e-Trafó #különkiadás

Átlátszó Hang 2021 / Christof Ressi & Benes Szilárd: game_over, Terrain Study

ingyenes
Christof Ressi zeneszerző és Benes Szilárd klarinétművész a 2021-es Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál rezidens művészei. Munkáikban a számítógépes játékok világa és az újzene művészi esztétikája találkozik. A duó kiállításokból, workshopokból, koncertekből és prezentációkból álló budapesti programját az év egy későbbi részére halasztottuk. Azonban két közös munkájukat, a game_over-t, illetve a Terrain Study-t online előadás formájában az e-Trafó különkiadásaként mutatjuk be. A darabokhoz kapcsolódóan, a fesztivál hagyományaihoz híven rövid ismertetőket tartunk, illetve az est lezárásaként online közönségtalálkozóra hívunk minden érdeklődőt. (Ennek linkje az esemény előtti napon lesz elérhető.)game_over
A game_over olyan különböző kísérletező, zenei videójáték környezeteket fog össze, amelyek élőben is előadhatók a színpadon, de akár interaktív installációkként is bemutathatók. A színpadi előadásban a klarinétos a hangszerén lévő mozgásérzékelő segítségével egy karaktert irányít a játékok kiterjesztett és összetett 2D-s világaiban. Szinte minden akciója zenei történést is eredményez, így az előadó kötetlenül fedezheti fel a környezetét, kapcsolatba léphet annak számítógép által vezérelt lakóival és a játék működését kihasználva rendhagyó zenei struktúrákat hozhat létre. A világok jól ismert 2D-s játék típusok kollázsai, amelyek gyakran felülírják egymást vagy akár össze is fonódhatnak; egyfajta mindig újjá értelmezhető kottaként tekinthetünk rájuk. Esetenként a zeneszerző is beavatkozik a játékba, események beküldésével vagy egyes részek valós idejű átprogramozásával. Érezhető a feszültség a „logikus” játékműveletek és a tisztán zenei döntések között. Mivel ezek gyakran egymással szemben állnak, a játékosnak folyamatosan törekednie kell az egyensúly fenntartására és az ésszerű célok kitűzésére a lehetőségek végtelen univerzumában. Az előadás kérdéseket vet fel egy korlátozásokkal teli rendszerben létező egyén szerepéről, miközben feltárja az előre megírt szabályrendszer elleni lázadásban rejlő kifejezési lehetőségeket is.Terrain Study
A Terrain Study (tereptanulmány) szólistára és virtuális valóság-rendszerre írt mű. A játékos egy leegyszerűsített, mindössze három alapelemet tartalmazó 3D-s világból indul: adott egy véletlenszerűen generált, kissé hullámzó terep; egy végtelen horizont illúzióját keltő textúrázott kocka (egy úgynevezett skybox); illetve több fémszerű, föld felett lebegő gömb, amelyekkel a játékos zenei interakcióba léphet.

Az előadó egy nagyjából 25 m²-nyi területen belül szabadon mozoghat, amely az ő szemszögéből vetítődik ki a színpad feletti képernyőre. A virtuális akusztikus tér magasabb rendű hangmezővel jön létre, és függ a játékos 3D térben létrejött helyzetétől és orientációjától. Míg a binaurális renderelés, amelyet az előadó csak fejhallgatón keresztül hallhat, statikus környezetre utal, a közönség referenciapontja a képernyőn látható játékos nézőpontja, így az akusztikus tér folyamatosan változik és forog az előadó mozgásának megfelelően. A játék világának vizuális és akusztikus megjelenítését a hangszeren előállított hangok befolyásolják, ami furcsa struktúrákhoz és szürreális perspektívákhoz vezet, végeredményben megkérdőjelezve az ember és világa közötti megosztottságot.


Ressi/Benes

Christof Ressi and Szilard Benes pursue the idea of confrontation of extreme psychological states by the means of music and media art. The instrumental sound of the clarinet dynamically interacts with electronics, video and body movement and lets the audience enter a manifold artistic vision of a landscape of the human soul.

Both musicians share a desire for crossing frontiers: Szilard Benes is constantly seeking to extend the sonic possibilites of his instrument, being inspired by contemporary music, free jazz and also klezmer, while Christof Ressi loves to design live-electronic setups and computer programs which allow him spontaneous and direct manipulation of sound and video. Together they are searching for new means of expression which they believe to find in the confrontation of different media, keeping a personal definition of music as open-minded as possible.

The pieces are mostly audio-visual concept improvisations focussing on various aspects and forms of musical interplay as well as interaction between different media like sound, image and movement. 

Szilard Benes (HU) – clarinet
Christof Ressi (A) – electronics, video
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek