Societas Raffaello Sanzio (I): Hey Girl!

2200 Ft (Trafó bérlet érvényes)

Buszmegálló. Hátizsákos lányok várnak. Ez a kiindulópontja Romeo Castellucci rendező legújabb előadásának. És hogy innen hova jutott? A Magyarországon immár negyedszer vendégszereplő Socìetas Raffaello Sanzio lenyűgöző látványvilágú előadásán minden kiderül.
 
Romeo Castellucci az olasz színházi élet fenegyereke: iskolát teremtett, munkáival nemzedékekre hatott és hat ma is. Több jelentős olasz társulat stílusbeli forrása lett, és mára egy sajátos összművészeti, látványszínházi nyelv teljesedett ki munkái nyomán. Darabjait leginkább egy olyan „wunderkammerhez” lehet hasonlítani, amelyben a látogató a legkülönlegesebb tárgyakra, eszközökre bukkan. Vagy egy olyan álomhoz, amelyben hemzsegnek az egymással ellentmondó képek, hangok, színek, amelyben tér, idő, nyelv legkülönbözőbb rétegei rakódnak egymásra. Darabjai visszatérő motívuma a kiszolgáltatottság, a mítosz, a kihívás, az emberi test exponált megjelenítése, élő állatok és emberi testek szimbolikus kiállítása, pneumatikus gépek metaforikus megjelenítése, szürreális anyaghasználat.
 
A rendező mesterien alkalmazza a színpadi installációt, mert minden komponált képét dramaturgiailag a legtökéletesebb helyre illeszti. Lenyűgöző, intellektuális és rejtélyes világa megkérdőjelezhetetlenül egyedi; megrázó és minőségi, egyéni víziók sorozata, miközben alkotásaiból a társadalom éles kritikája sem hiányzik.  Munkássága alapvetően társadalompolitikai nyilatkozat. E tekintetben rendkívül pontos, kifejező, egyben könyörtelen. Igazi színház szavak nélkül.
 
 
 
Romeo Castellucci, Chiara Guidi és Claudia Castellucci 1981-ben alapította meg a Socìetas Raffello Sanzio társulatot, amelynek nevét a reneszánsz kiváló olasz mesterétől, Raffaellótól kölcsönözték. Előadásaikhoz a társulat képeket, hangulatokat, színeket gyűjt; hangokkal, zörejekkel kísérletezik. Romeo Catellucci számos teoretikus könyv szerzője, továbbá videó munkákat is készít. A 'Tragedia Endogonidia' 11 hivatkozásokban, utalásokban oly gazdag előadásában Castellucci a tragédiára és a metamorfózisra koncentrált.
 
A társulat olyan művészekből áll, akik munkáikkal a színházat kívülről újítják meg, és önálló alkotótevékenységet is folytatnak.  Noha a társulat már több mint két évtizede létezik, munkáik ma is frissek és érvényesek, ezért turnéznak folyamatosan: a színházi világ szigorú elitjéhez tartoznak. A Socìetas Raffello Sanzio az európai színházi világ egyik legegyénibb színfoltja, munkájuk eredményeképpen számos színházi formáció kezdett el hasonló utakat keresni. Cesena városában kommuna formában alkotnak, „laboratóriumukban” rendszeresen dolgoznak gyerekekkel. Ennek egyik híres alkotása a Burattino, amelyben a közönség emeletes ágyakban hallgatja a mesét.  
 
Castellucci legújabb darabjában, a Hey Girl!-ben már nem metaforákból építkezik, hanem mozgásból: tiszta mozdulatokból. Az egyes nézőt kívánja megszólítani, nem a teljes közönséget. A rendező arra kéri a nézőket, hogy emlékeiket és asszociációs képességüket maguk mögött hagyva egyszerűen csak figyeljenek. Micsoda kihívás!
 
Két színésznő, szavak és mondatok és a társulat által megálmodott színpadkép összefűzött együttese új realitást képez, szégyenlősség nélkül beszél színházról, nőiségről, előadóművészetről és a festészet drámaiságáról. Az előadás hemzseg a meghökkentő, egyben ámulatba ejtő, - utalásokkal teli - képektől.
 
Castellucci előadásainak magyar vonatkozása is van: az olasz művész állandó alkotótársa ezúttal is a Cesenában élő magyar vizuális művész, Zimmermann István.

Május 16-án az előadás után Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező beszélget majd a rendezővel Romeo Castelluccival látványról, színházról, művészetről...

Lenyűgöző képek! Videó-ízelítő az előadásból!

Szereplők: Silvia Costa, Sonia Beltran Napoles
Zene:Scott Gibbson
Statika és dinamika: Stephan Duve
Fénytechnika: Giacomo Gorini, Luciano Trebbi
Díszletszobrászat: Plastikart, Istvan Zimmermann
Produkciós asszisztens: Eugenio Resta
Kellékek: Carmen Castelluci
Szervezés: Gilda Biasini, Cosetta Nicholini
Promóció: Benedetta Briglia
Adminisztrátor: Elisa bruno, Michela Medri
Adminisztrációs tanácsadás: Massimilano Coli
 
Production: - Odeon Théâtre de l'Europe con Festival d'Automne/Paris;
Steirischer herbst/Graz; Le-Maillon Théâtre/Strasbourg; de Singel /Antwerpen; Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg); Cankarjev dom Ljubljana; Trafó Kortárs Művészetek Háza /Budapest; Socìetas Raffaello Sanzio
 
www.raffaellosanzio.org

Támogató: Budapesti Olasz Kultúrntézet
 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek