e-Néző #11

TÁP Színház: ALATTA-FELETTE: B@szatlanul... avagy Hiányaink, Most és Örökkön – magány: szex, munka, internet

2900 Ft / Támogatói és családi jegy: 4900 Ft / kedvezményes jegy: 1500 Ft
Trafó bérlet érvényes
Nem közvetítünk színházi térben létező előadásokat. Olyan produkciókat mutatunk be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő.

Dokumentumszínház. Igaz történetek, valódi titkok. Csak egyszer mondjuk el. 

Hogy éljük meg a magányunkat most, hogy erősebben szembesülünk vele, mint korábban bármikor?  Hiányaink ott lebegnek körülöttünk, követnek, akár az árnyak. Társsal jobb vagy anélkül? Jó a szex, menekít, de meddig, kivel, társsal vagy egyedül?

Emberek történeteket mesélnek – méghozzá sajátot. Röviden így jellemezhető a TÁP Színház Alatta-felette című produkciója. Leülünk, kényelmesen elhelyezkedsz otthon, majd valaki feláll „közülünk” és mesélni kezd. Történetében egy ponton megáll, „ping!”, visszaül, majd föláll a következő mesélő, és így tovább. Mindenki három etapban mondja el a történetét, amelynek középpontjában egyetlen téma áll: a magány. Közben ihatsz is, ehetsz is, ha akarsz, ha van pofazacskód meg fogad hozzá! De azért félszemmel figyelj ránk is.

»Elegánsan, mondhatni intellektuálisan dolgozta fel a társulat a témát. Közel húsz szereplő ült a nézőtéren, néha-néha szóra emelkedve, mint a görög agorán. Zömében hivatásos és pár "örömfellépő" művész. Nyilvánvaló, hogy a szakmai tudás is befolyásolta egy-egy produkció milyenségét, hatását, azt, hogy okozott-e a közönség soraiban fel- és ráismerést, vagy sem. Borítékolható, hogy minden alkalommal más és más lesz az előadás, hiszen ez a műfaj sajátja. Rögtönözni, improvizálni a színészek csak „magukból” tudnak, aznapi énjükből. Lehet, egy udvariatlan pincér, egy jószándékú háziorvos, a gyerek hazavitt iskolai figyelmeztetője, egy szerelmi civódás, a szülő betegsége vagy éppen egy fogfájás alakítja majd a leendő „választási vallomásokat”.« (izaszinhazbanjart.hu)
Előadók:
Bodor Ágnes
Fekete Ádám
Göndör Laci
Hajmási Péter
Janklovics Péter
Jónás Vera
Láng Annamari
Molnár G. Nóra
Tasnádi Bence
Tózsa Mikolt
Vajdai Vilmos
Vetlényi Lili
Vranik Krisztián
Zilahy Anna
Znajkay Zsófia

Animáció: Heppes Ádám
Technika: Bredán Máté

"A B@szatlanul: az intimitás, a közös emberi vergődéseink, a sikeres és felsülős próbálkozásaink kiszellőztetésének felülete. Tényleg azt az érzetet kelti, mint egy jól megérdemelt baráti kibeszélő-show, megnevettet, megkönnyít, ha hagyjuk. A nézői kielégülés záloga a nyitottság, a kíváncsiság és a tisztelet, hogy valaki kimondja botladozásait helyettünk."

"A hagyományos kocsmai hangulatot a zoomos forma, vagyis az a platform hivatott helyettesíteni, melyen keresztül legálisan tarthatóak össznépi bulik, baráti találkozók, közös ivászatok. Elsőre úgy tűnik, mintha mi magunk is részt vennénk a zoomos találkozón, azonban meglepő módon a TÁP-osok nem élnek a forma adta lehetőséggel, a nézők nem kapcsolódhatnak be a beszélgetésbe, hanem csak kívülről figyelhetik azt, úgy, mint bármilyen más színházi közvetítést. Hiányzik tehát a közös jelenlét, a megszólíthatóság és a megszólalás feszültsége, az egymásra figyelés, melyek számomra a TÁP-performanszok sajátosságát és erejét adják."

"Az Alatta-felette koncepciója egy már korábban kitalált formátumra épül, melynek segítségével fel tudunk dolgozni különböző témákat dokumentumszínházi keretek között. Többször is előfordult, hogy mielőtt megrendeztem egy darabot, előadást készítettünk az adott témáról, melyben mindenki elmondja saját történetét.(...) Mindig egy épp aktuális témát dolgozunk fel. A mostani előadás alcíme, a B@szatlanul arra is vonatkozik, hogy nincs munka, nincs kapcsolat, vagy épp be vagyunk zárva egy kapcsolatba. Ezek a helyzetek nem feltétlenül a járvány idején aktuálisak. A karantén élesebben megmutatja a problémákat, amik eddig is jelen voltak."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek