Rákapcsolódnál? - Lia Rodrigues: Encantado

Rákapcsolódnál? - Lia Rodrigues: Encantado

A Trafó épületében elhelyezett edukatív plakátainkon aktuális előadásainkhoz kapcsolódó fogalmi definíciókat és releváns háttérinformációkat osztunk meg veletek.

Az Encantado a Rio de Janeiróban élő koreográfus, aktivista és tanár Lia Rodrigues koreográfiája, aki 40 éves pályafutása során fáradhatatlanul dolgozott a művészet, az aktivizmus és a társadalmi folyamatok közötti szinergiák kiépítésén és akit a Brazíliában tapasztalt nagyon is valós környezeti és spirituális küzdelmek inspirálnak.

Az Encantado jelentése “elbűvölt”. A kifejezést olyan lényekre használják Brazíliában, akik az Encante nevű paradicsomi, víz alatti birodalomból származnak ahol delfin formájukban léteznek.

A szárazföldön, emberi alakjukba sápadt bőrűek és kecsesek, általában régimódi, színes ruhákba öltöznek. Az encantado mindig fedve tartja a fejét, általában egy széles karimájú szalmakalappal, mert átváltozása sosem lehet teljes: mindig van egy kopasz folt a feje tetején, ahol delfin alakjábóll hátramaradt a fúvólyuk.

Kiváló zenei képességeik- és erős csábító erejük van és jelentős a szórakozás iránti vonzalmuk is. Kíváncsiak az emberi társadalomra, és különösen kedvelik a fesztiválokat és az összejöveteleket, ahol élvezhetik a zenét és a táncot. Nem ritka, hogy egy encantado hosszú távon él a szárazföldön, és zenészként keresi kenyerét.


Ha izgalmasnak találod az encantadok történetét, olvasd el Buefo Colorado legandáját!

Az előadásban a Mbyá Guaraní népcsoport dalai hallhatóak, mely dalok egy olyan megmozduláson hangoztak el és kerültek rögzítésre, ahol a saját földjeik tulajdonjogaiért tüntettek.

2008-as adatok szerint körülbelül 4000 Mbyá Guaraní él Argentína Misiones tartományában, valamint Paraguay és Brazília környékén. Ezek a közösségek többnyelvűek (guaraní, mybá és spanyol), és főleg vidéki területeken gazdálkodnak, kisebb részben a városokba költöztek és különféle ipari munkákat végeznek.

Egy 1988-as törvény értelmében a guaraní földek az állam közvetlen ellenőrzése alá kerültek. Tiltakozásul a Mbyá Guaraník 1993-ban összegyűltek Posadasban, hogy követeljék a törvény visszaállítását, és felemeljék a hangjukat a fakitermelés, a bányászat, a turisztikai érdekek általi pusztítás, valamint a földjeikre telepítendő vízerőmű építése ellen. A guaraník által lakott földek tulajdonjogainak hiánya régóta elhúzódó, és a mai napig megoldatlan probléma.



TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek