Company Wayne McGregor (UK): Autobiography

3000 Ft / diák: 2400Ft
200% Tánc bérlet érvényes
Az előadásban stroboszkóp van.

KÍSÉRŐPROGRAMOK
ÁPR/16 10:00-13:00 • WORKSHOP• Trafó Stúdió. További infó és jelentkezés itt: workshop@wsf.hu

Sima, fényes és pörgős, mint mindig.

Vakmerő és személyes darab, melyhez a természettudományokért és a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék vezető genetikusok, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra. McGregor a testet, mint archívumot látja, és koreográfiai portrékat állítva vonul végig a saját génállományán.

McGregor ezzel a személyes memoárral és a genetikai kódjai újraértelmezésével írja újra a saját történetét. Az Autobiography minden előadásban megismételhetetlen, mivel McGregor az őt ért hatásokból és emlékekből 23 koreográfiai etűdöt készített a 23 kromoszómapár mintájára, ezeket az elemeket pedig random összekeveri esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra, vagyis gyakorlatilag soha nem lehet kétszer ugyanazt látni.

 


Wayne McGregor 1992-ben azzal a céllal alapította meg saját társulatát, hogy olyan kreatív műhelyt teremtsen innovatív előadásaihoz, amelyben a táncosok mellett a zene és a vizualitás terén úttörő művészekkel működik együtt. A csapat (korábbi nevén Random Dance) azóta a világ minden pontján elvarázsolja el a nagyérdeműt, a Trafó közönsége ez alkalommal ötödszörre találkozhat velük Budapesten (Triple Bill, 2004; Entity, 2008; Far, 2011; Atomos, 2015).

„McGregor koreográfiája ugyanis tényleg végtelenítettnek tűnik: ahol befejeződik, bátran újból is kezdődhetne, ami persze nem jelenti azt, hogy strukturálatlan, sem szcenikailag, sem szerkezetében, sem ritmusában, de kétségkívül van egy olyan, már az első percben megütött és végig kitartott ’rakkolós’ monotóniája. […] Stílusa a klasszikus balett-technika deformálásából kiindulva lép tovább a mozgás-extrémitás irányába, alig találunk benne hagyományos, standard táncmozdulatokat, mert ami annak is indulna az elején, garantáltan máshova vezetődik ki végül. S itt nem is csak egyszerű átírásról van szó, hanem radikális beavatkozásról, ami a teljesítőképesség határát feszegeti, és az animális mozgásjegyektől a kontakt tánctechnikán át az emberi gesztusokig mindent integrál, ami e megkopasztott klasszikus vázra organikusan felfűzhető.” (Králl Csaba, Revizor)
  
Korunk egyik legünnepeltebb koreográfusa, aki a világ vezető társulatainak (Paris Opera Ballet, New York City Ballet, Australian Ballet, English National Ballet, a moszkvai Bolsoj, Royal Danish Ballet, National Ballet of Canada, La Scala, Milánó) készített előadásai mellett filmek (például a Harry Potter és a tűz serlege) koreográfiáin is dolgozik, valamint felel a Radiohead zenekar Grammy jelölést kapott videójának mozgásanyagáért is. Számtalan elnyert díja mellett 2011-ben kitüntették a Brit Birodalom Érdemkeresztjének tiszti fokozatával – a megtiszteltetésről így vall egy interjúban: “a tánc, a mozgás az életünk része, nagyon is kézzelfogható, profán dolog (…) A táncnak helye van a Harry Potter-filmben, a popzenében, és nincs mögötte más ideológia, mint annyi, hogy érezzük jól magunkat, miközben alkotunk valamit. A kitüntetésnek azért örültem, mert visszaigazolta, hogy ennek a gondolkodásmódnak, ami nem csupán az enyém, van értelme, jelene és jövője.”


Koncepció és rendezés: Wayne McGregor
Koreográfia: Wayne McGregor, a táncosokkal együttműködve
Táncosok: Rebecca Bassett-Graham, Jordan James Bridge, Travis Clausen-Knight, Louis McMiller, Daniela Neugebauer, Jacob O’Connell, James Pett, Fukiko Takase, Po-Lin Tung, Jessica Wright
Zene: Jlin
Díszletterv és vetítés: Ben Cullen Williams
Fényterv: Lucy Carter
Jelmez: Aitor Throup
Dramaturgia: Uzma Hameed
 
Próbavezető: Odette Hughes
Technikai vezető: Christopher Charles
Technikai manager: Colin Everitt
Fénytechnikus: Ashley Bolitho
Fénypultozó: Jenny Kershaw
Hangtechnikus: Nick Sager
Software: Nick Rothwell
Animátor: Tom Scott
Díszletépítő: Joseph Waller Fabrications
Fotós és filmes: Ben Cullen Williams
A zenét Jlin az Unsound-dal együttműködve csinálta..
 
Állandó tudományos partnerek: Wellcome Trust Sanger Institute, EMBL – European Bioinformatics Institute, Connecting Science – Wellcome Genome Campus Public Engagement, Wellcome Genome Campus Society of Ethics Research, University Medical Centre Utrecht
Külön köszönet: A.T. Studio.
Koprodukciós partnerek: Studio Wayne McGregor; Sadler’s Wells, London, UK; Les Théâtres de la Ville de Luxembourg; Edinburgh International Festival, UK; Festspielhaus St Pölten, Austria; Carolina Performing Arts at The University of North Carolina at Chapel Hill, USA; Movimentos Festwochen der Autostadt in Wolfsberg, Germany.
Megbízók: West Kowloon Cultural District, Hong Kong; Festival Diaghilev. P.S., St Petersburg, Russia; Centro Cultural Vila Flor, Guimarães, Portugal; Seattle Theatre Group, USA (music); Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, London, UK.
A Company Wayne McGregor a Sadler’s Wells-ben rezidens társulat. Wayne McGregor pedig a Sadler’s Wells rezidens művésze.

Fotók: Andrej Uspenski, Richard Davies

www.waynemcgregor.com

Ajánljuk még

Nincs megjeleníthető tartalom.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek