Böröcz – Pálinkás – Szigeti

Éneklő fiatalok

2400 Ft / diák: 1900 Ft
Double Bill: 3400 Ft
Trafó bérlet érvényes


Újrahasznosították a legendás stadion betonjának ledarált darabjait.

Minden miénk lett.
Nékünk virrad már. 
Vár miránk a boldog nyár.
Lengő gabonánk, léptünk dobogó,
Hajrá halihó, szép hazánkban élni jó!
Szívünk szaporán dobban.
Száguldás.
Libi, libilibi, liber-
nyári égbolt, ó, mi kék!

Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című szobrát a Népstadion díszútján állították fel, és a rendszerváltáskor sem mozdították el, ma újra látható a Puskás Aréna mellett. A kétszeres életnagyságú alumínium alakokhoz hét évtizede képzelhetünk el újabb és újabb agitatív dalokat.

Mit énekeltek az ötvenes években és mit énekelnek ma? Mit üzen a hatalom a megrendelt és köztereken elhelyezett alkotásokkal? Mely művészekkel, előadókkal vállal közösséget rendezvényei színpadjain? Miről énekelnek a rendszerek kegyeltjei? Velük énekelünk?

A Népstadion (1953) az első ötéves terv, a Puskás Aréna (2019) a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szimbolikus épülete, közpénzből készültek, az első a népnek, a második a nemzetnek címezve. A két szó szinonimának tűnik, de az ötvenes évek és a 2010-es évek szóhasználata más-más ‘mi’-értelmezést takar. Az Éneklő fiatalok 1945 és 1956 közötti mozgalmi és tömegdalok és 2010 utáni pop-, rock, folk számok szövegeit és zenei stílusjegyeit elemezve, és a zenék társadalmi, politikai, kulturális kontextusát kirajzoló nyilvános szövegeken keresztül vizsgálja a két fogalmat, valamint a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát. Szigeti Máté eredeti zenéje izgalmasan, játékosan merít a két időszakból, azok nyelvrendszerét időben és stilárisan távolabb eső zenei világok elemeivel gazdagítva. Dallamtapadás veszéllyel is számolnia kell a hallgatónak!

Makrisz három fiatalja megduplázódva alkot kórust a színpadon: a hatalom támogatta populáris zene visszatérő témái, kifejezései és kontextusteremtő dokumentum-kommentárok összeéneklésével kérdeznek rá arra, hogy milyen véleményeket, attitűdöket teszünk belsővé ismert slágereken keresztül, amelyek gyakran fiatal korunktól kísérnek minket, és amelyeket sokszor reflexió nélkül énekelgetünk.

Az Éneklő fiatalok és a NIKÉ, szabadságunk szobra közös est keretében látható. Az élénk nemzetközi érdeklődést kiváltó, számos fesztivált megjárt Magyar akác alkotópárosa, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György, két különálló, mégis sok szállal kapcsolódó munkával jelentkezik.

Az Éneklő fiatalok, valamint a szintén műsorra kerülő NIKÉ, szabadságunk szobra (Kelemen Kristóf) - 2022. február 15. 18h30 és Vízmezők (Balázs/Juhász/Kálmán/Keresztes/Szabó-Székely) - 2022. február 21-22. 18h-22h előadások a Görög Befogadás Fesztiválunkon lettek bemutatva 2021. augusztusában. 

Éneklő fiatalok és Niké - Double Bill - 1 este 2 előadás: ha a kosaradba teszel mindkét előadásra 1-1 jegyet, akkor kedvezményes áron, 4400 Ft helyett 3400 forintért nézhető meg a két darab. A Double Bill jegyvásárló linkje elérhető itt.

Író, rendező: Böröcz Judit, Pálinkás Bence György, Szigeti Máté
Zene: Szigeti Máté
Karvezető: Fehérváry Péter
Koreográfus: Vadas Zsófia Tamara
Énekesek: Bozi Benjamin, Fehérváry Péter, Jurin Maxim, Mezei Katalin, Sokhegyi Eszter, Szilvay Máté

Fénytechnikus: Szabon Balázs
Videó: Ember Sári
Fotó: Ember Sári, Pék Dániel
Dokumentáció: Dinea László, Szőnyi András

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Staféta, Nemzeti Kulturális Alap, FÜGE Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.

"Az előadás tulajdonképpen egy kórusművé komponált dalfüzér, amely az ötvenes évek mozgalmi dalait és a NER pop szégyenteljes számait ötvözi, valamint megzenésít több újságcikket, politikai beszédet a jelenből és a múltból (zene: Szigeti Máté). A profi énekesek (Bozi Benjamin, Fehérváry Péter, Jurin Maxim, Mezei Katalin, Sokhegyi Eszter, Szilvay Máté) által előadott produkció és Vadas Zsófia Tamara az Éneklő fiatalok szoborcsoportból kiinduló egyszerű koreográfiája magával ragadó. "

"A különböző korokból származó vegyes vágott alapanyagai tökéletesen összeillenek, ez már eleve megadja a zeneművek jelentéses báját, de a produkció igazán attól lesz ütős, hogy a zeneileg igen igényes, többszólamú kórusművek precíz előadásban, kitűnő minőségben hangzanak fel."

"Ha kitörlünk dolgokat a történelmi emlékezetből, narratívából, az nem egyenlő azzal, hogy foglalkozunk a traumákkal..."

"El tudom képzelni, hogy ha három év múlva dolgoznánk ezen a projekten, akkor egészen más szövegeket dolgoznánk fel, és másképp látnánk azt, ami jelen van. Sokszor azt éreztük feladatunknak a szövegek összeválogatásánál, hogy azt, ami most történik, gravírozó mesterként bevéssük, ha nem is márványtömbbe, de zeneszínházi megfogalmazásba, így a szövegkönyv mint egy korlenyomat marad fenn."

Éneklő fiatalok Budapest Főváros Önkormányzata
Éneklő fiatalok Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.
Éneklő fiatalok Creative Europe
Éneklő fiatalok EMMI-Emberi Erőforrások Minisztériuma
Éneklő fiatalok FÜGE
Éneklő fiatalok Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Éneklő fiatalok Liberty Festival
Éneklő fiatalok NKA - Nemzeti Kulturális Alap
Éneklő fiatalok Staféta program
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek