AV Composers // Roskó Mária – Ádám Zsófia

(un)limited freedom [ELMARAD!]

     
500 Ft

Roskó Mária ékszertervező és Ádám Zsófia képzőművész közös installációja egy olyan térbeli idomokból és ékszer-eszközökből épített képzeletbeli vidékre kalauzol, melynek egyes tájegységei egy improvizált táncetűd helyszínévé avatódnak. Az (un)limited freedom című performansz-kiállítás tárgyait Ayumi Toyabe táncos-koreográfus mozdulatsorai és Bolcsó Bálint zeneszerző videóra rögzített kompozíciója kelti életre.

Az elektronikus zenei improvizáció kíséretében a táncos fest, rajzol, nyomot hagy az installációs elemeken, melyek bizonyos mértékben behatárolják a szabad mozgás lehetőségét. Miközben a különböző formák eltérő mozdulatokat ösztönöznek és megnehezítik a mozgást, addig az improvizáció szabadságot ad és folyamatosan újraírja az ékszerek testhez való viszonyát. A téridomokra festett nyomok pedig az alkotás folyamatának lenyomatát rögzítik és emelik be a kiállítótérbe.

Az esemény nemzetközi vonatkozása, hogy Roskó Mária a 2020-as Athéni Ékszerhét központi kiállításán képviseli hazánkat a tavalyi Ékszerek Éjszakája AJW AWARD nyerteseként.

Installáció: ÁDÁM Zsófia, ROSKÓ Mária
Tánc, koreográfia: Ayumi TOYABE
Zene: BOLCSÓ Bálint
Videó: TURÓS Balázs
Együttműködő partnerek: Ékszerek Éjszakája, MyMuseum

Ádám Zsófia a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott 2015-ben. Ösztöndíjjal tanult a Drezdai Képzőművészeti Egyetemen, majd európai szakmai körutat tett. Portfóliójának fontos eleme az efemer eseményekre, folyamatokra való rámutatás, a térbeli, installatív építkezés, és az olyan különböző jelenségek vizsgálata, mint a hullám, a rezgés, és a fény. Munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon. Fontosnak tartja a művészeti ágak közötti átjárást, így évek óta találkozhatunk kortárs zenei kollaborációival is. 2019-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott.
www.adamzsofia.hu

Roskó Mária az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomázott, majd Japánban a Komiya Atelier-ben, Németországban a hildesheimi HAWK-n és itthon, a Budai Rajziskolában tanult ötvösséget, ékszertervezést. Munkái Japánban, Hong Kongban és Európában szerepeltek kiállításokon. Ékszerei kilépnek a műfaj hagyományos kereteiből, hibrid tárgyai gyakran társadalmi és kulturális referenciákat hordoznak. Ékszerei keletkezésének elméleti vonatkozásai és ehhez társuló poétikus látásmódja bölcsészettudományi hátteréből táplálkozik. 2019-ben elnyerte az Ékszerek Éjszakáján az Athens Jewelry Week díját.
www.mariarosko.com

Toyabe Ayumi (JP) kortárs táncos, koreográfus. 19 éves korában költözött Európába. A Nürnberg Fürth Balett Akadémián végzett, majd az olaszországi Art Factory Internationalban tanult. A Berger Gyula koreografálta Augmented Spaces szólóját bemutatta Japánban, Koreában, Romániában, Észtországban és Magyarországon az NKA, az L1 Egyesület és a workspacebrussels támogatásával. Első, SATO című táncfilmjét 2019-ben mutatták be a Dance Cinema fesztiválon. A nemzetközi UGOIQ tánckollektívát vezeti Magyarországon. Számos együttműködésben vesz részt a tánc világában. 2019-ben a Nina Kov rendezte ABOVE c. darabban egy drónnal táncolt. Balettet és kortárs táncot tanít a ZéróPlusz TáncMűvekben, és a Tokyo Space Dance-nél dolgozik rendezőasszisztensként.
https://ayumitoyabe.themedia.jp/

Bolcsó Bálint 1979-ben született. Budapesti és bécsi zeneszerzés tanulmányai alatt rendszeres résztvevője volt a szombathelyi Bartók Szemináriumnak. 2011 óta tanít elektronikus zeneszerzést. Kompozícióit gyakran egy-egy különleges szituációra építi fel, ilyen például az interaktív környezetbe helyezett improvizátor, a MIDI-vezérelt koncertorgona vagy a laptopzenész által irányított hangszeres együttes. A budapesti szabad improvizációs szcéna aktív résztvevője. Gyakran ír zenét filmekhez, tánc- és színházi előadásokhoz.
https://bolcso.net/

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétfőnként: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek