Nyitott Műterem #08 - Katarina Šević

A Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programokat kínál; többek között live seteket, online táncórákat, webinarokat, beszélgetéseket és speciális online előadásokat. A programsorozat része a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat nyolcadik eseményén, január 28-án Katarina Šević berlini műtermébe látogatunk el Somogyi Hajnalka kurátor, az OFF-Biennále alapítója vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Katarina Šević (1979) 2004-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán, az egyetem Doktori Iskolájának hallgatója volt. Munkájában tematizálja és vizsgálja a társadalomban uralkodó és azt meghatározó tervezési (design) és viselkedési mintázatokat. Számos, sok esetben hosszútávú közösségi együttműködésen alapuló projektben vett részt, elsősorban a Tehnica Schweiz alkotócsoporttal, László Gergellyel és Rákosi Péterrel közösen. Mediális szempontból sokrétű, tárgyakkal, jelmezekkel, performanszokkal és azok dokumentációjával, archívumokkal és szövegekkel operáló alkotói gyakorlata sokszor a múlt rétegződéseinek felfejtésére, párhuzamos és ellentétes történelmi események metszetének feltárására és kortárs társadalmi folyamatokkal való összeolvasására vállalkozik. Különféle független projektek és kezdeményezések fűződnek a nevéhez: 2003 és 2006 között Somogyi Hajnalkával közösen a DINAMO artist run space, 2006 és 2008 között pedig többedmagával az IMPEX - Kortárs Művészeti Szolgáltató alapítója és működtetője. Alkotói praxisa kiterjed különféle, jellemzően közösségi formában szerkesztett és létrehozott kiadványok létrehozására, nevéhez köthetőek a jövőnarratívákat tematizáló Die Planung kiadványok (2007); 2009-ben jelent meg a Kálmán Ritával közösen jegyzett, az 1989 és 2009 között aktív független művészeti helyeket és működésüket bemutató Nem kacsák vagyunk egy tavon, hanem hajók a tengeren című könyv, a Lumen Fiók sorozat keretében pedig több kötet is napvilágot látott.

Egyéni kiállításai (részben László Gergellyel és a Tehnica Schweiz-cal) a berlini Archive Kabinett-ben, az újvidéki MSUV - Kortárs Művészeti Múzeumban, a belgrádi Remont Galerija-ban, budapesti Knoll Galériában és a Lumen Galériában, a kArton Galériában, az acb Galériában, a Kunsthaus Dresden-ben, a prágai Artwall-ban, Etc. Galleryben és Galéria Jeleniben, a Dorottya Galériában, a belgrádi Salon of Museum of Contemporary Art keretében, a ljubljanai SKUC Galleryben, a Stúdió Galériában voltak láthatóak.

Munkái többek között a berlini Martin Gropius Bau, a Skulpturenpark és a Künstlerhaus Bethanien, a New York-i Apexart Gallery, az ISCP és a New Museum, a kairói Contemporary Image Collective, a bécsi Secession, a Fotogalerie Wien és a 21Haus, a prágai DOX és a Futura, a lodzi Muzeum Sztuki, a Gdansk Alternativa, bourges-i La Box-ban, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, a tallini EKKM - Contemporary Museum of Art, az újszandeci BWA SOKÓŁ, a sepsiszentgyörgyi MAGMA,  a montbéliard-i Le 19 CRAC, az újvidéki Kortárs Művészeti Múzeum - MSUV, a koppenhágai Fabrikken, a Rennes-i Biennále, a budapesti Műcsarnok, a Budapest Galéria, a Videospace Galéria, a Labor, a Kiscelli Múzeum, a FUGA, a Demo Galéria, az OSA Archívum - Centrális Galéria, a Kassák Múzeum, a Gólya és az OFF Biennále csoportos kiállításain szerepeltek.

Katarina Šević a Trafó Galéria A nagy üzlet / Szétszerelt világ (2010) és a Kiutak a boldogság felé (2010) című kiállításain szerepelt, 2008-ban pedig a galériát eseménytérré változtatva IMPEX - a KÖNYV címmel nyitott archívumot és szerkesztőséget hoztak létre a Trafóban.

Művei megtalálhatóak a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, valamint a miskolci Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményében. 2015-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertese.

Jelenleg Berlinben él és dolgozik.

www.katarinasevic.com

 


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek