Ürügyeink Eörsire

2000 Ft / diák: 1600 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

“Amikor a rosszkedv már a homlokomig ért, feldobtam egy forintot. Ha fej lesz - gondoltam -, lemegyek és iszom egyet, ha írás, akkor humoreszket írok.“
 
A PanoDráma egyetlen alkalommal látható előadásán többek között a TÁP Színház, a HoppART, a Kolorádó Kid, a PanoDráma, s a kaposvári aranycsapat jeles tagjai, mások mellett Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Urbanovits Krisztina idézik fel a vitriolba mártott tollú publicistát, az író-költő-dramaturg polihisztort, Eörsi Istvánt. A hatalmas életműhöz és a műfaji gazdagsághoz méltóan a legpikírtebb és legszellemesebb, ma is hátborzongatóan érvényes közéleti írások, versek, novellák, hang- és filmbejátszások, musicalek és más zenés fordítások dalai, Eörsi szövegekből fiatal rendezők által rájuk jellemző stílusban színpadra állított jelenetek adják a kivételes est anyagát. Mindezt a halálának tizedik évfordulójára rendezett Eörsi-ünnep keretében, amelynek olyan sokszínű a programja, mint amilyen sokoldalú volt az író.

Tíz éve, október 13-án halt meg Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek egyik legélesebb szemű és legkíméletlenebb humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja, több mint három tucat kötet szerzője a legkülönbözőbb műfajokban: verstől drámán át prózáig, börtönkönyvtől versmagyarázatig. Nemcsak éleslátása és vitriolba mártott tolla hiányzik pótolhatatlanul a mai Magyarországról, kompromisszumot nem ismerő elvhűsége és hajlíthatatlan gerince ugyancsak elkelne ma is.
 
A jeles évforduló alkalmából Eörsi István fia és barátai (Eörsi László, Lengyel Anna, Vágvölgyi András) rendezvénysorozatot szerveznek több helyszínen konferenciával, publikációs versennyel, kiadvánnyal, maratoni vetítéssel a kaposvári előadásokból, borozgatós, anekdotázós estével, illetve itt, a Trafóban egy olyan színházi estével, mely hangulatában leginkább talán a Litera-előszilveszterekre hajaz, s közben Eörsi István sokszínűségét szerzőként és emberként egyaránt megmutatja.
 
Az Ürügyeink Eörsire estjén a hatalmas életműből válogatott felolvasások, hang- és filmbejátszások, musical és más zenés fordítások énekszámai, jeles alkotótársakkal való beszélgetések váltakoznak az olyan jelenetekkel, melyeket Eörsi-szövegekből rendeznek a legkülönbözőbb alkotók: a Mindenrossz Eörsi (TÁP), az Eörsi á lá Vagesz (Kolorádó Kid), az Eörsi á lá verbatim (PanoDráma), Eörsi á lá site specific csak néhány a stílusgyakorlatok sokaságából.

Az egyetlen alkalommal látható esten közreműködik:
a Panodráma 
a HoppART
TÁP Színház
Kolorádó Kd
Bezerédi Zoltán
Gryllus Dorka
Jordán Tamás
Molnár Piroska
Urbanovits Krisztina
 
 
 

 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek