Simkó Beatrix kihasználja a csendet #addigamíg / 5+1 kérdéses #maradjotthon-interjú

Simkó Beatrix kihasználja a csendet #addigamíg / 5+1 kérdéses #maradjotthon-interjú

Simkó Beatrix szabadúszó táncos, koreográfus, médiaművész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Hamburgi Egyetemen folytatta média- és performansz tanulmányait. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárs táncszcénának Budapesten, illetve az elmúlt években számos külföldi koprodukcióban dolgozott Európa-szerte.

1. Hol vagy most, kivel, és hányadik napja?
Budán vagyunk a férjemmel, március 14-én érkeztünk meg külföldről, az önkéntes karantént azóta tartjuk.

2. Tudsz ott(hon) dolgozni? Mit csinálnál, ha ez most nem így lenne?
A munka csak részben valósítható meg itthonról. Tervezni, régebbi és eljövendő projekteket fejleszteni tudok, de egyelőre minden határidő nélkül készül. Az évad igen aktív része lenne ez most számomra, új kreációval és sok továbbjátszással, belföldön és külföldön egyaránt.

3. Miben játszanál, mit próbálnál, és kikkel?
Jelenleg A kredenc a pincében maradt című előadásra készülnék, amely a Műhely Alapítvánnyal és a Trafóval koprodukcióban készülő Staféta-nyertes produkció. Többgenerációs korosztállyal, részben nemzetközi táncosokkal és színészekkel próbálnék, a szöveget pedig Vinnai András jegyzi. Nagyon vártam ezt a munkát, és sajnos így még tovább tart a várakozás. Májusban fesztiválokon szerepelt volna a Long time no see! című előadásunk, és a Vígszínházban repertoáron lenne az #Orfeusz#Eurüdiké darabunk. Bízom benne, hogy később megvalósulnak az elmaradt előadások.


4. Mi segít a napok túlélésében, kialakult valamilyen újfajta rutin?
A napsütés az erkélyen, sok olvasás, főzés, gyakori telefonbeszélgetések az anyákkal, video-chatek a barátokkal, kollégákkal - ezek mind pozitív energiával töltenek fel. Az új rutin pedig a mindennapos közös szellemi és fizikai tevékenység Danival (Dömölky Dániel fotográfus, Simkó Beatrix férje - a szerk.): hat négyzetméteren sport, tánc, társasjáték, régi és új filmek nézése.

5. Mennyi időt töltesz online, és hogy bírod?
Keveset, amikor meg igen, az célirányú. A híreket párszor nézem egy héten. A kialakult helyzetben kihasználom ezt a csendet, amit magamra fordíthatok.

+1
Ajánlanál valamit, ami jól esett mostanában: könyv, étel, olvasnivaló, zene, online előadás...?
Felsorakoztak a kortárs magyar írónők, most épp Szvoren Edina és Babarczy Eszter novellásköteteit olvasom. Utóbbi tanított is a MOME-n, így külön személyes öröm olvasni az írásait. Filmekből pedig Hayao Miyazaki animációs filmjeit nézzük online. 


Szerkesztette Miklós Melánia

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek