Me&You = MYOUSIC

Me&You = MYOUSIC

Három alkalommal járt korábban a Trafóban, újcirkuszi előadásokkal. Mennyiben más a MYOUSIC című önálló produkciója?
Az újcirkuszi előadásokban a látványosságot a vizualitás és művészi előadásmód jelenti, a MYOUSIC viszont egy utazás az egyén képzeletén keresztül.

Mi volt az előadás kiinduló ötlete?
Egy olyan előadást szerettem volna létrehozni, amelyben a hangoké a főszerep, és azokon keresztül bontakozik ki a történet, színészi jelenlét nélkül.

Vegyes műfajú, "hibrid" előadás, amit ön hang-szoborként nevez meg. Mit jelent ez pontosan?
Számomra sosem volt fontosak a pontos meghatározások és besorolások. Vannak dolgok, amelyeket szeretnék elmondani, és ezekhez megkeresem a legmegfelelőbb formát. Ezek alapján talán a színház műfaja áll a legközelebb ehhez a munkámhoz.

Évek óta tanulmányozza a hangok általi narratív struktúrákat, tanít is a zürichi egyetemen. Milyen történetet mesél el a MYOUSIC?
Központi témája a pillanat megélése, az itt és a most. Ebben az esetben ez az előadás - mint kitágított pillanat - megélését jelenti, ami magába foglal minden mást is. A teret, annak építészeti adottságait, történetét, rendeltetését; a közönséget, mint egységet és tömegdinamikát; az egyént a figyelmével, elvárásával és érzékenységével, valamint a művészt: a külsejét, és amit abba belelátunk vagy elvárunk tőle. De ott van a külvilág is, amit magunk mögött hagyunk, amikor becsukódnak az ajtók és kialszanak a fények. Ami ezután „történik”, az a nézők képzeletében íródik meg, az érzékelés jelen idejében.

Mi fogta meg Julian Sartorius jazzdobosban, és hogyan határozza meg az ő szerepét ebben a sajátos univerzumban?
Julian egy fantasztikus zenész, és tele van kíváncsisággal. A MYOUSIC-ban ő képviseli az embert, aki kapcsolatot teremt a világ dolgai között, hogy felfedezze és megértse azokat. Ebben a keresésben a ritmus van a segítségére, amivel összeköti a tér különböző elemeit, hogy mi, a közönség mindezt befogadhassuk, és megteremthessük benne a saját terünket.

Mit jelent a szójátékszerű cím?
Hogy valami új születhessen, térre és nyitottságra van szükség, önmagunk és a másik irányába is. A Me&You = MYOUSIC játékból adódó címmel azt szeretném sugallni, hogy sosem csak egy nézőpont létezik. Nincs jó és rossz, és az igazság, ami egy sokkal összetettebb valami, a többszólamúságból születik meg.

2016 óta sokat turnézik az előadás, s ha jól sejtem, nincs két egyforma este.
Az előadások és a turnézás segít abban, hogy jobban megértsem és elmélyítsem a saját műveimet. Megragadok minden lehetőséget, hogy fejlesszem a darabokat, és kitegyem őket új formáknak, szituációknak és találkozásoknak. 

Mit szeret ebben az előadásban a leginkább: a beépítést, a nézők érkezését, a színpadi történéseket vagy a tapsot?
Sosem tudjuk, mikor fog megtörténni a csoda: egy váratlan pillanatban kinyílik a képzelet ajtaja, és az ember valami újat és meglepőt fedez fel. Pontosan ezekért a pillanatokért szeretem a munkámat.

Ki az ideális befogadó? Hogyan ajánlja a Trafó nézőinek az előadást?
A darab nem kíván előzetes tudást, vagy különleges nyelvtudást a néző részéről, kizárólag  kíváncsiságot önmaga és a külvilág felé. Mindenkit szeretettel várunk.


Dimitri de Perrot (Fotó: Augustin Rebetez)
Fordítás: Sándor Anna
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek