Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely

Waterfields - immersive installation - PREMIER

2000 HUF / student: 1600 HUF
Trafó passes are accepted

Waterfields offers a dual experience of immersion and contemplation. Participants, like shipwrecked people at sea or lost hikers in high mountains, are immersed in a medium that is constantly changing and overwhelming their senses.

Whether the atmosphere around us feels unpredictable or safe, suffocating or liberating, depends not only on the laws of a system larger than us, but also on our ability to change our perspective. Participants can take both an internal perspective focusing on the details, and an external perspective looking at the system as a whole. They also have the opportunity to influence the conditions of the terrain.

The artists' previous work, Infinite Dune, won the Best Exhibition of Countries and Regions section at the 2019 Prague Quadrennial.

Artists: Juli Balázs, András Juhász, Eszter Kálmán, Gábor Keresztes, Ármin Szabó-Székely

With the participation of Bernát Gloviczki, Kinga Kádár, Dániel Pásztor, Bence Szécsi and Bors Újvári.

Production: Trafó House of Contemporary Arts

The performance is created in the framework of the Liberty international partnership with the support of the Creative Europe Program of the European Union.

"Hogy ez a csendes tengerpart tulajdonképpen a vízözön, és hogy az ismétlődő videó nem is biztos, hogy ettől a képtől indul, arra már az installáció másik részében jövök rá. Itt egy emelvényről, fentről és kívülről látjuk azt, amit eddig belülről szemléltünk, és innen egészen csodálatos látványt nyújt."

"Hatásokat, képeket, atmoszférákat kerestünk a témához kapcsolódóan. Maga az installáció két „belépési pontot” kínál, két pozíciót. Van egy lenti, szűkebb, zárt tér, ahol meditatív hangulatban, akár fekve követhetjük a fejünk fölött zajló eseményeket, és van egy kinti, távolabbi pozíció, ahol lehetőségünk nyílik rálátni az egészre, és bizonyos mértékben alakítani is. (...) A közös munkánk egyik hívószava is a szabadság volt, olyan installációt szerettünk volna létrehozni, amiben a résztvevőknek/nézőknek szabadsága van, elmerülhet a különböző részletekben, szemlélődhet, és magának rakhat össze egy verziót."

"Számunkra a fesztivál témájában, ami a görög menekültek hetven évvel ezelőtti befogadása, a közös metszet a tengeren úszó ember képe lett. Ez lehet egy nyaraló is, nem kell, hogy feltétlenül menekült legyen. Valaki egyszerűen fekszik a vízen, nézi a felhőket vagy épp vihar kerekedik – egy olyan ember képe volt számunkra érdekes, aki ki van szolgáltatva az őt körülvevő rendszernek, de ehhez a kiszolgáltatottsághoz nem egyértelmű a viszonya – félhet is, szenvedhet is tőle, de élvezheti is ezt a helyzetet. Szóval nem a politikai kérdések voltak meghatározók a gondolkodásunkban."

Waterfields - immersive installation - PREMIER Creative Europe
Waterfields - immersive installation - PREMIER Liberty Festival

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Box Office opening hours:
  • Main hall performance days: 16h-22h
  • studio and club performance days: 16h-20h30
  • other days: 16h-20h
Trafó Gallery opening hours:
  • Performance days: 4-10pm.
  • Opening hours: Tuesday - Sunday: 4pm-7pm.
  • Closed on Mondays.
Contact
Public interest

Media partners

Cooperative partners