Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė

RYXPER1126AE

Kísérőprogram

2020/03/24 - 04/04

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: YGRG159:SULK

2020/04/05 - 04/18

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: Tollasodás

2020/04/18 11:30

YGRG 165 - olvaskókör

Az olvasókört Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė vezetik.

2020/04/19 - 04/26

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: SzellemidézésDorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: RYXPER1126AE

A kiállítás 2020. március 24. és április 26. között, hétfő kivételével minden nap 16:00 és 22:00 óra között online volt látogatható.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezeti be. A valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé, a természet és annak generált leképzése közé, az elbeszélés és az elmélet közé, egyéni és kollektív tapasztalatok közé. A kiállítás kiindulópontja egy korábbi kollektív tapasztalat emlékét őrző illat volt; a művészek egy performanszának molekuláris replikája, illékony lenyomata. Ez az illat további elemekkel - organikus installáció, egy mesterséges intelligencia által generált videó, hang-installáció, objektek - kiegészülve egy különös, egyszerre organikus és fémesen rideg spekulatív környezetté változtatta a galéria magányosan maradt terét.

(Szalai Borbála)

Az online térbe költözött kiállítást időlegesen elérhető performansz-dokumentációk, valamint a művészek által 2013-ban alapított Young Girl Reading Group projekt és a Trafó Galéria Hangover Reading Club sorozatának részeként egy online megrendezett olvasókör egészíti ki. Utóbbihoz kapcsolódva elérhető az a művészek által összeállított READER, mely a kiállításhoz kapcsolódó elméleti szövegekből válogat. A szöveggyűjteményben Karen Barad Nature’s Queer Performativity, Donna J. Haraway Tentacular Thinking (Anthropocene, Capitalocene, Chthulucene), Margarida Mendes Molecular Colonialism, Timothy Morton Queer Ecology című szövegei, valamint Paul B. Preciado Testo Junkie: Sex, Drugs, and Biopolitics in the Pharmacopornographic Era című könyvének részletei olvashatóak. Az ingyenesen elérhető readerért, kérjük, írjanak a gallery@trafo.hu címre.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: RYXPER1126AE

“Úgy tartják, hogy ha egyszer készülne egy videó a kiállításban, akkor a legkülönfélébb szereplők jelennének meg benne: kiállításlátogatók, egy olvasókör résztvevői, színészek, egészséges vagy a normától eltérő testtel rendelkezők. Ők mind fel vannak készülve arra, hogy a digitális rendszerben rögzítik őket; hogy navigátorokká válnak, hogy tájékozódással kapcsolatos információkat küldenek és kapnak a bőrük külső felületén keresztül. Így képessé válnak a kiállítás jelkészletének, valamint a magukba omló és a felsőruházat felületére kirobbanó történetek hordozóinak közvetítésére. A horror modoros esztétikájában ezek a testek állják a tekintetünket. A tekintetünket, amely vagy ésszerű távolságból közelít feléjük vagy éppenséggel látványossággá alakítja őket.

Elmondásuk szerint ez az elzárt doboz adja a jelenetek helyszínét. Ebben a lapos dekorációban a természet egy olyan mezőgazdasági fogalom keretei közé van zárva, ami egy rögzített, a termelésen alapuló kapcsolatban van a földdel. Ez az ábrázolásmód a 19. századi diorámák sajátja. Egy kamera teremti meg az ökológiai paradigma adatait. Ebben a térben a természet lehetséges értelmezései fedik egymást. A történet egymásra épülő rétegei összhangban vannak a táj/kép betöltésének sebességével.”

Ella Plevin RYXPER1126 című szövege


teljes képernyős nézet | térkép

Dorota Gawęda (1986, PL) és Eglė Kulbokaitė (1987, LT) Bázelben (CH) él és dolgozik. Szerteágazó művészeti gyakorlatuk különféle médiumokra – performansz, fotó, installáció, illat, szobrászat és videó – terjed ki. Gawęda és Kulbokaitė a londoni Royal College of Art mesterképzésén végeztek 2012-ben, és 2013 óta dolgoznak együtt. Művészeti gyakorlatuk során különféle kollaborációkban dolgoznak, és szokatlan médiumokkal kísérleteznek. Performanszaikban, objektjeikben és az általuk létrehozott környezetekben a nyelvi kifejezés korlátait és hiányosságát térképezik fel, valamint a nyelv általi megfoghatatlant kutatják – ezáltal arra buzdítva bennünket, hogy újragondoljuk a természettel mint egy történetileg rajtunk kívülinek tételezett dologgal való összetett viszonyrendszerünket.

Gawęda és Kulbokaitė a YOUNG GIRL READING GROUP (2013-) projekt alapítói; a sorozat keretében több mint százötven olvasókört és performanszot szerveztek és tartottak az elmúlt években. A művészpáros jelenleg a YOUNG GIRL READING GROUP digitális archívumán dolgozik, melyet 2020 áprilisában indítanak útjára a koppenhágai ARIEL- Feminisms in the Aesthetics platformmal közösen.

Egyéni kiállításaik többek között a következő intézményekben voltak láthatóak: Amanda Wilkinson Gallery, London (2020, 2018); Fri Art – Centre d’Art de Fribourg / Kunsthalle Fribourg and Wallriss (2020); Futura, Prága (2019); Schimmel Projects - Art Centre Dresden (2019); Lucas Hirsch Gallery, Düsseldorf (2019); Cell Project Space, London (2018); Knipsu Gallery, Bergen (2018); Mikro, Zürich; (2017); Sodų 4 and Editorial, Vilnius (2017); Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf (2017); 1.1, Basel (2017). A Trafó Galéria után a düsseldorfi Julia Stoschek Collection-ben és a zürichi On Curating Project Space-ben lesz látható önálló kiállításuk.

Műveik olyan intézmények csoportos kiállításain szerepeltek, mint például a Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen, Düsseldorf (2019); Lafayette Anticipations, Párizs (2019); Spazio Maiocchi, Milánó (2018); 6. Athéni Biennále, (2018); Kim?, Riga (2018); Martin Gropius Bau, Berlin (2018); Baltic Triennial 13, CCA / Tallinna Kunstikoone, Tallinn (2018), SMC/Contemporary Art Centre, Vilnius (2017); Musée d’Orsay, Párizs (2018); 6th Moscow Biennale For Young Art, MMOMA, Moszkva (2018); Palais de Tokyo, Párizs (2018); Galerie Barbara Weiss, Berlin (2018); Kunstverein Freiburg (2017); Kunsthalle Basel (2017); Institute of Contemporary Art, London (2017); SMK - National Gallery of Denmark, Koppenhága (2017); de Appel, Amsterdam (2017); Museum of Modern Art, Varsó (2016); SALTS, Bázel, (2016); Berlin Biennale 9 (2016); Hessel Museum, Center for Curatorial Studies, Bard College, New York (2016); Kunsthalle Zürich (2015); Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (2015).
Online kísérőprogramok

2020/03/24 - 04/04

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: YGRG159:SULK

A performansz közreműködői: Hara Kiri, Belle Santos, Petros Touloudis

A videó a YGRG159:SULK című, az ANTI - Athéni Biennále keretében 2018-ban bemutatott performansz dokumentációja. A SULK tere egy fiktív, mediatizált, a budoár történeti terére utaló, és a queer intimitás létrehozása érdekében újraformált sci-fi környezet. A YGRG (YOUNG GIRL READING GROUP) számára a testiség, a közös olvasás fizikai tere és a felhasznált technológia megtestesíti a nyelvet, performálja a szöveget, és bemutatja a materiálisból az immateriálisba, illetve az immateriálisból a materiálisba való átalakulás ellentmondásosságát, valamint a test és a környezet megélésének összetettségét. A test a technológián keresztül íródik újra, az olvasás aktusa nyilvánossá és testivé lesz, rávilágítva a szöveg, a test, a környezet és a technológia egymásrautaltságára és összefonódására. A queer olvasás porózusságából adódóan egy lapos, haszontalan, erkölcsvesztett és érzéki teret hoz létre, amely kizárólag tapasztalati úton és a tapasztalat számára jön létre.

A performansz szövege Ursula K. Le Guin, Margarida Mendes, Elvia Wilk, Donna Haraway, Sara Ahmed, Rosi Braidotti, George Eliot, Maurice Merleau-Ponty, Sarah Sharma, Octavia Butler, Olga Tokarczuk, Leslie Jamison, Richard Sennett, Timothy Morton, Hito Steyerl, Martti Kalliala és mások szövegeinek felhasználásával készült.

Dorota Gawęda and Eglė Kulbokaitė: SULK, 2018. Video still.


2020/04/05 - 04/18

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: Tollasodás

A Tollasodás (Fledgling) (2019) című videó a párizsi Lafayette Anticipations Kaleidoscope Manifesto Fesztiváljának keretében bemutatott SULK III című performansz dokumentációján alapul.

A performansz előadói: Elena Marija, Albane Gayet, Luki von der Gracht

Dorota Gawęda and Eglė Kulbokaitė: Fledgling, 2019. Video still, Dorota Gawęda and Eglė Kulbokaitė, SULK III, 2019. Lafayette Anticipations, Paris. Photo: Vadim Kovriga and Cristelle Owona Nisin


2020/04/18 11:30

YOUNG GIRL READING GROUP 165 - olvasókör

Az olvasókört Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė vezetik.

A YOUNG GIRL READING GROUP egy heti rendszerességgel megtartott olvasókörként indult 2013-ban Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė berlini lakásában. A Young Girl Reading Group kezdetben a gender és a technológia metszéspontjait feltérképező szövegek kollektív olvasására fókuszált, majd az elmúlt években ennek a térben és időben kiterjesztett performatív projektnek a keretében a művészek több mint 160 olvasókört és performanszot szerveztek. A YGRG 165 online olvasókör alkalmával a Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė által a RYXPER1126AE című kiállítás alkalmából összeállított reader szövegeit olvassuk majd közösen.

A beszélgetés angolul zajlik majd egy csoportos online beszélgetés keretében. A szövegeket és a technikai részleteket előzetesen e-mailen elküldjük az érdeklődőknek (a szövegekért, kérjük, a gallery@trafo.hu címre írjanak).