e-Audience #10 • EXTRA

Balázs Gyertyán – Vince Varga: Virtual Irrealities

normal ticket: 1500 HUF / discounted price: 900 HUF / family or donation price: 2500 HUF
Trafó Passes are accepted
What kind of analog and digital solutions can create new dimensions in our imagination? How live presence and digital environment could change and manipulate our perception? How new circus, media art and magic use dramaturgical elements of illusionism? Virtual Irrealities is a live streamed interactive magic show, in which audience can take part as active co-creators of the tricks and visual illusions. 

Creative concept, performers: Balázs GYERTYÁN, Vince VARGA 
Co-operation partners: Let it Be! art agency, Compact Studio Balázs Gyertyán studied magic at School of Dance and Circus in Stockholm, intimate theater at Glasgow, mime at Budapest, street circus at Newcastle, and physical theatre at London. He holds an MA degree from communication and media studies. He has been researching magic from the viewpoint of art sociology. He works as a performer and magic consultant for theatre and television productions and as teacher and mentor for magicians.

In the past 20 years, Vince Varga’s works included record covers, TV channel identities, interiors, adverts, logos and generative audio algorithms. Over a decade ago, his focus turned mainly on stage related works: visuals and music for theatre and dance pieces, video installations, live performances and stage design for concerts and festivals. His works have been presented from Lisbon to Novosibirsk and Ozora. He was awarded by several media and creative industry awards, including the Camera Hungaria Award.

"A körülbelül félórás show egyedülálló a hazai streamek között, Gyertyán Balázs ugyanis elsőként próbálkozott az egyébként fokozott személyes jelenlétet kívánó trükkök virtuális térbe helyezésével, és nem is akárhogyan. A technikát is segítségül hívta, hogy a vizuális élmény még maradandóbb legyen. De megélhet-e egy kártyatrükk a filmes effektek és a manipulációra építő videós tartalmak között?"

"A bűvészek circa 6000 év alatt fedezték fel azokat a mozdulatokat és optikai illúziókat, amikkel át lehet ejteni az emberi szemet és/vagy agyat. Ezért mondom, hogy a bűvészet egy alkalmazott pszichológiai tudományág, amit az az utóbbi években a tudomány is felfedezett. Ma már kutatások vizsgálják, hogy működik a bűvészek alkalmazta figyelemelterelés."

"A látványvilág tökéletesen kihasználja a helyzetet, ami abból ered, hogy a gyakran túltolt CGI korában egy képernyőn látott bűvésztrükk nehezen tűnik hitelesnek. Gyertyánt lényegében vágás nélkül látjuk, és csak egyszer-egyszer mozdul meg a kamera, ami önmagában is közvetlenebbé teszi az estét. A vizuális elemek pedig a múltszázad közepét idézik, a virtuális valóságok, a kibertér és a gépek ma már megmosolyogni való ébredését a fejlett nyugati világban, ami mai szemmel sajátos, retró stíluselemnek, egyszersmind naivnak hat. A magát így az eredete révén leleplező online világ és a trükk-leleplezés révén varázstalanított bűvészet párhuzamba kerül az előadásban: a korlátok és az illúziók nem a technológia révén jönnek létre, hanem a saját agyunk csap be minket."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Box Office opening hours:
  • Main hall performance days: 16h-22h
  • studio and club performance days: 16h-20h30
  • other days: 16h-20h
Trafó Gallery opening hours:
  • Performance days: 4-10pm.
  • Opening hours: Tuesday - Sunday: 4pm-7pm.
  • Closed on Mondays.
Contact
Public interest

Media partners

Cooperative partners