e-Néző #05

Réti Anna: MAJDHALESZIDŐM - film változat

3000 Ft / kedvezményes jegy: 1500 Ft / családi jegy: 5000 Ft / Támogatói jegy: 10000 Ft
Trafó bérlet érvényes
Nem közvetítünk színházi térben létező előadásokat. Olyan produkciókat mutatunk be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van.  

A szerencsés kevesek élőben is láthatták a Lábán-díjas darabot a Cházár András utcai lakásban, most meg aki akar, az simán besétálhat Rétiékhez, még kapukód sincs.

Réti Anna, a táncos, az anya, a négy fal között megszökik. Őszintén, személyesen, kedvesen.

MAJDHALESZIDŐM
- ... akkor majd élek egy kicsit.
- Miért most mi van, most mit csinálsz?
- Most nem érek rá, most nagyon sok dolgom van.
Most csak egy kicsit vagyok itt, mert most velük vagyok, rájuk figyelek.
Most nekik van szükségük rám, én még várhatok magamra.
Majd ha lesz időm, akkor itt leszek.
Persze nagyon jó ez így!
De azért annyi mindent szeretnék majd csinálni, amikor tényleg tudok figyelni kicsit magamra is.
De akkor leginkább nem szeretnék figyelni egyáltalán.
- És mit fogsz akkor csinálni?
- Hm, nem tudom. Jó lenne tudni. De majdcsak kitalálom, ha majd lesz időm.

„Réti a szelek szárnyán érkezik közénk, mint Mary Poppins, egyenesen a nagyszobából. Miután azonban lekapcsolta a ventillátort, önmagába is megérkezik a sötétszürke kanapén, de ez az antré már közel sem olyan könnyed és légies, ennek már tépelődés szaga van. Jön mint performer és mint anya, egy anyát performáló anyaperformer, és mi egyszerre vagyunk nézők és gyerekek, az ő nézői és gyerekei.” (Králl Csaba, Színház)

Réti Anna Pécsi Művészeti Szakközépiskolai majd Rotterdami Táncakadémiai tanulmányai után Hollandiában Itzik Galilivel, Conny Janssennel és Jens Van Daele-vel dolgozott. Magyarországra visszatérve szabadúszóként többek között Szabó Réka, Hudi László, Bodó Viktor, Pataky Klári, Gál Eszter és Goda Gábor előadásaiban szerepelt, külföldön pedig Nagy József, Karine Ponties és Paulo Riberio projektjeiben vett részt. 2005 óta készít saját koreográfiákat, melyek több itthoni és nemzetközi díjban és elismerésben is részesültek. 2015-ben bemutatott Point of You című előadását, melyet a portugál Ricardo Machadoval közösen készített, az Aerowaves nemzetközi hálózat az év 20 legizgalmasabb alkotása közé választotta. Háromszor nyert Lábán-díjat, az egyiket ezzel az előadással.


Előadó, koreográfus: Réti Anna
Szöveg: Halasi Zoltán
Tér: Körmendy Pál
Videó: Lukács Máté, Lukács Mihály
Fotó: Lukács Máté

Köszönet: Körmendy Pál, Király Eszter, Kántor Kata, Simányi Zsuzsanna, Debreczeni Márton, Körmendy Domonkos, Samu, Jakab, Nagyszülők

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Sin Kulturális Központ, Bakelit Multi Art Center, realized in the framework of the European project “Be SpecACTive!”

Produkciós partner: Katlan Csoport

"A majdhaleszidőm-et meg kell nézni élőben és filmen is. Élőben azért, mert ötven percre vendégei lehetünk Annának, vendégei és nézői egyszerre. Engem, akinek ez nem adatott meg, kíváncsivá tett a film, vajon milyen benne lenni abban a térben, melyben kettős játék folyik, hisz az alkotó-előadó intim szférája s színpada egy időben."

Lakásszínházról talán már sokan hallottunk – de mi a helyzet a lakástáncszínházzal? Réti Anna, a kétszeres Lábán-díjas koreográfus a saját családi tűzhelye mellé, az otthonába invitálja a nézőket. De nem ez az egyetlen oka annak, hogy Majdhaleszidőm című előadásában egyértelmű: valami tényleg fontosról és személyesről van szó, hogy alkotóként belső és nagyon erős igénye van arra, hogy a saját nyelvén, eszköztárával elmesélje: miben van éppen benne. - Rádai, Andrea, magyarnarancs.hu

-

I am slowly getting tired of saying this, but all I really care about is the development of the personality and the psyche. I usually begin research with dissecting my own current bundle of issues. I am my own starting point, but before I would make a statement, I look around to see how others relate to my concept. - dancefeed.org

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek