MATANA ROBERTS (US), OREN AMBARCHI (AUS)

2400 Ft | elővételben: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes
A brooklyni lakóhajócskáján élő Matana Roberts szaxofonos-zeneszerző először jön Magyarországra, hogy bemutassa legújabb lemezét, az epikus Coin Coin tizenkét részes lemezsorozatának harmadik darabját, mely az év elején jelent meg a neves montréali Constellation kiadónál.

A Coin Coin-t egyébként viccesen Matana Roberts a saját Nibelung gyűrűjének nevezte, talán nem is véletlenül, jelezve a téma komolyságát: fókuszában az afro-amerikai történelem, a feminizmus és az amerikai identitás kérdése áll. A legfrissebb anyag (Chapter Three: river run thee) a két előzővel ellentétben egy szólóalbum, melyen a szaxofon mellett új irányokban is kísérletez: az erős narratívát nagyapja versei és egyéb történetei támogatják, de saját énekhangja is központi szerepet kap, mely sokszor az egyik délvidéki utazásán készített külső helyszíni felvételekkel gazdagodik.

Ezerarcúságát mutatja, hogy kikkel játszott már együtt, csak szúrópróbaszerűen néhány név: Anthony Braxton, Tortoise, Vijay Iyer, Meshell Ndegeocello, Godspeed You! Black Emperor.


 
OREN AMBARCHI
A multiinstrumentalista ausztrál Oren Ambarchi az egyik legkeresettebb zenész az experimentális zenei szcénában. A szinte folyamatos turnézás ellenére terjedelmes diszkográfiával rendelkezik, melyben a legnívósabb kiadók sorakoznak, például Touch, Tzadik, Editions Mego, Rune Grammofon, PAN. Gyakorlatilag mindenkivel játszott, aki számít ezen a területen: Keiji Haino, John Zorn, Jim O'Rourke, Keith Rowe, Phill Niblock, Merzbow, Fire!, Fennesz, Stephen O’Malley stb.  Eredetileg a Touch kiadónál az ezredforduló környékén megjelent lemezeivel robbant be, melyekre inkább az ambientes-minimalista elektronika volt a jellemző. Később nagyon sok stílusban kipróbálta magát, és a mindig termékeny nyitottságával gyorsan eljutott a „kategorizálhatatlan” jelzőig. Manapság elsősorban az improvizáció mezsgyéjén mozog, de bőséggel akad megírt kompozíciója is. A dobon és a gitáron is teljesen egyedi felfogással játszik, utóbbit sokszor teljesen beazonosíthatatlanul absztrakttá processzálja. Felvételei sokszor a lassan kibomló minimalista drone, a kísérleti rock és a free jazz egymással határos és szokatlan vidékeit idézik.

 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek