Kiutak a boldogság felé


A kiállítás társadalmi és gazdasági rendszerek peremvidékéről induló menekülőutakat követ, amelyek erősítik a személyes szabadság érzését, valamint az öröm és a kiteljesedés lehetőségét kínálják. A kapitalizmus tökélyre fejlesztette saját kritikájának bekebelezését; a kreativitás és a társadalmi kapcsolatok mobilizálásával ezeket is értékteremtőkké tette, olyan rendszert hozva létre, amely állandó termelési kényszeren és a kizsákmányolás új formáin nyugszik. A kiállítás kivételek elképzelésével, kiutak megtalálásával, és a neoliberális kapitalizmus sima felszínének összezavarásával foglalkozik, lehetőségekkel, amelyek a kelet-európai szocializmus alatt a munkások ellenállási módszereiben – így a fusizásban – már megmutatkoztak.


Résztvevő művészek: Adam Chodzko, Petra Feriancova, Siniša Labrović, Ciprian Muresan, Nemes Csaba, Nada Prlja, Janek Simon, Szabó Péter, Katarina Šević


A kiállítás címe Haraszti Miklós Darabbér című művére utal, amelyben az író a hetvenes évek elején a Vörös Csillag Traktorgyárban szerzett tapasztalatait osztja meg munkahelyi kizsákmányolásról és a munkások ellenállási stratégiáiról, köztük a fusiról, a vállalati eszközökkel és anyagokból a rendszabályok megkerülésével készített munkákról. A fusizásban fellelhető meghitt kreativitás éles ellentétben áll a posztfordista termelés menetével, aholis a kreativitást elszívja a gazdasági körforgás, az érzelmi energiákat pedig felemészti a munkával kapcsolatos versengés.


A kiállítás olyan műveket mutat be, amelyek a folyamatos „elérhetőség” elvárásának ismeretében nyitottak a munka és életterek átformálására, miközben olyan modelleket, viselkedés- és életformákat javasolnak, amelyek szórakozásra, utazásra, tanulásra fordítható időt szabadítanak fel. A kortárs társadalmi / gazdasági rend és szabályrendszer menekülőútjai váratlan helyekről indulnak: a szocialista ünnepeket megidéző festményektől, vagy a kockázat társadalmát megelőző idők játékainak szabadsága felől. A boldogság és az önbeteljesítés iránti vágy mellett a kiállításban kontrasztként jelenik meg az információs dömping okozta szellemi túlterheltség, ugyanakkor találkozhatunk a kapitalizmus elveihez nem illeszkedő tudásformák felélesztésére tett kísérletekkel, valamint a gazdasági érdekektől független emberi kapcsolatok melletti állásfoglalásokkal is.


A kiállítás következő helyszíne:
Muzeum Sztuki, Łodz, Lengyelország
2011. január 27. - március 27.


Partnerek:
Muzeum Sztuki, Łodz; Futura, Prága; amt_project, Pozsony


Támogatók:
International Visegrad Fund, Pozsony, NKA, Lengyel Intézet, Budapest


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek