Jefta van Dinther (NL/SE), Minna Tiikkainen (FIN/NL), David Kiers (NL): GRIND

2000 Ft / diák: 1600 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes


 
Jefta van Dinther Stockholmban és Berlinben dolgozó koreográfus és táncos, Utrecht-ben született, Svédországban nőtt fel, az Amsterdam School of Arts-ban diplomázott. Északi ember.
Együtt dolgozott számos híres koreográfussal úgy, mint Mette Ingvartsen-nel, Xavier Le Roy-val, Keren Levi-vel, vagy az októberben szintén a Trafó színpadán bemutatkozó Ivana Muller-rel. A munkáját egyrészt a kérlelhetetlen fizikai megközelítés jellemzi, másrészt olyan mozgáskutatásokat végez, amik a koreográfia és egyéb művészeti formák keresztútjánál helyezkednek el. Mélyen elkötelezett más alkotókkal történő kollaborációkban.
Első önálló koreográfiáját (The Way Things Go, 2009) a svéd Cullberg ballet felvette a repertoárjába. 2012-ben Brigit Cullberg díjjal jutalmazta a Svéd Művészeti Ösztöndíj Bizottság (Swedish Arts Grants Committee). Jelenleg a stockholmi Tánc és Cirkusz Egyetem tanára és művészeti vezetője.
 
A test és tárgyak kapcsolata visszatérő téma a munkájában, a Trafóban bemutatkozó darabjában például elektromos vezetékek vonszolják a testet. A GRIND (2011), amit Minna Tiikkainen fény- és Davis Kiers hangtervezővel csináltak együtt – egy elsöprő fizikai élmény és valós kihívás az érzékeknek, ahol a test, a fény és a hang közötti határok elmosódnak. Kísérlet a különböző nézői reakciók megfigyelésére. Habár, mint hagyományosan, szemben ülünk színpaddal, mégis a darab sokszor inkább egy installáció érzetét kelti a hang és fényhatások miatt, aminek mi magunk is részei vagyunk.
A szinesztézia inspirálta az előadást, vagyis az a mentális rövidzárlat, amikor az egyik érzékszervre ható benyomás egy másik érzetet is aktivál (például, amikor a számokhoz akaratlanul színeket társítunk). Az érzékszerveinket kirázza a hideg, átjárja a basszus, és mire kijövünk, garantáltan olyan érzésünk lesz, mintha egy nagyon messzi helyről térne haza.

„JEFTA VAN DINTHER, MINNA TIIKKAINEN & DAVID KIERS Grind c. darabját 2012-ben az északi táncplatform (Ice Hot) keretében láttuk, és rögtön ütött! Ha lett volna anyagi keretünk, már azt követően bemutattuk volna az L1danceFesten, mert rendkívüli előadás, amit legjobb élőben megnézni. Ez tényleg az a darab, ahol fontos jelen lenni, benne ülni a kialakított térben, hang- és fényviszonyokat élőben átélni és érzékeinket teljesen kinyitni. Különleges élményben lesz része annak, aki most a Trafóban elcsípi a darabot, ahol a látvány minden szegmense (fény, hang, mozgás) egyenrangú és teljes.” (Ladjánszki Márta, L1 Egyesület)
 
Afterparty: Modeo dj set 22.00
Modeo a világvége sci-fi disztópiáit álmodja meg és önti formába a techno aszimmetrikus szabálytalanságával kísérletezve. A zenéje köré épülő képi világban szintén megjelenő destrukció, absztrakció, és az ezekkel szembenálló szabályos audió és vizuális formák egyszerre kontrasztot és egységet hoznak létre az általa teremtett káoszrendszerben. Olyan kiadóknál voltak megjelenései, mint a Sonntag Morgen és a Subsist Records, de tervezi Fragmented Forms nevű saját labeljét is.
https://soundcloud.com/modeo-official
 

Koncepció: Jefta van Dinther, Minna Tiikkainen
Koreográfia és tánc: Jefta van Dinther
Fényterv: Minna Tiikkainen
Hangterv: David Kiers


 
Produkciós manager: Emelie Bergbohm
Terjesztés: Koen Vanhove - Key Performance
Adminisztrációs háttér: Interim Kultur – Sweden and Frascati Productions – The Netherlands
Koprodukció: Frascati Productions (Amsterdam), Weld (Stockholm), Tanzquartier (Vienna), PACT Zollverein (Essen), Grand Theatre (Groningen) and Jardin d'Europe through Cullberg Ballet (Stockholm)
Alapította: the Swedish Arts Council, the Swedish Arts Grants Committee, Amsterdams Fonds voor de Kunst and Nordic Culture Point
Támogató: Fabrik Potsdam
 


 
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek