smART! XTRA feat. Budapest Activated: OPEN DATA! // Expodium–Járókelő.hu: MISSION POSSIBLE

500 Ft
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ
 
angolul, magyar tolmácsolással


Az időjárásnak megfelelő, kényelmes öltözet javasolt. A sétát eső esetén is megtartjuk.
Az akció a Ferenc téren zajló felújítási munkálatokkal párhuzamosan alakul.

2016. május 21-én, szombaton 15:00-17:00 óra között lakossági fórumot tart a FEV IX. a megújuló Ferenc tér közösségi karbantartásának jövőjéről. Keresd a Mission Possible képeslapokat a Trafóban és a szomszédainknál – tegyél javaslatot a park új házirendjére!

 
Van olyan kedvenc parkod, ahová szívesen leugrasz könyvet olvasni, hintázni egyet vagy összefutni néhány ismerőssel? Számoltad már valaha, hogy hány négyzetméternyi zöld terület vesz körül? Vajon mennyi oxigén veszhet kárba a mindennapok pazarló energiahasználata során? És milyen lehet a városi élet a flóra és fauna mikrokozmoszában? A Mission Possible városi expedíció során most kiderítheted a válaszokat. Sőt! Akár magad is alakíthatsz a statisztikákon!
 
A smART! XTRA nyílt városi adatforrások hasznosításával foglalkozó köztéri különkiadása olyan sétaperformanszra invitál, melyben új jelentést kap a Liliom, a Páva és a Bokréta utca, sci-fibe illő karakterekké alakulnak az útjelző oszlopok, a résztvevők pedig hasznos tippeket kapnak arra, hogy okos városlakóként hogyan is alakíthatják közvetlen környezetük jövőjét. 
 
Hollandia EU-elnökségi eseménysorozatának keretében az utrechti Expodium urbanisztikai kollektíva sajátos történetmesélői narratívával dolgozó városfejlesztési módszerén, a Járókelő.hu oldalán tett utcai hibabejelentéseken és a Trafóval közeli, hamarosan átalakuló Ferenc tér közösségi parkjának felújításához kapcsolódó lakossági kérdőíveken alapuló utcai akció a tudatos városhasználatra és a közösségi tervezés fontosságára hívja fel a figyelmet.
 
A Mission Possible performatív városi séta dramaturgiai kiindulópontját a K-Monitor, a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület és a Kitchen Budapest által szervezett tavaszi Databoom Hackaton keretében feldolgozott, különböző megfigyelési szempontokat összegyűjtő adatbázisok képezik. A holland Expodium egy magyar dramaturggal, egy digitális művészetet kutató és multimédiás applikációkat fejlesztő csapattaggal egészül ki. A FEV IX Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt-vel együttműködésben fejlesztett projekt célja, hogy a Ferenc teret használó kerületi lakosokat olyan informális párbeszédre ösztönözze, melynek eredményeképpen egy közös víziókon alapuló, multifunkciós 9. kerületi közpark kerülhet átadásra. Egy olyan minioázisé, ahová mindenki szívesen tér be feltöltődni.
 
Meghívott előadók: Nikos DOULOS, Friso WIERSUM, Bart WITTE, LE Marietta
Közreműködők: CSERNE Klára, CSISZÁR Mátyás
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
Támogató: Holland Nagykövetség
Együttműködő partnerek: K-Monitor, Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület, Ferencváros Főépítészi Csoport, FEV IX Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt
Külön köszönet: FLEISCHER Judit, HURTÁK Gabriella, SZŰCS Balázs
 
 
EXPODIUM – A 2010 óta működő, Nikos Doulos, Friso Wiersum és Bart Witte alkotta urbanisztikai kollektíva különböző művészeti kutatómódszereket és városfejlesztési stratégiákat egyesítő módszertana egy-egy városi területhez kapcsolódó információk és helyi szereplők aktivizálásra épül.  Az Expodium egyfajta szatelitként a lokális fejlesztéseket globális diskurzusba helyezi. A gyakorlati alkalmazások során születő dokumentációkat és archívumokat publikációk, tematikus könyvek formájában dolgozzák fel, kollaborációban művészek, építészek, akadémikusok nemzetközi hálózataival a kölcsönös tudásmegosztás jegyében.  Dolgoztak már Amerikában, Koreában, számos európai országban, ingatlanvállalatok, önkormányzatok, múzeumok, egyetemek, fesztiválok és művészeti központok rendszeres meghívottjai. Sétálnak és lenyűgöznek. http://www.expodium.nl/

JÁRÓKELŐ.HU  - A Járókelő.hu oldal azzal a céllal jött létre 2012-ben, hogy leegyszerűsítse a városlakók számára a közterületi problémák bejelentését, az önkormányzatok számára lerövidítse és megkönnyítse a közterületi zavarok feltérképezésének, megoldásának folyamát. A portálra bárki feltöltheti utcai problémát dokumentáló fényképes-szöveges bejelentését, továbbításra kerül az illetékes hivatalos felé. A megoldások és a hivatalos válaszok szintén nyomon követhetőek az adatmegosztó felületen. A fejlesztők reményei szerint a közösségi oldalak nyilvánosságában rejlő erő elősegítheti a gyorsabb ügykezelés és az úthibák hatékony orvoslását. 2014-ben Sozial Marie-díjjal kitüntetett Járókelő.hu már applikáció formájában mobiltelefonra is telepíthető. https://jarokelo.hu/
 

Ajánljuk még

Nincs megjeleníthető tartalom.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek