A nagy üzlet / Szétszerelt világ

Kiállítások a budapesti Trafó Galériában és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben

Résztvevők:
Bodó Nagy Sándor, Erdei Krisztina, Frazon Zsófia – Katarina Sevic, Gerhes Gábor, ÚJSZÖVETKEZET, Andreas Wegner

Mindig Mindenkinek Mindent
Kortárs Művészeti Intézet / ICA – Dunaújváros
Megnyitó: március 5, 18h
2010 március 6 - április 2.

Szétszerelt világ
Trafó Galéria, Budapest
Megnyitó: március 9, 19h
2010 március 10 – április 11.

A nemzetközi együttműködésben születő kutatási és kiállítási projekt az európai szövetkezetek működési modelljéből kiindulva a közösségi termelés lehetőségeit és buktatóit vizsgálja. A kiállítás címe egyfelől a rendszerváltozás éveinek egyik jelentős mozgatórugójára, a nagy üzlet ígéretére reflektál; másfelől a szövetkezetek eredeti küldetésére, amely az egyéni haszonszerzéssel szemben éppen a közösség és a fenntarthatóság eszméit állítja a középpontba.

A 19. századra visszavezethető szövetkezeti rendszernek világszerte különböző formái léteznek: vannak gazdasági, vallási, politikai és szociális indíttatású szövetkezetek. A tagok személyes és vagyoni közreműködésén alapuló, és a tőkekoncentráció helyett a kölcsönösséget és a javak demokratikus elosztását megcélzó elképzelés kétségtelenül egy idealista modell. Mai szemmel ráadásul vitatható a legtöbb szövetkezet működéselve és termékkészlete is. De vajon megváltozik-e a lokális közösségi értékekre és az önállóságra épülő modell aktualitása a közelmúlt gazdasági fejleményeinek hatására?

Tekintve, hogy fogyasztás dominálta világunkban az „üzenet” egyre inkább áruként jelenik meg, a projekt egy olyan üzlet nyitásával és üzemeltetésével indult Berlin-Neukölln-ben, amely különböző szövetkezetek termékeit forgalmazta. Az üzlet a vásárlás mellett az információcsere helyszíne volt, és nyilvánossághoz juttatta a szövetkezetek hátterét képző alternatív gazdasági modelleket. A berlini tapasztalatoktól eltérően – amelyek a szövetkezeti termékek eladásán keresztül a „nagy üzlet” lehetőségeit is igazolni látszottak – a projekt magyarországi folytatását a háború utáni államosítás máig ható emléke, és a kortárs globális kapitalizmus teremtette gazdasági nehézségek foglalják keretbe.

A két helyszínen: a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben és a budapesti Trafó galériában látható kiállítások hazai kortárs művészek a témában végzett kutatásait, személyes reflexiót mutatják be. A dunaújvárosi kiállítás egyben a hely történetére is reflektál, hiszen az 1963-ban épült kiállítótér kezdetben főként árubemutatóknak adott helyet. Andreas Wegner fotóin a szövetkezeti termelés kezdetei és mai helyszínei láthatók, szövetkezeti termékekből álló installációja pedig a bádogjátékok, háztartási eszközök és hangszerek különleges világába enged betekintést. Katarina Sevic képzőművész és Frazon Zsófia néprajzkutató projektje egy térbe rendezett multimediális elbeszélés, amely a hely, a termelés és a fogyasztás történetének dokumentumait ötvözi, bemutatva a szövetkezeti elképzelés és gyakorlat között feszülő – olykor – komikus ellentmondásokat.

A Trafóban Gerhes Gábor egy ma is működő zászlókészítő és műhímző szövetkezet kortárs műgyűjtők megrendelésére készített termékeit mutatja be; Bodó Sándor egy személyes indíttatású kutatásba kezdett, három, saját életútja szempontjából fontos szövetkezet újralátogatásával; Erdei Krisztina fotói pedig mindezek szubjektív nézetét rögzítik. A kiállításhoz kapcsolódóan fogott szövetkezet-alapításba Fischer Judit, Mécs Miklós és Vándor Csaba, az előkészületek azonban annak felismeréséhez vezettek, hogy az egyébként ugyancsak a tagok elkötelezettségén és önkéntes társulásán alapuló egyházalapítás megvalósíthatóbb célnak tűnik.


Szétszerelt világ

Trafó Galéria, Budapest
2010 március 10 – április 11
Megnyitó: március 9, 19h
Bodó Sándor, Erdei Krisztina, Gerhes Gábor, ÚJSZÖVETKEZET

Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Trafó Galéria / Trafo – House of Contemporary Arts, Trafo Gallery
1094 Budapest, Liliom utca 41.
tel.: +36 1 456-2044, fax: +36 1
456-2050
gallery@trafo.hu http://www.trafo.hu
Nyitva: keddtől vasárnapig 16-19h, előadási napokon 16-22h.


Kapcsolódó kiállítás
Mindig Mindenkinek Mindent

ICA-D, Dunaújváros
2010 március 6- április 2.
Megnyitó: március 5, 18h Megnyitja: Boda András publicista

Katarina SEVIC képzőművész, FRAZON Zsófia etnográfus, Andreas WEGNER képzőművész

Ingyenes buszjárat: Műszaki Egyetem „K“ épület, 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. Bp - Dunaújváros: 16.30, Dunaújváros - Bp: 19.30


Kortárs Művészeti Intézet / ICA - Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
t/f: +36 25 412 220; +36 801 3316
e: info@ica-d.hu www.ica-d.hu
Nyitva: naponta 10-18 óráig, a vasárnapok és az ünnepnapok kivételével

Főszervező: Kulturamt Neukölln, Berlin, DE
Kezdeményező: Andreas Wegner
http://legrandmagasin.coopseurope.coop/
A magyarországi kiállítások kurátorai:
Zólyom Franciska, Erőss Nikolett

Partnerek:
Modern Művészetért Közalapítvány, Dunaújváros, HU
Univ. Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem, CZ
Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Budapest, HU

Az EU Kultúra 2007-13 keretprogramja és az NKA támogatásával.
További támogatók: Kulturstiftung des Bundes, Cooperatives Europe

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek