Gondolat plasztika

Alex Mirutziu, Ryan Rivadeneyra

2018.05.10 18.00 – 20:00

Alex Mirutziu és Ryan Rivadeneyra performansz-előadásai


Helyszín: Trafóklub
Kurátor: Szalai Borbála
A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Az előadások nyelve angol.

 

A sorozat további programjai az alábbi linken találhatóak.

Alex Mirutziu: A megállás súlya
Első felvetésem a jelentés és az időzítés problematikáját veszi üldözőbe, azzal összefüggésben, ahogy a megközelítés-módja magába sűríti az anyagiság megértését, akár mint az adatok tömörítésének különböző formái. Illékony tettek különböző módozatai segítségével a tárgyakhoz kapcsolódó jelentést akarom késleltetni. Problémás akciókkal és ortopéd narratívákkal akarom lelassítani a jelentés felhalmozódását és a produkció módjainak destabilizálódását úgy, hogy a fókusz a meg-nem-történten legyen.
 
Második felvetésem olyan írásokat, tárgyakat és élő akciókat vizsgál, amik önkényesen idealizálják a valóságot. A döntés és a pozícionálás eszközeivel leplezem le azt az adottnak és megváltoztathatatlannak hitt álláspontot, amiből állításokat lehet megfogalmazni.
 
Harmadik felvetésem egy olyan test mérnöki létrehozására törekszik, ami zavart, határozatlan, és ami képes ellenállni a projekt rámenős logikájának. Szeretném felvázolni a hontalanság poézisét, a megjelenésen túli teret; szeretném felfejteni a személyes és történelmi események rejtett rétegeit és visszavonni azt a felfüggesztett állapotot, mely a teret szervezi, azután miután valami véget ért.
 
Alex Mirutziu művei között egyaránt találhatóak szobrok, rajzok, versek, performanszok, de kritikai és kurátori projektek is. 29 éves önmaga mellett egy olyan kollektívában aktív, melynek alapvető munkamódszere az önmagára visszautaló irónia. Elméleti munkájának részeként olyan fontos intézményekben tartott előadást a performansz műfajához kapcsolódóan, mint a Royal College of Arts, London; az észtországi Von Kraal Theatre; Konstfack, Stockholm; és a Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv. Művei szerepeltek a Power Plant, Toronto; The Glass Factory Lab, Boda; Műcsarnok, Budapest; Kortárs Művészeti Központ, Varsó; Nemzeti Múzeum, Varsó; MNAC, Budapest kiállításain, valamint 2015-ben a Velencei Biennalén. Művei Budapesten jelenleg az Új Budapest Galéria Kétfejű gyufa c. kiállításán láthatóak.


 


Alex Mirutziu: Pig, 2018


Ryan Rivadeneyra: Fotográfiára vonatkozó happeningeket érintő e-mailek 
Rivadeneyra performansz-előadása azon az email-váltáson alapul, amit a művész Allan Kaprow happeningjeit dokumentáló Lorenzo Walkerrel folytatott. A vicces és ironikus email folyam - melyben Rivadeneyra korábbi művei is kulcsszereplők - több elméleti kérdést is felvet a performanszról készült fotódokumentáció lehetőségeivel kapcsolatban, és meglepő politikai és pop-kulturális kontextusba helyezi Kaprow happeningjeit.
 
Ryan Rivadeneyra (Miami, 1984) Barcelonában él és dolgozik. Legutóbbi művei a kulturális identitás és az emberi interakció témáival foglalkoztak; fiktív és történeti anekdoták között mozgó mikro-narratívák formájában valósultak meg; és a humort, az iróniát és a szívből jövő őszinteséget használták eszközként. Művei szerepeltek a Fundació Tàpies, Barcelona; MACBA, Barcelona; Galerie Juliette Jongma, Amszterdam; Het Paviljoen, Gent; Casa Hoffman, Bogota; Flat Time House, London; és a Helmhaus, Zürich kiállításain. A New York-i Cooper Union-on és a frankfurti  Städelschule-n tanult, valamint az amszterdami Sandberg Institutban diplomázott 2016-ban.


Támogató:

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek