Titkos Társulat / Kárpáti Péter

Díszelőadás

2000 / diák: 1600 Ft
Trafó bérlet érvényes

“...a Díszelőadás utazásra késztet a belső világok felé, és játékra hív, végezetül útvesztőbe kalauzol, amelynek nem lelni a kijáratát… Annyira jó bolyongani a narrátor-főszereplő áttetsző tudatának rétegei között... Az elbeszélő szavai ugyanis azonnal cselekedetekké formálódnak…" (Szekeres Szabolcs: A fertőző történet - KútszéliStílus.hu)

“35 évvel ezelőtt kezdtem darabot írni. Írtam 25-öt, volt belőlük 100 előadás különféle kőszínházakban. 10 éve aztán elegem lett, és elkezdtem szabadon, a barátaimmal dolgozni, így lett Titkos Társulat, és így jutottunk el a Trafóba. Első előadásunk, A pitbull cselekedetei még ma is megy (ma már a Jurányiban). Ezután még öt következett, néha más társulatokkal. Az álom féltestvére. Hungari. Két nő. Dongó. Tótferi. 
És akkor kihúztam a dugót a palackból, és előgomolygott a Díszelőadás. Húsz éve írtam, ezt írtam messze legtovább, és húsz éve ott sutyorog az agyamban, most meg csiklandoz, és azt mondja: Hé, öregem, el szeretnéd dalolni a hattyúdalodat? Akkor játszd el a főszerepet! Ne bízd másra, te dögölj bele!
Dehát nem is olyan döglesztő, ha ilyen jó a csapat! Téri Gáspár a társrendező, de játszik is. Gazsi akrobatikus táncos-filozófus. Julia Jakubowska lengyel színésznő, bűbájos, zseniális őrült. Hevesi Laci most végez a Színművészetin, és az egész előadást meghatározta mély gondolataival. Kislányom, Liza, a háziasszony, neki kell őriznie a többi színészt, mint veszélyes, idomított állatokat.
Én csak beszélek, dumálok, de közben fantasztikusan sok mozgás van. Érdekes, érzékeny mozgások. Nem nevezhető táncnak. Valódi automatizmusokból indultunk ki, mint például a szédülés vagy a reszketés. Alida Bevk, szlovén színésznő tanította nekünk, hogyan lehet a testben kontrollálatlan, állati mozgásokat felszabadítani. Hatalmas kaland ez az egész.” (Kárpáti Péter)

KÁRPÁTI Péter – színész, író, társrendező
TÉRI Gáspár - színész, társrendező
Julia JAKUBOWSKA – színész
HEVESI László - színész
KÁRPÁTI Liza – színész, háziasszony

ZSIGÓ Anna - dramaturg
Veronika KERESZTESOVÁ – látvány
LENGYEL Ákos – fény és hang
Alida BEVK - workshopvezető, konzultáns
FRIGYES Júlia – pszichiáter, Konzultáns
BAROK Andrea - asszisztens
TRIFONOV Dóra – produkciós vezető

Kárpáti Péter nemcsak írta, rendezte, játssza a Díszelőadást, hanem diagnosztizálja is általa a Közép-Kelet-Európát évszázadok óta fertőző betegséget, ehhez pedig nincs szüksége másra, csak egy üres térre és néhány nézőre, akin nyugodt szívvel lehet kísérletezni. DÉZSI FRUZSINA KRITIKÁJA. - revizoronline.com

Kárpáti Péter igazi mesélőként, főleg ücsörögve, néha felállva és a nézők körül sertepertélve adja elő monológját, ám a mesét – amely súlyosan valóságos eseményekre támaszkodik – egy másik dimenzióban is közlik velünk az alkotók: mozgásban, hangokban, fiziológiai jelenségekben elevenednek meg megrázó módon az elbeszélés mellékszereplői, elsősorban is a kísérleti állatok és emberek. - Két Lámpás

Kárpáti Péter, József Attila-díjas író, dramaturg, rendező 1994-ben kezdte el írni a Díszelőadás című könyvét, amely 97-ben a Bárka Színház nyitóelőadása lett Gazsó Györggyel a főszerepben. Most, több, mint 20 év elteltével úgy érezte, hogy érdemes ismét elővenni a szöveget, sőt, arra is vállalkozik, hogy ő maga játssza el dr. Hőgyes Endrét. Beszélgetésünkben arról mesélt, hogy miért kezdte ez a téma foglalkoztatni, milyen volt a korábbi bemutató, illetve, hogy a mostani előadás miben lesz más. - deszkavizio.hu


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek