Cláudia Dias, Luca Bellezze (PT)

ELMARAD! Kedd: Minden, ami állandó, elpárolog

     
2800 Ft / diák: 2200 ft
Figyelem, műsorváltozás! Legnagyobb sajnálatunkra az előadás betegség miatt elmarad. A jegyeket február 3-ig visszaváltjuk, pénztári nyitva tartási időben a Trafó jegypénztárában. Az online megvásárolt jegyek visszaváltásához elég a visszaigazoló e-mailben található PDF-jegyet bemutatni a pénztárban. További információk a jegypenztar@trafo.hu címen kérhetők. Köszönjük a megértést!

"Az én anyukám nem egy menekült táborban adott nekem életet." Sokan gondolhatják, hogy a menekültválság már a múlté, Cláudia Dias viszont egy fonaldarab(ka) segítségével emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy még korántsem ért véget. Az előadás egy Palesztinából menekült 10 éves kisfiú történetén keresztül mesél történelemről, vallásról, háborúról, családról, különböző kultúrákról és a minket körülvevő világról.

A Kedd: Minden, ami állandó, elpárolog előadás címének második része Karl Marx Kommunista Kiáltványából kiragadott mondat, ami már önmagában provokatívnak tűnik. A portugál koreográfus, Cláudia Dias fonaldarabja a kiindulópont, ennek segítségével hoz létre élő animációt egy terepasztalszerű színpadon, Luca Bellezze közreműködésével. 

Egy olyan korban, amikor a frontvonalak, falak és azonosításra váró menekültek csoportjai jelölnek ki „saját” területeket és a mindennapi diskurzus elválaszthatatlan eleme a radikális kifejezésmód, Dias egységre törekszik egy olyan vonal mentén, ami képes összetartani a (látszólag) különálló dolgokat.

Az előadás ritka érzékenységgel nyúl a menekültválság témájához és úgy mutat be egymástól különböző emberi sorsokat, hogy közben országokon és kontinenseken átívelő problémákra és összefüggésekre irányítja a nézők figyelmét. A személyes történetek és a fonalak, illetve egyéb tárgyak finom és kreatív használata maradandó élményt nyújtanak, amire még hónapokkal később is emlékezni fog az, aki a részese volt.

„Mint sokan a generációmból, én is le voltam nyűgözve Vasco Granja TV műsorától, elvarázsolt az a világ, amit képes volt gyurmával, kartonpapírral vagy egyetlen vonallal teremteni. Harmincegynéhány évvel később a Hét Év Hét Előadás című projekt második részében felelevenítem azt a világot, nevezetesen Osvaldo Cavandoli munkáját.

Tudva, hogy az egyenes a legrövidebb távolság két pont között, Luca Bellezzével úgy döntöttünk, hogy ez lesz a kiindulópontja a mi élő animációnknak, amit fonallal készítünk. Képkockáról képkockára haladva építettük fel a vizuális és hangi narratívát, amely szintetikusan ábrázolja a kortárs valóság bizonyos aspektusait.” – Cláudia Dias

Koncepció, szövegkönyv és rendezés: Cláudia Dias
Vendégművész: Luca Bellezze
Előadók: Cláudia Dias, Luca Bellezze
Konzules: Jorge Louraço Figueira
Asszisztens: Karas
Díszlet-és fénytervező: Thomas Walgrave
Animáció: Bruno Canas
Produkció: Alkantara (Lisbon - PT)
Terjesztés: Something Great (Berlin - DE)
Koprodukciós partnerek: Maria Matos Teatro Municipal (Lisbon - PT), Teatro Municipal do Porto (Porto - PT) 
Külön köszönet: Ângelo Alves, Anselmo Dias, Ilda Figueiredo, José Goulão, Jorge Cadima, Paulo Costa
Támogató: Câmara Municipal de Almada

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek