Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei XXV.

Pandit Rajeev Janardan, Sharada Mushti, Devashish Pathak

2400 Ft / elővételben: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

A koncert előtt 19.15-től Pandit Arvind Parikhról készült dokumentumfilmet vetítünk magyar felirattal, majd megnézzünk a 91 éves szitáros legenda, a Trafó közönségének szóló üzenetét.
Pandit Arvind Parikh az indiai klasszikus zene 91 éves legendájának két kiváló tanítványa mutat be két ritka indiai hangszert ezen az estén. A rudra veena a Dhrupad, míg a surbahar a Khyal előadási stílusban szólal meg. Mindkettő az emberi hang legmélyebb tartományát szimulálja – két hasonló hangterjedelmű hangszer-ritkaság két különböző előadói rendszerben.Pandit Rajeev Janardan - surbahar

Először hallható Magyarországon a surbahar, a szitár mély hangrendű testvére, ráadásul a hangszer legavatottabb előadójának tolmácsolásában, akinek ez lesz az első szólókoncertje a Trafóban. A surbahar a Dhrupad stílusú rudra veena hangtartományában megszólaló, a szitárhoz hasonló hangszer, amely a veena-ra jellemző lassú, hosszú hajlításokkal operáló előadói rendszer mellett képes a Khyal stílusú előadási rendszer virtuozitását is megszólaltatni.
Rajeev 15 (!) évesen lett az All Indiai Radio szólistája. Iskolája, az Imdad Khani Gharana sajátos, éneklést imitáló szitár- és surbahar-muzsikáját tökéletesítette tovább teljesen egyéni játék-technikákkal és érzésekkel gazdagítva ezt az évezredes zenei tradíciót. Pandit Rajeev Janardan egyike azon kevés indiai muzsikusnak, akinek a zenéje képes áttörni a kulturális határokat.
A koncert különlegessége, hogy Rajeev egy 100 (!) éves, antik surbaharon fog játszani, amit nemrég kapott mesterétől ajándékba, aki családi örökségként őrizte ezt a csodálatos hangú hangszert, míg megtalálta a méltó örökösét: Pandit Rajeev Janardant.
http://rajeevjanardan.com/

Sharada Mushti – rudra veena

Dhrupad stílusú előadási rendszert tanul Pandit Arvind Parikh, az Imdadkhani Gharana doyenje segítségével. Sharada az All Indiai Radio zenésze, aki egyszerre mélyült el a vokális és a hangszeres zenében. Építésznek tanult és saját belátása szerint még az egyetemi tanulmányai is a zenei útján segítették, hogy megismerje hangszerét, a rudra veena-t és a Dhrupad előadási rendszerét. "Az építészet és a zene is multidimenzionális tevékenység, amelyben az idő és a tér, az ismétlés és az egyediség teremt rendet a káoszban.”
http://sharadamushti.in/

Devashish Pathak - pakhawaj

Devashish első mestere nagyapja, a néhai Pandit Ram Ashish Pathak (Amta Gharana) volt. Devashish megnyerte az All India Radio országos klasszikus zenei versenyét, valamint öt (!) különböző indiai állam zeneakadémiájának klasszikus zenei versenyét is.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • hétköznapokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek