Mzper X, jelentkezz!

A belépés díjtalan
Kerekasztal-beszélgetés az okostechnológiák, a mesterséges intelligencia és a robotok színpadi alkalmazásáról az Osaka University Robot Theatre Project és a japán Seinendan társulat Az átváltozás (Metamorphosis) // Android verzió c. előadása apropóján.
 
Az átváltozás egy különleges produkció, mely az osakai egyetemen közel 5 éve folytatott Robot Theater Project részeként valósul meg és egy high-tech fejlesztésű robot-prototípus színházi kontextusban való megjelenítésén alapul. A fejlesztők szándékai szerint az emberek robotok általi érzelmi érintettségének vizsgálata számos tudományos kutatás megalapozója lehet és elősegítheti az android „hasonmásokkal” való együttélés által felvetett kérdések tárgyalását.

A beszélgetés meghívott résztvevői területük kiváló szakemberei, alkotói és mindegyikük egy-egy különböző szeletét képviseli a művészet és technológia metszéspontjában lévő alkotások mögötti munkának. Az ő tapasztalataikon és szaktudásukon keresztül kaphatunk képet többek között a színpadi ember-technológiára épülő interakciók világáról (Papp Gábor), a szofisztikált, gesztus és gondolat alapú vezérlési technológiákról (Juhász Márton András), valamint, hogy milyen is táncosként mesterséges intelligenciára épülő programozott partnerrel fellépni (Valencia James).

A beszélgetésben a japán előadás rendezője, Oriza Hirata is részt vesz, aki már több, robotot színészként alkalmazó darabot is készített. A smART EXTRA szakmai különóra moderátora
Szilágyi Árpád, a Magyar Rádió Netidők c. műsorának szerkesztője és műsorvezetője.

A beszélgetés nyelve magyar. A belépés díjtalan.
 
Meghívott résztvevők:
 
Oriza Hirata
színházigazgató és rendező // Seinendan Company
http://www.seinendan.org/eng/
 
Valencia James
előadóművész, koreográfus
https://www.facebook.com/valenciajamesdance
 
Juhász Márton András
feltaláló // CEO, now zrt.
http://nowtech.hu
 
Papp Gábor
szoftverművész // MNDL
http://mndl.hu
 
Moderátor:
Szilágyi Árpád // Magyar Rádió nonprofit Zrt
a Netidők c. rádióműsor szerkesztője és műsorvezetője
http://netidok.postr.hu/
 
A beszélgetés szerkesztője:
Sipos Melinda
http://melindasipos.net
http://replytoall.es
 


Oriza Hirata a kortárs japán színház egyik legmeghatározóbb, számos díjjal kitüntetett alakja, aki rendszeresen dolgozik nemzetközi művészekkel Franciaországban, Koreában, Ausztráliában,
az USA-ban, Írországban és Kanadában. Drámaíró, rendező és a Seinendan Company igazgatója, valamint a Komaba Agora Theater művészeti vezetője. Számos fesztivált igazgatott már, jelenleg pedig az Osaka Egyetem Kommunikáció és Design Tanszékének professzora, a Fujimi Culture Hall KIRARI FUJIMI vezetője. A társulat aktív szerepet vállal az oktatásban, műhelymunka módszerük szerepel az egyik hivatalos középiskolásoknak szóló nemzeti japán tankönyvben is, így évente több mint 300 000 diák foglalkozik a tantermekben színházzal.
http://trafo.hu/hu-HU/metamorphosis

smART! sorozat
A Trafó a 2014/2015 évadban új sorozatot indít a low-tech és a high-tech, azaz a technológiai innovációk és a színház találkozásának jegyében. A tematikus smART!-sorozat olyan előadásokat mutat be, melyek analóg trükkrendszereikkel vagy éppen forradalmi technikai újításaikkal nyitnak új utakat az előadóművészetek területén. A színpadon színészek, zenészek, táncosok mellett feltalálók és szoftverfejlesztők is fellépnek.
http://trafohou.se/trafo_smart
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek