Simkó Beatrix

A kredenc a pincében maradt - PREMIER

     
2400 Ft / Diák: 1900 Ft
A Trafó bérlet érvényes

Az állandóság és elmúlás kérdése egy életen át kísér minket. De vajon mi maradandó az életünkben? Egy karakter, egy mozdulat vagy egy tárgy? De vajon olyan gyorsan alakulnak át a szokásaink, hogy lassan minden, ami ötven éve történt magyarázatra szorul? 

A test, melyben élünk, folyton változik. A kredenc a pincében maradt című táncszínházi előadás központi témája a generációk közötti különbségekből adódó helyzetek és életszituációk feldolgozása.

Előadók: Ivanov Gábor, Kasza Polett, Kiss Eszter, Tony De Maeyer, Takács Katalin

Szöveg: Vinnai András

Látvány- és fénytervezés: Dömölky Dániel

Zeneszerző: Bartha Márk

Jelmez: Kasza Emese

Produkciós manager: Kovács Brigitta

Koreográfus: Simkó Beatrix

Partner: Műhely Alapítvány

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: 

Staféta Program, Füge Produkció, Nemzeti Kulturális Alap, Creative Crossroads - Life Long Burning, az Európai Unió Kreatív Európa Programja, Uferstudios Berlin

Külön köszönet:

Performance Studies Hamburg, Kampnagel, Kotka Gudmon, Karin Kirchhoff, Jochen Roller, Alina Gregor, Talló Gergely, Rafaela Pastore, Yi-Chun Fan, Irina Demina

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg.

"Az előadás szimultán történésekkel, valamint a folyamatos és alkalomszerű mozgások különbségeivel egyaránt játszik, ezeket azonban filmen rendkívül nehéz átadni. Hiszen míg a Trafó nézőterén ülve felváltva tudom befogadni a teljes teret és fókuszálni egy-egy történésre, addig ebben az esetben az operatőr és a rendező helyettem hozza meg ezt a döntést: azt láttatja, amit ő szeretne."

"Simkó Beatrix nem hosszanti irányban járja az időalagutat. Bár az ifjak kontra idősek felvetés szükségszerűen tartalmazza a múlt és jövő szembenállását (s így az időben való előre tekintés aspektusát), a vizsgálódás nála mégis inkább keresztmetszet jelleget ölt, és mivel az eltérő életkorok közt a kapcsolatot, a párbeszéd lehetőségét keresi, A kredenc… ilyesformán pozitív kicsengésű."

"Mégsem mondhatjuk, hogy a generációs kérdés súlyához mérten lenne jelen a hazai táncelőadásokban. Az „elő-adás” e téma sokoldalú, érzékeny megközelítését ígéri, így ez a különös, hibrid tánc-werkfilm felkelti az érdeklődést a (remélhetőleg) májusi bemutató és a kredenc sorsa iránt. És ott van még az a varrógép is a színpadon. Azzal vajon mi lesz?"

"Mintha egy táncos a nap minden pillanatában táncos lenne. Figyelem őket, akkor is dolgoznak, amikor pihennek. Ez a műfaj egész embert kíván. Katival arról kérdeztük őket, mire gondolnak egy mozdulatnál, mert egy színész mindenképp okot akar. Először nem tudtuk hova tenni, amikor azt válaszolták, semmire. Pedig valóban: nem is szabad, hogy gondolj, hiszen egy tökéletesen kitervezett robotnak kell lenned. Nincs benne hely az improvizációra, de van hely az egyéniségednek, mert te magad vagy a tervező."

"Számomra ez a cím játék a nyelviséggel, a távolsággal. Bizonyos szokások, szavak kikopnak a használatból, háttérbe szorulnak – a kredenc szó ezt szimbolizálja. Egyes dolgok feledésbe merülnek, de megpróbáljuk őket életben tartani. A pince is metafora, az elmúlással függ össze, ugyanakkor a felhalmozás, a raktározás, a megőrzés, az emlékek metaforája is. Számomra az a kérdés, hogy hogyan lehet az emlékeket élővé tenni, hogyan lehet felhozni azt, ami lent maradt. Hogy hogyan teremthető meg a kapcsolódás."

A kredenc a pincében maradt - PREMIER Budapest Főváros Önkormányzata
A kredenc a pincében maradt - PREMIER Creative Europe
A kredenc a pincében maradt - PREMIER EMMI-Emberi Erőforrások Minisztériuma
A kredenc a pincében maradt - PREMIER FÜGE Produkció
A kredenc a pincében maradt - PREMIER Life Long Burning
A kredenc a pincében maradt - PREMIER Műhely Alapítvány
A kredenc a pincében maradt - PREMIER NKA - Nemzeti Kulturális Alap
A kredenc a pincében maradt - PREMIER Staféta program
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek