ArtMan Est vol. 8

Vetület – Akusztikus csalódás

     
2000 Ft / diák: 1600 Ft
Trafó bérlet érvényes

Nyolcadik alkalommal tart bemutatkozó estet a Trafóban a közel 20 éve működő ArtMan Egyesület, amely művészeti, terápiás és oktatási programokon keresztül biztosítja a sérült és ép emberek számára az önismeret és a tánc lehetőségét. Missziója egy közös alkotói tér létrehozása „a TÁNC és a terápia eszközeivel – ÉRTÉKEINK és sérüléseink mentén – az ELFOGADÓBB társadalomért”.

Az ArtMan az egyetlen olyan alkotóközösség hazánkban, ahol sérült és ép előadók partnerekként hoznak létre kortárs táncszínházi előadásokat művészetterápiás céllal, a gyógyítás és a színházművészet eszközeinek ötvözésével. Hosszú távú célkitűzésük a társadalmi egyenlőtlenség és a fogyatékos emberekkel kapcsolatos közgondolkodás megváltoztatása az előadó-művészeten keresztül. Húszéves munkásságuk elismeréseként 2018-ban Lábán Rudolf-különdíjban részesültek, 2019-ben pedig bekerültek a Fidelio Kult50 válogatásába.

Az esten újra látható lesz az egyesület Tánceánia nevű, vegyes képességű tánccsoportjának Vetület című előadása, amelyet új szereposztásban mutatnak be Gál Eszter rendezésében. A második részben az Akusztikus csalódás című új előadásuk bemutatójára kerül sor, amelyben egy látássérült fiú, Barkó Tamás történetét ismerhetjük meg, Mészöly Andreával és Dobay Júliával való közös alkotásként. A személyes történetekből felépülő interaktív színházi előadás célja a nézők bevonása abba a különleges világba, amely mentes a vizuális ingerektől.

A Trafó az előadás idejére részleges akadálymentességet biztosít a fogyatékkal élő nézőknek.


Vetület – Tánceánia

egymásra reflektálunk
egymás felületei vagyunk
a világra reflektálunk 
a világ ránk vetül 
ugyanannak a világnak más vetületeit éljük 

Felvillanások és kibontakozás. Emlékek lenyomatai és pillanatfelvételek a jelenben. Folytatás, újra rendeződés, helykeresés a térben és a kapcsolatokban – a pillanat teljességében. Minden mozdul ebben a táncban, velünk, bennünk, körülöttünk.

Alkotó előadók: Barkó Tamás, Bóta Ildikó, Dániel Attila, Farkas Dorka, Eötvös Judit, Eszes Dávid, Gál Eszter, Kalácska Levente, Kálmán Ferenc, Környei Kristóf, Potoczky Gábor, Tóth Károly
Zene: Rubik Ernő Zoltán
Fénytervező: Dézsi Kata
Hangtechnika: Kádár Mihály
Asszisztens: Farkas Dorka, Kálmán Ferenc
Rendező: Gál Eszter

Produkciós menedzser: Dobay Júlia, Kopeczny Kata 
Lebonyolító szervezet: Artman Egyesület, www.artman.hu
Támogatók: ArtMan, MEREK

Akusztikus csalódás – PREMIER

A vegyesképességű táncszínházi előadásban az alkotók a vizuális érzékelés hiányával foglalkoznak, és az egyéb érzékelési formákra támaszkodva kísérleteznek. A Barkó Tamás személyes történeteiből felépülő interaktív színházi előadás célja a nézők bevonása abba a különleges világba, amely mentes a vizuális ingerektől. A csukott szemmel előadott struktúrák és mozgás-sorok más-más kihívást jelentenek a táncosok számára, akik különböző képességeket aktiválnak magukban tánc közben.  

Játék közben a véletlenszerűség jelentős, ami az előadók alkalmazkodási képességét, spontán reakcióit „teszteli”. A színpadon felerősödik bennük a spontán reagálás, a játékosság és a kapcsolódási igény egymással és a nézőkkel.

Az előadói tér a nézők által körbe határolt színpad. A kör alakban elrendezett székeken az előadók is helyet foglalnak. Az alkotók szerepüket váltogatva hol megfigyelőként – mint a nézők –, hol előadóként vannak jelen, játékukkal különböző módokon kapcsolódnak a nézőkhöz.

„Találkozások. Azt hiszem, hogy minden embernek vannak hobbijai, egy vagy több. Nekem az egyik ilyen a találkozás. Találkozni emberekkel. Nagyon sok lehetőségem van akkor, amikor útközben vagyok. Hozzám csapódnak emberek hosszabb rövidebb időre. Valamelyik hat rám, valamelyik csak elmegy a fülem mellett, de azt hiszem, hogy több az, amelyik hat rám." (Barkó Tamás)

Előadók: Barkó Tamás, Dobay Júlia, Mészöly Andrea
Zeneszerző, akusztikus effektek: Bényi Gergely
Fénytervező: Dézsi Kata
Hangtechnika: Kádár Mihály
Alkotótársak: Barkó Tamás, Dobay Júlia
A rendező munkatársa: Kopeczny Kata
Rendező: Mészöly Andrea

Produkciós menedzser: Dobay Júlia, Kopeczny Kata 
Lebonyolító szervezet: ArtMan Egyesület, www.artman.hu
Támogatók: ArtMan, RS9

Fotók: Czeglédy Mátyás

***
Az est előtt és a szünetben vetített kisfilm:
REJTETT TÁNCOK - magyarországi premier

Video loop négy kézre és hat lábra. 

Koncepció: Jobbágy Bernadett
Előadók: Dániel Attila, Jez Mónika, Kopeczny Katalin, Mészáros István
Kamera és utómunka: Jobbágy Bernadett

Támogatók: ArtMan Egyesület, Szellemi Sérült Testvéreinkért Alapítvány, Nemzeti Táncszínház

Minden elindított mozdulatnak, ívnek van egy párja, lett légyen ez ellazított, vagy a spasztikus izommozgásból eredően görcsös, merev.

ArtMan, MEREK, RS9


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek