Compagnie 111 (FR)

aSH

3600 Ft  / diák: 2900 Ft

Kísérőprogram

A pénteki előadást követően (NOV/19) Upor László dramaturg, műfordító az előadás rendezőjével, Aurélien Boryval beszélget (angol nyelven).

 A piece by Aurélien Bory for Shantala Shivalingappa

Ebben a poétikus és spirituális szólóban Shivalingappa Shiva fenséges alakját ölti magára, aki az alkotás és a pusztítás istene. Egy hamuval teleszórt leplen táncol, amely az élet ciklikusságát szimbolizálja. A Compagnie 111 hetedszerre a házban!

Az aSH egy rendhagyó koreográfusi portrésorozat harmadik, lezáró darabja. A Trafóban 2015 májusában láthattuk ennek előző részét Kaori Itóval, akkor a japán koreográfiai gondolkodás került a középpontba. Az aSH az indiai tánckultúrára koncentrál, ebben pedig Aurélien Bory rendező partnere az egykor Pina Bausch-sal dolgozó Shantala Shivalingappa. A végeredmény felkavaró és mágikus. Aurélien Bory – rá igen jellemző módon – most sem spórolt a szemkápráztató megoldásokkal, a néző lépten-nyomon azon kapja magát, hogy megoldást keres a színpadon felbukkanó rejtélyes tárgyak és eszközök mibenlétére, működésük mechanizmusára.

”Az asH előadója, Shantala Shivalingappa egész életét a táncnak szentelte. Anyja táncos volt, ő is nagyon-nagyon korán elkezdett táncolni. Tizennégy évesen már Maurice Béjart-ral dolgozott, aztán Peter Brookkal, majd tíz éven át Pina Bauschnál táncolt. Amagacu Usio is csinált neki egy szólót. Hatalmas táncos múltja, tapasztalata van. De az én kérdésem az volt: miért táncol? Mélyen legbelül mi fogja? Ám a kérdésre nem adódott kész válasz.” - nyilatkozta Aurélien Bory a közös munkáról. De akkor mégis, mire számíthat a néző? Végső soron mindaz, ami látomásszerűen materializálódik a színpadon, nem más, mint az indiai tradíciók, amelyek körbeölelik az alkotókat.

„A szótagok összekapcsolódása Shantala Shivalingappa-ban önmagában tánc. Az aSH cím a neve első és utolsó kezdőbetűiből épül fel, szeretném, ha az egész színpadtér ettől a ritmustól lenne hangos. Shantala tánca önnön életének története, utazás Indiából Európába, Kuchipuditól Pina Bauschig, Sivától Dionüszoszig. Shantala rengeteget utazik szülőhelye, Madrasz és lakóhelye Párizs között. Tánca örök ingamozgás, hasonlóan kettőnk találkozásához: valahol a hindu misztika és a kvantumfizika között.” 
Aurélien Bory

„A nézőt örökké kísérni fogják az előadás lehengerlő, ragyogó víziói.” Le Figaro


Az eredetileg fizikusnak tanuló, majd építésznek készülő Aurélien Bory-t nemigen kell bemutatni a trafós közönségnek, ez a hozzánk érkező hetedik előadása. A francia rendező vizionárius munkái beleégnek a nézői agyba, ötletei egyediek, előadásainak látványa lélegzetelállító.

Shantala Shivalingappa gyermekkorától táncot tanult, klasszikus indiait. Később lehetősége nyílt arra, hogy korunk legnagyobb neveivel dolgozzon együtt, mint pl. Maurice Béjart, Peter Brook, Ushio Amagatsu, Pina Bausch vagy épp Sidi Larbi Cherkaoui.

Kettejük zsenijének találkozásából született ez az érzéki, félelmetes, felejthetetlen előadás.

Játssza: Shantala Shivalingappa
és Loïc Schild (ütőhangszerek)
Koncepció, díszlet, rendezés: Aurélien Bory
Koreográfia: Shantala Shivalingappa
Dramaturg: Taïcyr Fadel
Fényterv: Arno Veyrat;
Asszisztense: Mallory Duhamel
Zene: Joan Cambon
Díszlet technikai tervezése: Pierre Dequivre, Stéphane Chipeaux-Dardé
Jelmeztervező: Manuela Agnesini (Nathalie Trouvé hathatós segítségével)
Technikai igazgató: Arno Veyrat
Színpadmester: Mallory Duhamel vagy Thomas Dupeyron
Hang: Stéphane Ley
Fény: Mallory Duhamel vagy Thomas Dupeyron
Produkciós vezető: Florence Meurisse
Produkciós menedzser: Clément Séguier-Faucher
Logisztikai menedzser: Justine Cailliau Konkoj
Sajtókapcsolatok: Bey Agency

Zenei részletek Franz Schubert: Téli utazás című művéből.
Idézetek Georges Perec: Espèces d’espaces című művéből (© Éditions Galilée, 1974).

Produkció: Compagnie 111 - Aurélien Bory

Koprodukciós partnerek: Théâtre de la Cité – CDN Toulouse Occitanie, Festival Montpellier Danse 2018, Agora – PNAC Boulazac-Nouvelle-Aquitaine, La Scala - Paris, L’Onde Théâtre Centre d’Art - Vélizy- Villacoublay. With the artistic participation of ENSATT - Lyon.

 Próbák és rezidenciák: La nouvelle Digue-Toulouse, Théâtre de la Cité – CDN Toulouse Occitanie

A Francia Intézet és a Toulouse-i Polgármesteri Hivatal támogatásával

aSH Institut Français / Mairie de Toulouse

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek