Kalle Nio (FIN)

The Green [ELMARAD!]

     
3000 Ft / diák: 2400 Ft
Trafó bérlet érvényes
„Jobb, mint David Lynch.” Helsingin Sanomat

A The Green szürreális világa semmiben sem hasonlít a valóságra. Adott egy zöld színpad és egy függöny; utóbbi mintha önálló akarattal rendelkezne. Kalle Nio egyedül hozza létre és irányítja ezt az abszurd világot - akár egy bábművész a bábszínházban -, de vajon nem hatalmasodnak-e el rajta a teremtményei? Tudjuk-e uralni azt, amit létrehozunk?

Rejtélyesség, bizsergető idegenség és misztikum hatja át az előadást, amely hangulatával David Lynch szürreális, nyugtalanító atmoszférájú filmjeit idézi. Kalle Nio szakított a tradicionális bűvészvilággal, amely csupán az attrakciót hajszolja és trükkökkel próbál meghökkenteni. Munkáiban nem a kalapból előhúzott nyúl vagy a semmiből előtűnő galambok jelentik a káprázatot, hanem a megszokott, hétköznapi dolgok kisiklása. Nio új szintre emeli varázslatot, ahol a fény játéka élettel tölti meg az élettelent.

A finn alkotó harmadszor mutatkozik be a Trafóban 2020 őszén. Míg legutóbbi, Búcsú című előadásában egy pár szakításának pillanatai elevenedtek meg trükkök és vizuális effektek segítségével, addig itt az előadás főszereplője maga a színpad. A cím maga is a színházra és a színpadra utal, az állandó változásban lévő köztes térre, a lehetőségek végtelen tárházára, ahol bármi megtörténhet. Azonban ennél többet is jelenthet: magát az életet, ami gyakran kiszámíthatatlan.

A The Green lenyűgöző előadás, meghökkentő és felforgató látványelemekkel, a cirkusz, színház és az újmágia határmezsgyéjén. Eszközként a színpadi varázslatot, a vetítést, a filmszerű zenei hangzást és a látványt használja. Az előadás ötvözi a ma technológiáját a klasszikus bűvésztrükökkel, lélegzetelállító elegyet alkotnak, és még sokáig kísértenek a nézők fejében.


Az egyik legismertebb finn illuzionista és képzőművész, Kalle Nio által 2002 ben alapított WHS csapata a legkülönbözőbb bűvésztrükkökkel ötvözi a tradicionális elemeket és a kortárs videóművészetet. Darabjaikban az újcirkusz modern, független és folyamatosan változó kifejezésmód, amely jól keveredik más művészeti formákkal. A csapat több mint harminc országban lépett már színpadra, és szerepelt nagy sikerrel.
Rendező, előadó: Kalle Nio
Tervező: Kalle Nio és csapata
Világítás- és vizuális design tervező: Kalle Nio, Johannes Hallikas
Hangtervező: Janne Masalin, Kalle Nio
Videó: Kalle Nio
Technikai és művészeti tanácsadó: Jouni Ihalainen
Fotók: Tom Hakala
Énekhang: Tuuli Lindeberg
Forgatókönyv-konzultánst: Silvia Hosseini

Produkció: WHS
Koproducerek: São Luiz Teatro Municipal, Helsinki Festival, Oulu Theatre
Az előadást támogatták és bemutatták: The Finnish Cultural Foundation, Samuel Huber Art Foundation, Kumu Art Museum, Silence Festival, Subcase, Arts Promotion Centre Finland, Cirko – Centre for New Circus
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek