Görög Befogadás • Liberty fesztivál
Balázs / Juhász / Kálmán / Keresztes / Szabó-Székely

Vízmezők - immerzív installáció - PREMIER

Megtekinthető: 22h-ig
2000 Ft / diák 1600 Ft
Befogadó bérlet &
Trafó bérlet érvényes

Vízmezők az elmerülés és a szemlélődés kettős élményét nyújtja. A résztvevők, mint hajótöröttek a tengeren vagy eltévedt magashegyi túrázók, egy olyan közegbe kerülnek, amely folyamatosan változik és eluralkodik az érzékeik felett. 

Az, hogy a minket körülvevő atmoszférát kiszámíthatatlannak vagy biztonságosnak, fojtogatónak vagy éppen felszabadítónak érezzük, nemcsak a nálunk nagyobb rendszer saját törvényein múlik, hanem azon is, hogy képesek vagyunk-e a nézőpontváltásra. A résztvevők felvehetik a részletekre fókuszáló belső, és az egész rendszerre rálátó külső nézőpontot is, és lehetőségük nyílik a terep adottságainak befolyásolására.

Az alkotók korábbi munkája, a Végtelen Dűne, elnyerte a 2019-es Prágai Quadriennálé Országok és régiók szekciójának fődíját.

Alkotók: Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor, Szabó-Székely Ármin

Közreműködtek: Gloviczki Bernát, Kádár Kinga, Pásztor Dániel, Szécsi Bence és Újvári Bors.

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

ALKOTÓK:

Balázs Juli 2011-ben fejezte be díszlet-és jelmeztervezői tanulmányait a Képzőművészeti Egyetemen, azóta számos magyar és európai színházban dolgozott, többek között a Katona József Színházban és a Vígszínházban, a Schauspielhaus Zürichben, a bécsi Burgtheaterben és a hamburgi Schauspielhausban. A színházi projektek mellett szívesen tart workshopokat fiatal színházi szakemberek számára, ahol a résztvevőket különleges jelmeztervezési technikákba és a kreatív térbeli gondolkodásba vezeti be.

Juhász András a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult videóművészetet, ezt követően számos színházi munkája volt a népszerű underground csoporttal, a TÁP Színházzal közösen, emellett saját videóperformanszokat és installációkat is készített. Dolgozott többek között Ascher Tamással, Bodó Viktorral, Gáspár Ildikóval, Halász Péterrel és Vajdai Vilmossal. Alapító tagja a DoN't Eat Group nevű függetlenfilm laboratóriumnak, amely rendszeres szereplője európai fesztiváloknak. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális design oktatója.

Kálmán Eszter díszlet-és jelmeztervező az Egyesült Királyságban tanult, diplomáját 2009-ben a University of Bristol színházi tanszékén szerezte, ahol díszlettervezésre és kortárs performanszművészetre szakosodott. Azóta díszlet- és jelmeztervezőként dolgozik Magyarországon és a környező országokban, kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt. Rendszeresen hoz létre saját kísérleti előadásokat, amelyek során a különböző színházi eszközök performatív erejét és hatásmechanizmusát vizsgálja.

Keresztes Gábor sound designer, zeneszerző Bodó Viktor színházi rendező állandó munkatársa, Európa számos színházában dolgozott. Munkájára gyakran tekintenek úgy, mint az előadások színészi játékkal és a látvánnyal egyenrangú, meghatározó elemeként. Színházi munkái mellett gyakran komponál filmzenét is.

Szabadúszó színházi dramaturgként Szabó-Székely Ármin rendszeresen dolgozik a Katona József Színházban és az Örkény Színházban, a Hodworks kortárstánc társulattal, független projektekben és nemzetközi koprodukciókban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem doktorjelöltje, 2020-ig óraadó oktatója.

"Hogy ez a csendes tengerpart tulajdonképpen a vízözön, és hogy az ismétlődő videó nem is biztos, hogy ettől a képtől indul, arra már az installáció másik részében jövök rá. Itt egy emelvényről, fentről és kívülről látjuk azt, amit eddig belülről szemléltünk, és innen egészen csodálatos látványt nyújt."

"Hatásokat, képeket, atmoszférákat kerestünk a témához kapcsolódóan. Maga az installáció két „belépési pontot” kínál, két pozíciót. Van egy lenti, szűkebb, zárt tér, ahol meditatív hangulatban, akár fekve követhetjük a fejünk fölött zajló eseményeket, és van egy kinti, távolabbi pozíció, ahol lehetőségünk nyílik rálátni az egészre, és bizonyos mértékben alakítani is. (...) A közös munkánk egyik hívószava is a szabadság volt, olyan installációt szerettünk volna létrehozni, amiben a résztvevőknek/nézőknek szabadsága van, elmerülhet a különböző részletekben, szemlélődhet, és magának rakhat össze egy verziót."

"Számunkra a fesztivál témájában, ami a görög menekültek hetven évvel ezelőtti befogadása, a közös metszet a tengeren úszó ember képe lett. Ez lehet egy nyaraló is, nem kell, hogy feltétlenül menekült legyen. Valaki egyszerűen fekszik a vízen, nézi a felhőket vagy épp vihar kerekedik – egy olyan ember képe volt számunkra érdekes, aki ki van szolgáltatva az őt körülvevő rendszernek, de ehhez a kiszolgáltatottsághoz nem egyértelmű a viszonya – félhet is, szenvedhet is tőle, de élvezheti is ezt a helyzetet. Szóval nem a politikai kérdések voltak meghatározók a gondolkodásunkban."

Vízmezők - immerzív installáció - PREMIER Creative Europe
Vízmezők - immerzív installáció - PREMIER Liberty Festival

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek