Cooking Sections / Daniel Fernández Pascual & Alon Schwabe (UK/ES/IL)

Klímaevők - Aszályvacsora feat. yo8vagyat, Magház, PAD, Fuzzy Earth, Farm2Fork, Reggeli (Pécs), Trafik

     
Napijegy 6.900 Ft (teljes ár), minden kedvezmény érvényes
A napijegy az adott napon minden programra érvényes. A korlátozott férőhely miatt két idősávban látogatható előadásokra ingyenes regisztrációs jeggyel foglalható hely.
Az evés: belsővé tett táj. Hogyan és mit együnk a klímakrízis idején, ha nem az ökológiai összeomláshoz, hanem a regenerálódáshoz, a válság csillapításához akarunk hozzájárulni? 2022 után újra visszatér a Trafóba a nemzetközi hírű Cooking Sections kollektíva, akik az elmúlt hónapokban hazai művészekkel, gazdákkal, kutatókkal és séfekkel kiegészülve a legégetőbb ökológiai problémákat kutatták Magyarországon. Az erőszak vége fókusz részeként egy különleges aszályvacsorára hívják a Trafó közönségét, amelynek kitalálásában és elkészítésében a projekt helyi szövetségesei működnek közre, többek között a yo8vagyat, a Magház Hálózat, a PAD Alapítvány és a Trafó vendéglátásáért felelő Trafik.

A kick-off esemény egy első találkozási lehetőség a Cooking Sections művészeti kutatásával, amely a teljes 2025/2026. évadot végigkíséri és hosszú távú célja, hogy a Trafó vendéglátását klímatudatossá alakítsa, olyan intézmények példáját követve, mint a londoni Tate Modern és a Serpentine Galleries.

Évről évre súlyosbodó aszályok, vízhiány, elsivatagasodás, talajerozió és terméskiesés – Magyarországon is egyre sürgetőbb az ökológiai fenntarthatóság kérdése. A klímaválság nemcsak a megszokott négy évszak átalakulását okozza, hanem a termelési szezonokét is. Ezt használja kiindulópontként a londoni Cooking Sections kollektíva Becoming CLIMAVORE (Klímaevők) projektje, akik a mezőgazdasági gyakorlatok és az étkezési kultúránk radikális átalakítását sürgetik. Ehhez új „szezonokat” vezetnek be, amikkel egyfelől a legfontosabb ökológiai problémákra hívják fel a figyelmet, másfelől regeneratív megoldásokat és alternatívákat kutatnak. 

Mit együnk aszály idején? Hogyan nézne ki egy, a növekvő vízhiányra szárazság- és hőségtűrő alapanyagokkal reagáló aszályvacsora? A Cooking Sections és helyi szövetségesei a veszteségek mellett fontosnak tartják az éghajlatváltozásban rejlő lehetőségeket is felvillantani. Az enyhébb telek például új termelési szezont tesznek lehetővé és aszály idején is létezik bőség, ha tudjuk, mi az, ami terem ilyen körülmények között.
A Cooking Sections performansz-előadása után, a Klímaevők kick-off eseményének részeként közösségi aszályvacsorára hívjuk az érdeklődőket, ahol kóstolót kínálunk az új éghajlati viszonyokhoz illeszkedő ételekből és italokból, és bemutatjuk a projekt szövetségeseit. Ez a művészeti kutatás a Trafó teljes 2025/2026. évi évadját végigkíséri majd és hosszú távú célja, hogy az intézmény vendéglátását klímatudatossá alakítsa.

A Cooking Sections a kulturális és művészeti intézményekre összetett, különféle ökológiákba ágyazódó, azokkal intenzív kölcsönhatásban működő infrastuktúrákként tekint, az intézmények vendéglátóipari egységeire pedig a működés alapvető részeiként. Számos művészeti intézménnyel (pl. Tate Modern, Serpentine Galleries) dolgoztak együtt az elmúlt években vendéglátásuk kínálatának fenntarthatóbbá, klímatudatosabbá tételén. Büszkék vagyunk,  hogy a Trafóval és a Trafikkal hamarosan mi is a „klímaevők” sorába léphetünk!

A 2015-ben indított nemzetközi projekt olyan új „szezonokat” térképez fel, amelyeket a klímaváltozás és az ipari élelmiszerrendszerek okozta ökológiai krízis határoznak meg. A Klímaevők túlmutat a hagyományos étrendi kategóriákon (vega, vegán, helyben termelt stb.): célja, hogy újragondolja az étkezést, mint társadalmi és ökológiai gyakorlatot. Az elmúlt hónapokban közösen gondolkodtunk azon, hogy mely (agro)ökológiai problémák tudatosítása a legégetőbb jelenleg Magyarországon és milyen regeneratív termelési gyakorlatokkal, alapanyagokkal és közösségi megoldásokkal tudunk ezekre a problémákra reagálni. Hogyan tudjuk ezeket csillapítani és hogyan tud egy olyan kulturális intézmény, mint a Trafó, szövetségese lenni ezeknek a törekvéseknek?
A Cooking Sections kollektívát 2013-ban Daniel Fernández Pascual és Alon Schwabe alapította Londonban. Interdiszciplináris alkotói gyakorlatuk során az élelem szűrőjén keresztül kutatják és elemzik átalakulóban lévő tájainkat, és azt, hogy hogyan formáljuk egymást azokkal az ökológiákkal, amikkel össze vagyunk szövődve. Helyspecifikus installációik, performanszaik, kiadványaik a művészet, az építészet, az ökológia, az aktivizmus és a geopolitika határterületeivel foglalkoznak.
CLIMAVORE című projektjük a klímaváltozás étkezésre gyakorolt hatását vizsgálja. Projektjeik többek között a londoni Tate Britain, a Serpentine Galleries, az isztambuli SALT és a stockholmi Bonniers Konsthall, a Pittsburgh-i Carnegie Museum of Art, a párizsi Lafayette Anticipations, a berlini HKW, a londoni Delfina Foundation, a Taipei Biennále, az 58. Velencei Biennále, a Sanghaji Biennále, a Los Angeles-i Public Art Triennále, a Sharjah Építészeti Triennále és a Sharjah Művészeti Biennále, a Performa17, a Manifesta12, a a Folkestone Trienniale és a New Orleans Triennálé kiállításain voltak láthatóak. 2021-ben Turner-díjra jelölték őket, a 2019-es Future Generation Art Prize különdíjasai, társadalmilag elkötelezett praxisukért jelölték őket a Visible Awardra.

Koncepció, performansz-előadás: Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual, Alon Schwabe)
Aszályvacsora közreműködői, szakértők: Vida Vera (yo8vagyat), Réthy Katalin (Magház Hálózat), Horváth Boldizsár (Farm2Fork), Berecz Diána, Kovács Barnabás (PAD Alapítvány), Czeglédi Alexandra (PTE), Fuzzy Earth (Gedeon Tekla, Sebastian Gschanes), Felcser Dávid / Szép Tamás (Reggeli Pécs), Trafik
A kutatás további közreműködői: Bródy Luca (Herstory Collective), Gyeviki Hajnal (képzőművész)
Kutatás, művészeti közreműködés (Cooking Sections): Max Cooper-Clark
Kutatás, koordináció (Trafó): Csejdy Borka, Erdődi Katalin, Szalipszki Judit

Szponzorok, Támogatók:
A projekt a STAGES  (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift) és az Európai Unió Kreatív Európa program támogatásával valósul meg.

Koprodukció: Trafó Kortárs Művészetek Háza. Támogatók: STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift), az Európai Unió - Kreatív Európa program támogatásával.

Creative Europe
S.T.A.G.E.S.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztár nyitva tartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek