Anca Benera & Arnold Estefán

A természetalatti

Kísérőprogram

2021. november 12. (péntek) 18 óra
Szalai Borbála, Szalipszki Judit és Esteban de la Torre tárlatvezetése

2021. november 20. (szombat) 11:30 óra
Hangover Reading Club  #9
A láthatatlan észlelése az “Antr-obszcén” korszakában

Megnyitó: 2021/10/22 (péntek) 19:00 – 22:00 folyamatosan

Látogatható: 2021. december 5-ig.

A megnyitó keretében a művészek tárlatvezetést tartanak 19 órától.

A kiállítási kísérő letölthető innen.

Anca Benera és Arnold Estefán kutatásalapú művészeti gyakorlata történelmi, társadalmi vagy geopolitikai narratívák mögött húzódó láthatatlan és rejtett mintákra fókuszál. A Trafó Galériában rendezett egyéni kiállításuk a bányászat, az urbanizáció, az iparosodás, a háborúk és más, a természeten végrehajott emberi beavatkozások lenyomataira és azok nemkívánatos melléktermékeire koncentrál; a természet lenézett elemeire (melyeket David Gissen építészettörténész és designer természetalattinak nevez), az erőszakos és kizsákmányoló tettek nyomaira, a katonai és politikai beavatkozások lerakódásaira, a mindent beborító, mégis láthatatlan törmelék-rétegre.

A művészek a legkülönbözőbb technológiákat és nézőpontokat alkalmazzák a mikroszkóppal készült képektől a szatellitfelvételekig, a bioszenzoroktól a hangnavigációs távolságmérésig annak érdekében, hogy feltárják azokat a folyamatokat, melyek bizonyos események elfedésére vagy eltörlésére használják a természetet, és melyek politikai vagy katonai célokból formálják át a tájat. A kiállításon így hallhatóvá válnak a tenger alatti gyémántbányászat hangjai és annak puszta szemmel nem látható hatásai a víz alatt fekvő területekre; hangot kap az elpusztított területek romjain növő gombák közötti kommunikáció; és láthatóvá válnak azok a folyamatok, melyek a múlt nem kívánatos elemeit és a jelen különböző hatalmi érdekek által vezérelt szándékait igyekeznek elfedni.


Anca Benera (RO, 1977) és Arnold Estefán (RO/HU, 1978) 2011 óta dolgoznak együtt. Installációikban, videómunkáikban és performanszaikban kulturális különbségekkel kapcsolatos jelenségeket, valamint az identitásképzés, a történetírás és a jogalkotás egyénre és közösségekre gyakorolt hatásait vizsgálják. Az elmúlt időszakban művészeti gyakorlatuk az ember által átalakított tájak jelenségére koncentrál, különös tekintettel egyes tájak kijelölésének és formálásának az egyre fokozódó erőszakkal és az erőforrások kizsákmányolásával való kapcsolatára. Benera és Estefán a bukaresti Centre for Visual Introspection alapítói, ahol workshopokat vezettek, köztéri projekteket valósítottak meg és kiadványokat adtak ki 2008 és 2011 között. Jelenleg Bécsben és Bukarestben élnek.

Műveiket és projektjeiket többek között a következő intézmények mutatták be: a zürichi Migros Museum, a Talbot Rice Gallery Edinburgh; a koblenzi Ludwig Múzeum, a limericki 39. EVA International Biennial, a Belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum, a helsinki Shelter Festival, a pozsonyi, a kolozsvári és a bukaresti tranzit-ban, a marseille-i MUCEM (Museum of European and Mediterranean Civilisations), a nantes-i Frac des Pays de la Loire, a belfasti Metropolitan Arts Centre, a bécsi MUMOK, a Kijevi Biennále, a Vienna Biennále, a Kunsthalle Wien, a New York-i Jewish Museum, a 13. Isztambul Biennále és a párizsi Palais de Tokyo. Budapesten műveikkel a Ludwig Múzeumban, a Budapest Galériában, a tranzit.hu-ban, a Glassyard Galériában, a Stúdió Galériában, a Kisterem Galériában és az OFF-Biennále Budapest keretében találkozhatott a közönség.

A kiállítótérben jelen lévő laskagomba-spórák miatt a látogatás során ajánljuk az FFP2-es maszk viselését.

Sajtó:

Magyar Narancs | Dékei Kriszta: Gomba és gyémánt

artportal.hu | Gadó Flóra: Kell-e aggódnunk, ha a gombák úgyis túlélnek mindent és mindenkit?

KubaParis

BLOK Magazine

Támogató: Román Kulturális Intézet, NKA, Pilze-Nagy Kft., Káli Kövek

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek