e-Néző #10 • EXTRA

Gyertyán Balázs – Varga Vince: Virtual Irrealities

1500 Ft / támogatói és családi jegy: 2500 Ft / kedvezményes jegy: 900 Ft

Trafó bérlet érvényes
Érzéki csalódások, szemfényvesztés és valósághekkelő technikák. Hogyan változik észlelésünk a virtuális környezet és az élő előadói jelenlét manipulációs eszközeinek hatására a monitorok előtt ülve? Milyen analóg és digitális technikai fortélyok segítségével születhetnek új dimenziók képzeletünkben? 

Gyertyán Balázs és Varga Vince közös, kifejezetten online előadótérre tervezett interaktív virtuális bűvészműsora a nézők aktív bevonásával teremti meg a kártyatrükkök, különböző mentalista mutatványok és vizuális képalkotási illúziók által generált kíváncsiság sajátosan szórakoztató atmoszféráját. Azt a bizsergő izgatottságot, amikor saját képernyőnkön keresztül együtt drukkolva reagálunk a varázslatra, és közösen összpontosítva próbáljuk megfejteni a kiterjesztett valóságdimenziókban történő trükköket.

A Trafóklubból valós időben közvetített Virtual Irrealities olyan igazi digitális és élő közösségi élmény, ahol mindenki, aki szeretne, aktívan részt vehet a műsorban, legyen a világ bármely pontján. És ebben nincs semmi trükk. Csupán játék az egész - a perspektívákkal, a figyelmünkkel és az időérzékelésünkkel.

"A Virtual Irrealities, egy olyan virtuális one man show, ami az érzékeink manipulációjára épül. Nagyon izgalmasnak találom, hogy azt gondoljuk, az agyunk sokkal megbízhatóbb és pontosabb, mint egy technológiai műszer, holott ez egyre kevésbé igaz. A szemet egyszerűbb becsapni, mint a kamerát: ezért is kérdőjelezhető meg egy-egy mutatvány hitelessége, ha képernyőn keresztül nézi a közönség. Bűvészközhely, hogy az illúzió a néző fejében jön csak létre. Ez az élő műsor hasonló, mivel csak a zoom ablakok közötti virtuális térben születik meg valós időben." (Gyertyán Balázs)

Kreatív koncepció, előadók: GYERTYÁN Balázs, VARGA Vince
Együttműködő partners: Let it Be! art agency, Compact Studio 
Az előadást a Zoom nevű platformon keresztül közvetítjük.

Az előadást megelőzően, a jegyvásárlás során megadott e-mail címre érkező Zoom-azonosító segítségével tud majd belépni abba a zárt csoportú közvetítésbe, ahol az előadás zajlik majd.
A Zoom használatához szükséges letölteni a Zoom-alkalmazást arra az eszközre, mellyel az előadást nézni szeretné. Az alkalmazás elérhető asztali gépekre és mobiltelefonokra egyaránt. Az előadás előtt érkező Zoom azonosító segítségével tud majd belépni abba a privát közvetítésbe, ahol az előadás fog zajlani. 
Amennyiben technikai kérdése van a Zoom-alkalmazás telepítése során, melyre nem talál választ a Zoom weboldalán, akkor írjon nekünk az e-trafo@trafo.hu címre! Ha közvetlenül a közvetítés előtt lenne problémája, akkor kérjük, küldjön nekünk üzenetet Trafó Facebook Messengerén keresztül, vagy a Zoomon belül, annak Chat részlegében!

Gyertyán Balázs Stockholmban, Glasgowban, Newcastle-ben, Londonban és Budapesten folytatott bűvész, pantomim, utcai cirkusz, fizikai és intim színházi tanulmányokat kommunikáció és médiatudomány szakos diplomája mellett. Mutatványainak pontos megtervezése során a bűvészet művészetszociológiai vonatkozásait kutatja. A Persolab Bűvész Alkotóközösség alapítója, alelnöke volt a Corodini Országos Bűvész Egyesületnek, rendszeres fellépője a TÁP Színház Minden Rossz Varieté  c. előadássorozatának.

Varga Vince munkái között ugyanúgy helyet kapnak lemezborítók, enteriőrök, televíziócsatorna és könyvsorozat arculati tervek, mint színházi és koncert produkciók látványtervei vagy zenei kompozíciók és performanszok. Vizuális kompozíciói láthatóak voltak Lisszabontól Ozorán át Novoszibirszkig, Yonderboi, a The Qualitons, az MR2 Szimfonik vagy Harcsa Veronika koncertjein, a Katona József Színház, a MÜPA, a Trafó vagy más európai színházak színpadán. Az elmúlt években munkáit a Kamera Hungária-díj mellett számos más kreatívipari díjjal ismerték el.

"A körülbelül félórás show egyedülálló a hazai streamek között, Gyertyán Balázs ugyanis elsőként próbálkozott az egyébként fokozott személyes jelenlétet kívánó trükkök virtuális térbe helyezésével, és nem is akárhogyan. A technikát is segítségül hívta, hogy a vizuális élmény még maradandóbb legyen. De megélhet-e egy kártyatrükk a filmes effektek és a manipulációra építő videós tartalmak között?"

"A bűvészek circa 6000 év alatt fedezték fel azokat a mozdulatokat és optikai illúziókat, amikkel át lehet ejteni az emberi szemet és/vagy agyat. Ezért mondom, hogy a bűvészet egy alkalmazott pszichológiai tudományág, amit az az utóbbi években a tudomány is felfedezett. Ma már kutatások vizsgálják, hogy működik a bűvészek alkalmazta figyelemelterelés."

"A látványvilág tökéletesen kihasználja a helyzetet, ami abból ered, hogy a gyakran túltolt CGI korában egy képernyőn látott bűvésztrükk nehezen tűnik hitelesnek. Gyertyánt lényegében vágás nélkül látjuk, és csak egyszer-egyszer mozdul meg a kamera, ami önmagában is közvetlenebbé teszi az estét. A vizuális elemek pedig a múltszázad közepét idézik, a virtuális valóságok, a kibertér és a gépek ma már megmosolyogni való ébredését a fejlett nyugati világban, ami mai szemmel sajátos, retró stíluselemnek, egyszersmind naivnak hat. A magát így az eredete révén leleplező online világ és a trükk-leleplezés révén varázstalanított bűvészet párhuzamba kerül az előadásban: a korlátok és az illúziók nem a technológia révén jönnek létre, hanem a saját agyunk csap be minket."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek