Fischer Balázs - Mohácsi András - Szántusz Noya Noémi és a Jurányi rajz- és festőiskola valamennyi tagja

Mert olyan uncsi lenne nélkülem

2400 Ft
NEXTFESZT és Trafó bérlet érvényes, de belépésre nem jogosít. Bérletvásárlás és online beváltás.

Amikor beülsz a Rajz- és festőiskola diákjai elé te vagy a modell, te vagy a főszereplő. Mindenki veled van elfoglalva. Aztán megkéred őket, hogy tegyenek már be egy Eminem számot. És észreveszed, hogy a fókuszod átkerül rájuk, és egy olyan előadásnak vagy a nézője, amiben éppen téged festenek. A Mert olyan uncsi lenne nélkülem című konceptuális performanszban a nézők kipróbálhatják, milyen modell szerepben ülni, hazavihetik a róluk készült alkotásokat, és megismerhetik azokat a hölgyeket és urakat, akik javarészt civil foglalkozásuk szerint nem is festenek, és nem is rajzolnak, de akkor mit csinálnak?

Mi van akkor, ha nincs egy előre megírt, pontos forgatókönyv, hanem a performansz mindenkori résztvevői, az iskola tagjai és tanárai, illetve az épp aktuális modelljei döntenek arról, hogy a keretbe foglalt idő mivel is teljen el? A performansz során lehetőség nyílik arra, hogy néző és alkotó egy folyamatos szerepváltásnak tegye ki magát, de az is elképzelhető, hogy eszébe se jut senkinek efféle huncutság. Az esemény alatt nem mellesleg rajzok, festmények készülnek a nézőkről, melyeket elvihetnek magukkal.

Kik a performansz performerei: azok, akiket festenek, vagy azok, akik festenek? Milyen lesz az előadás íve, hol lesz benne feszültég, vajon elég érdekes lesz-e a dramaturgiája? Tud-e autentikus maradni a civil résztvevő a színpadon? Érdekes-e számunkra a másik ember története? Meghalljuk-e? Ez a performansz igyekszik minden betokosodott színházi szabályt felrúgni, mégis színháznak képzeli magát.

Fischer Balázs festőművésszel és Mohácsi András képzőművésszel Szántusz Noya Noémi a Jurányi Rajz- és Festőiskolában ismerkedett meg modell munkája során. Mind a közeg, mind a kontextus olyan inspirálóan hatott rá, hogy már az első pár alkalom után megszületett benne ennek a performansznak az ötlete. Ezt követően kérte fel a tagokat, és mestereiket Noya a közös alkotásra.

Koncepció: Szántusz Noya Noémi
Résztvevő művészek: Fischer Balázs, Mohácsi András
Zene/Dj: Kemény Rozi
Dramaturg: Bogya Tímea Éva 
Látvány: Darvay Boti

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek