Konono nº1 (Congo)

     
elővételben: 2000 Ft / aznap: 2500 Ft
Trafó bérlet érvényes
18:30-tól a Bag It c. dokumentumfilmet vetítjük a Trafó Stúdióban, beszélgetéssel egybekötve. Részletek alább!

Tegye fel a kezét, aki hallott már Magyarországon kongói zenekart! Végülis semmi sem lehetetlen, de hogy nyugaton a legismertebb kongói együttes a Konono nº1, az biztos, ők pedig most fogják első koncertjüket adni Magyarországon.


Az 1960-as években alakult együttes 2004-ben vált ismertté Afrikán kívül, ettől kezdve a hírük megállíthatatlanul terjed:  2006-ban elnyerik a BBC Awardsot, 2007-ben Grammy díjra jelölik őket, melyet akkor nem, hanem csak 2011-ben kapnak meg, Hearbie Hancockkal közös lemezükért.

A Konono nº1 nagyrészt az elsöprő erejű Bazombo transz-zenéből merít, megszólalásuk pedig igazán különleges: az ének mellett 3 elektromos likembét (kalimbát) használnak, valamint mindenféle hulladékból előhalászott eszközt, amin dobolni lehet. Ez a DIY esztétika sok követőt szerzett nekik a nyugati zene rajongói közül, márcsak azért is, mert az eleinte kényszerből használt torz hangszórókon megszólaló együttes hangzása rengeteg párhuzamot mutatott az experimentális rock-kal és az elektronikus zenével.

Így tehát igazán könnyű a Konono nº1  hatása alá kerülni és ezt a legnagyobb világzenei, jazz és indie fesztiválok közönsége is átélte, mint ahogyan azon kiváló zenészek is, akik sietve hívták az együttest lemezfelvételeikre: az említett Herbie Hancock 2010-es Imagine című lemezén Seal, Jeff Beck, Wayne Shorter, Pink és Anoushka Shankar társaságában zenélnek, szerepeltek Björk Volta című albumán, 2010-ben pedig az Animal Collective, a Deerhoof, Andrew Bird, és a Megafaun közreműködésével felvették a Tradi-Mods vs. Rockers lemezt.
Érdemes még egy szót ejteni az együttes hangzásáról, mivel ílyet másnál nem hallhatunk: mi sem bizonyítja jobban a zenekar egyedi megszólalását, minthogy a róluk megjelent kritikákban egymástól meglehetősen távoli előadókhoz hasonlítják őket, mint pl. Jimi Hendrix, Krautrock, Can, Lee Perry, vagy éppen proto-techno-ként jellemzik zenéjüket.
 

Próbáltál már egy napig teljesen műanyag-mentesen élni? Gondolkodtál már rajta, mi lesz azzal a nejlonszatyorral, amiben tegnap hazavitted a tejet? Gyere el és nézd meg egy kisvárosi srác dokumentumfilmjét, amelyben talán megtalálod a választ! Vetítés és beszélgetés a koncert előtt, a Trafó Stúdióban 18:30-tól a Jane Goodall Intézet szervezésében. 

http://www.janegoodall.hu/
http://www.bagitmovie.com/

Björk és Konono koncerten: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=9872952
Quart kritika: http://quart.hu/cikk.php?id=5966
BBC Awards 2006: http://www.bbc.co.uk/radio3/worldmusic/a4wm2006/a4wm_konono.shtml
Grammy videó: https://www.youtube.com/watch?v=a7hCjhlFAEc

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek