Yoann Bourgeois (FR)

Éjféltájt (Minuit)

3200 Ft / diák: 2600 Ft
súlytalanság, kecsesség, álomszerűség

Valahol a ki- és belégzés, az éjjel és nappal között lebegő Minuit ("éjfél") a karizmatikus akrobata és performer Yoann Bourgeois kreációja. Jelenetek földön, trambulinon, levegőben; szólók, duettek és rögtönzött élőzene: négy akrobata és egy hárfás költői küzdelme a világ kiegyensúlyozatlanságával.

A francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotójának előadása egy kísérletsorozatra épül: Bourgeois-t a "felfüggesztési pont" érdekelte, és onnan jutott el a vaudeville jellegű etűdök sorozatáig. Azt a kifejezhetetlen állapotot igyekezett megragadni, amit a test súlytalansága jelent mozgás közben. Bourgeois olyan instabil színteret talál ki, amely az ember, az objektum és a zene közötti erő-egyensúlyra alapoz, így próbál közelebb jutni ehhez az állapothoz és feltárni illékonyságából eredő varázsát.

Ő és káprázatos partnerei zuhannak és repülnek, a székek, lépcsők, mikrofonok a humor és a mágia lehetőségévé válnak. A testek tárcsákat és fogaskerekeket imitálnak, súlyokat és ellensúlyokat, felfedve a költészetet ebben a megfoghatatlan köztes térben. Yoann Bourgeois cirkusza érzékeny és kifinomult, amihez remekül illeszkedik Laure Brisa pontos és reflexív élőzenéje.

Ez az abszurd jellegű kísérlet arra az egyenes világra vágyakozik és egyben annak hiányára mutat rá, amelyben felállhatunk és beszélhetünk akkor, mikor minden ellenünk fordul. Így lesz az előadás a cirkusz és az élet metaforája. Középen megtartani az egyensúlyt minden szembenálló erő ellenében, amelyek egyszerre taszítanak és húznak, ehhez szükséges egy nagy adag emberi erőfeszítés, erős makacsság és kifogyhatatlan humorérzék. Az eredmény hipnotikus és örökmozgó, ahol a szépség mindig egyben kockázat és veszély. Le Monde

A Minuit a következő rövid színpadi művek ötvözete:

Les Paroles Impossibles
Egy ember egyedül egy mikrofonnal szemben, az összes lehetséges elbukási módot felsorakoztatva még az előtt a momentum előtt, hogy ténylegesen magához venné a szót.
Koncepció és előadó: Yoann Bourgeois

Chaise Wakuwa
Előadja: Mehdi Baki
Koncepció : Yoann Bourgeois


Culbuto 

Előadja: Yurié Tsugawa
Koncepció: Yoann Bourgeois

Fugue / Table
Egy pár egy asztalnál, ahol mindenki felváltva a másik tárgya.
Koncepció: Marie Fonte et Yoann Bourgeois
Előadja: Sonia Delbost-Henry

Fugue / Trampoline
Szóló tánc egy lépcsőn, ahol a bukást a Philip Glass által ismertté tett Metamorphosis Two ismételt és változatos motívumával valósítják meg.
Koncepció és előadó: Yoann Bourgeois

Solo for harp, voice, bass drum and machines

Előadja: Laure Brisa
Koncepció: Laure Brisa
Yoann Bourgeois akrobata, színész, zsonglőr, táncos, szobrász, de mindenekelőtt „játékos”. Elsősorban cirkuszművészetet tanult, alapvetően csapatjátékos: rengeteg művésszel dolgozott együtt, mielőtt megalapította a saját társulatát, mindössze 28 évesen. Mint újcirkusz művész él e köztudatban, különböző monumentális terekben(többek között Párizs gigantikus múzeumaiban és különféle templomokban) előadott trambulinos jelenetét közcsodálat és még Magyarországig is elérő hírnév kíséri. Charlie Chaplin és Buster Keaton stílusától is inspirálódott abszurd etűdjeit fűzi egybe az Éjféltájt.

Rendező: Yoann Bourgeois
Mehdi Baki, Laure Brisa és Yurié Tsugawa együttműködésével
Zene: Laure Brisa, Philip Glass
Hangtechnikus/design: Antoine Garry
Fénytechnikus/design: Jérémie Cusenier
Jelmezek: Sigolène Petey
Technikai menedzser: Albin Chavignon
Színpadtechnika: Audrey Carrot vagy Albin Chavignon


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek