaknak vagy jelentkezőknek.
Jelentkezés:
Az aktuális workshopra való jelentkezés információit figyeljétek a kiírásnál.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek