Kelemen Kristóf

NIKÉ, szabadságunk szobra

2000 Ft / diák: 1600 Ft
Double Bill: 3400 Ft
Trafó bérlet érvényes

A fejetlen nőalak, a McDonald’s előtt ülő költő és Lenin. Az egyiket lebontották, a másik új identitást kapott, a harmadiknak kérdéses a sorsa. A közös bennük, hogy magukban hordozzák egy város emlékezetét: munkásmozgalmi ünnepségeket, bányásznapokat, ellenzéki megmozdulásokat, Tinder-randikat és bátorságpróbákat, vagy akár a vadkapitalizmus szellemét, a magára hagyott munkásosztály nyomait.

A köztéri szobrok története általában meglepően kalandos. A különböző hatalmak felállítják, majd a kormányváltások és rendszerváltások következtében áthelyezik vagy ledöntik őket. Mégis közös a sorsuk: a felállításuk pillanatában eldől, hogy előbb vagy utóbb az emlékezés helyét átveszi a felejtés, és mind romokká válnak. Kelemen Kristóf 200 km távolságból, egy szubjektív idegenvezetés során mutatja be a szülővárosa, Pécs szobortörténeteit, amelyek izgalmasan fonódnak össze a magyar történelem és a személyes életútja eseményeivel. A virtuális jelenlétben megszülető produkció a dokumentumszínház, a városi séták és az influenszervideók stílusát ötvözi. Középpontjában a közösség, a hatalom és a kollektív emlékezet kérdései állnak.


A Niké Kelemen Kristóf negyedik bemutatója a Trafóban, amelyben saját szülővárosával, annak eltűnőben lévő történeteivel foglalkozik. A szerzőként is jegyzett, 2018-ban bemutatott Megfigyelőkért megkapta a Kortárs Magyar Dráma-díjat, az előadást jelölték Halász Péter-díjra, a Színikritikusok Díját két kategóriában nyerte el: megosztva, mint legjobb új magyar dráma és mint 2018 legjobb független színházi előadása.

A Niké, valamint a szintén műsorra kerülő Éneklő fiatalok (Böröcz Judit-Pálinkás Bence György-Szigeti Máté) - 2022. február 15. 20h és Vízmezők (Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely) - 2022. február 21-22. 18h-22h előadások a Görög Befogadás Fesztiválunkon lettek bemutatva 2021. augusztusában. 

Éneklő fiatalok és Niké - Double Bill - 1 este 2 előadás: ha a kosaradba teszel mindkét előadásra 1-1 jegyet, akkor kedvezményes áron, 4400 Ft helyett 3400 forintért nézhető meg a két darab. A Double Bill jegyvásárló linkje elérhető itt.

Koncepció, előadó: Kelemen Kristóf
Vendég: Sterner Ildikó
Operatőr: Vincze Alina
Zene, hang: Márton Péter
Videó: Virág Balázs
Produkciós vezető: Böröcz Judit
Produkciós munkatárs: Totobé Anita
Dokumentáció: Dinea László, Gyökér Róbert
Külön köszönet: Kovács Anett, Kelemen Dezső

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogatók: FÜGE Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

"A köztéri szobrok történetének felfejtésén keresztül a produkció megmutatja , hogy milyen szelektív a társadalmi emlékezetünk, és milyen erősen befolyásolják az egyes hatalmi-politikai szólamok, mire emlékszünk és hogyan. Ám az egész csak érdekes történelemóra lenne, ha Kelemen Kristóf nem töltené meg mindezt személyességgel."

"Bár a szobortörténeti utalások és rögtönzött elemzések végig összefogják a Trafó Nagytermébe online közvetített-kivetített, szokatlan városi tárlatvezetést, a hangsúlyok és a mértékek teljesen szubjektíven alakulnak ki, ami igazából a produkció lényege."

"Fontos, hogy ezek vagy politikai üzenettel rendelkező vagy politikával átitatott köztéri alkotások. Már a Megfigyelőkben is az foglalkoztatott, hogy az én generációm milyen viszonyt tud kialakítani az államszocialista korszakkal; most ugyanez a kérdés a szobrokra vonatkozik. Mit kezdjünk velük? A Lenin-szobrot ledöntötték, a Niké áll, de a felállításakor érvényes politikai kontextusból kivették, és új narratívába helyezték. El lehet-e a múltat törölni? Van-e helyes út?"

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek