Arno Schuitemaker (NL)

If You Could See Me Now

     
jegyár: 3200 Ft
kedvezményes: 2800 Ft
diák: 2200 Ft
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

SZEPT/25

Az előadás után 21 órától Halász Péter- és Lábán Rudolf-díjak átadása.

SZEPT/26
A vasárnap esti előadás után Arno Schuitemaker koreográfussal Bálint Orsolya tánckritikus beszélget a régi Kávézóban (a Nagyterem előtt).

SZEPT/26-26 
OVERGROUND Dancing Cities - Budapest ingyenes filmvetítés a Stúdióban.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Nem túlzás kijelenteni, hogy az ilyen előadások határozzák meg az előadóművészetek jövőjét. (…) Ebben a felszabadító produkcióban minden a helyén van.” Alexander Hiskemuller, a Trouw munkatársa

A Dance Europe szakmai lap Hollandia egyik vezető koreográfusának, a német Tanz magazin pedig az egyik legígéretesebb koreográfusnak nevezte Arno Schuitemakert, aki 2021-ben immár harmadik alkalommal érkezik a Trafóba. A nálunk is bemutatott I Will Wait For You és a While We Strive után a trilógia befejező részét hozza el hozzánk, a szintén három táncosra komponált If You Could See Me Now-t.

A színpad üres terében három, folyamatos mozgásban lévő alakot látunk. Ritmikus, ismétlődő mozgásuk által táncuk egyre energikusabb lesz, ez az energia pedig egyre csak gyűlik és halmozódik. Szüntelen mozgásuk új utakat talál, izgalmas és változékony kifejeződéseket. A tér kitágul, feloldódik és elmozdul, az idő összehúzódik, majd átalakul. Az eksztázistól a zűrzavarig, a semmiből való építkezéstől a szétbomlásig jutunk. Az If You Could See Me Now nem csak játszik az elvárásokkal, hanem egyre magasabbra is helyezi őket. A fordulópont maga az előadás, amely az előadókat és velük együtt a közönséget is átbillenti egy új, egy fesztelen állapotba: a felszabadulásba. 

Az If You Could See Me Now karakteres előadás, amely magán hordozza Schuitemaker összes stílusjegyét. Előadásaiban óriási hangsúlyt kap a zene és a világítás, ez utóbbi nem is csak mint negyedik szereplő van jelen, hanem mint a legalapvetőbb dramaturgiai eszköz. Akár egy mindenható irányító erő, a fény kiemel és elrejt, hogy aztán a csúcson, a tetőponton teljes fegyverzetben jelenjen meg, végül lecsendesülve önnön magához térjen vissza. Az eksztatikus előadás olyan különleges élményt ígér a nézők számára, amelyben intim és érzéki kapcsolatba léphetnek az előadók pulzáló energiáival. 


Arno Schuitemaker eredeti végzettsége szerint repüléstechnikai mérnök, koreográfiáit ezért mindig a ráció vezeti: megteremti a tökéletes absztrakciót, tisztán, matematikai nyelven. Táncosai ismétlődő mozgásuk egyenletei révén tudnak hatni a közönségre. Schuitemaker koreográfiái meggyőzőek, varázslatosak és intenzívek. A jellegzetes, szakadatlan egymásba átfolyó mozdulatok révén munkáiban a szeretet, a magány és a várakozás mutatkozik meg. Előadóival, zeneszerzőivel és világítástervezőivel együttműködve táncművei magával ragadó összművészeti alkotásokká válnak. 

Koncepció és alkotó: Arno Schuitemaker
Előadók: Stein Fluijt, Johannes Lind vagy Ivan Ugrin, Kim Amankwaa
Dramaturg: Guy Cools
Zeneszerző: Wim Selles
Fénytechnikus: Vinny Jones
Jelmeztervező: Inge de Lange
Technikusok: Natasja Giebels, Vincent Beune 

Az If You Could See Me Now a SHARP/ArnoSchuitemaker produkciója, koprodukciós partnerek: HELLERAU – Europäisches Zentrum der Künste (Dresden, Germany), O Espaço Do Tempo - Associação Cultura (Montemor-o-Novo, Portugal), CN D Centre national de la danse (Pantin, France), KLAP Maison pour la danse (Marseille, France) és a Tafelhalle im KunstKulturQuartier (Nuremberg, Germany).

Az előadást a Performing Arts Fund NL, Fonds 21, VSBfonds és a Prins Bernhard Cultuurfonds közreműködésével hozták létre.

"Otthonos terepre, a péntek esték táncparkettjére érkezünk, nem a professzionális táncosok egzotikus világába. De csak látszólag."


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek