Időpont

2004.09.18 18h
2004.09.17 18h
2004.09.16 18h

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

1500 Ft (Trafó bérlet érvényes)

Random Dance Company (GB) / Wayne McGregor: Triple Bill

| tánc

| | 200% TÁNC

2004 SZEPT. 16 - 18.

Három rövid darab - részletek a Nemesis és a Polar Sequence című koreográfiákból


Az elmúlt 10 évben a Random Dance, a londoni Sadler’s Wells rezidens együttese, a brit kortárs tánc egyik legmeghatározóbb társulata. Újító, jövőbenyúló munkáiról ismert, a koreográfia és a táncosok fizikai képességeinek határait szinte a végtelenbe tolta ki. A Random Dance Company-t 1992-ben megálmodó Wayne McGregor koreográfus különleges színfoltja a világ kortárs táncszínpadainak, aki a legújabb multimédia technológiákban rejlő művészeti lehetőségeket kutatja. Hitvallása szerint az emberi érzetek új kihívásokkal szembesülnek digitális világunkban, amelyek hightech koreográfiai megfogalmazást igényelnek. Ez a gondolat hívta életre azt az újító táncnyelvet, melyben a mesterséges intelligencia által kreált gépszerű mozdulatok keverednek az ösztönök diktálta animális mozgásokkal. McGregor koreográfusi érdemeit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy olyan társulatok kértek tőle koreográfiát, mint a Milánói Olimpiai Balett, az Urban savage vagy a Ricochet Társulat. A júniusban Budapesten turnézó Rambert Dance Company is bemutatta Wayne McGregor egy koreográfiáját, legutóbb, a Szigeten élvezhette a Random előadását a budapesti közönség. Wayne McGregor olyan szerteágazó érdeklődésű alkotó, aki egyrészt különböző társalkotókat von be a művészi munkába, másrészt számos más területen is aktív, legyen az film, televízió, opera, vagy egy-egy galéria kiállítása. Több operatársulattal dolgozott Nagy Britannia-szerte, és az ő nevéhez fűződik a Ian McKellan és Mick Jagger főszereplésével készült Bent című film is.

A 2000-ben a Trafóban bemutatásra került Trilógia után ez alkalommal a Wayne McGregor Triple Bill címet viselő produkciót láthatja a közönség, amely három rövid darabot foglal magába: két részletet a Nemesis és egyet a Polar Sequences című, szintén több különálló részből felépülő estből.

A Nemesis a test, a vetítővászon és a gép közti kapcsolat felfedezésére indul, oda, ahol a földön kívüli tánc a tv földi realitásával kapcsolódik. A társulat tíz éves fennállását megünneplő darabban Wayne McGregor vetített képek és a hús-vér táncosok együttesét gyúrja közös előadássá. Ez a darab nem a józan észnek, az elemző szemnek szól, hanem a tánc és a kortárs zene szerelmeseinek, azoknak, akiket a mozdulatok szépsége és rafinált kompozíciója, a jelmezek egyszerűsége, egyúttal sokat sejtetése, valamint a zene táncra simuló harmóniája magával ragad.

Koreográfia: Wayne McGregor, a táncosokkal együttműködve

Eredeti zene: Scanner

Jelmeztervező: Stonewood & Bryce

Digitális videoterv: Ravi Deepres

Világítás: Lucy Carter

A Nemesis-részlet hossza 40 perc.

A csoportos táncot követően Wayne McGregor saját maga adja elő a számítógép konstruálta vetítésbe illeszkedő szólóját. A hagyományos színpadi lámpák és a már-már háromdimenziós vetítést megközelítő effektusok a táncos köré hosszú kék csúszó-mászókat és egy táncoló rovarszerű alakot kreálnak. Valószínűtlen jelenlétük képtelen a táncos magányát oldani, a színpadi szereplők között nem alakulhat ki emberi kapcsolat.

Koreográfia: Wayne McGregor

Eredeti zene: Scanner

Animáció: HotBox

 Productions Világítás: Lucy Carter

A Nemesis-szóló hossza 7 perc.

A 2003-ban bemutatott Polar sequences eredetileg három kisebb koreográfiát foglal magában, melyeket Shobana Jeyasingh, Rui Horta és Wayne McGregor jegyez. Az új technológiák iránt nemcsak érdeklődő, hanem azokat magába a munkafolyamatba beépítő McGregor koreográfiája egyszerre foglalja magában a polaritást, mint földrajzi jelenséget és a mágnesesség alapfogalmát. Első ránézésre koreográfiai tanulmány: a klasszikus balett, a pas-des deux, és az udvari táncok tradíciói, valamint a hagyományoktól teljesen elrugaszkodó művész rovarcsápok mozgására emlékeztető gesztusainak keveredése. McGregor matematikai szabályosságra törekvő, az emberi fizikalitás és a humán hiátusokat áthidaló technológiai csodákra egyaránt építő világot teremt. Az előadás egyszerre merít a klasszikus balett szótárából, és rombolja le annak hagyományait. A zeneválasztás is e két szélsőség közti ívet követi: Purcell és Marilyn Manson munkáit komponált “zajokból” álló zenei aláfestés választja el. A táncosok egy visszafogott eleganciát sugalló, lecsupaszított színpadon lépnek fel és olyan fizikai képességekről tesznek tanúbizonyságot, amely minden képzeletet felülmúl.

Koreográfia: Wayne McGregor, a táncosokkal együttműködve

Világítás: Lucy Carter

Jelmeztervező: Ursula Bombshell

Zene: Purcell, Merzbow, Amon Tobin, Rjoji Ikeda, Marilyn Manson

A hangkollázst Scanner készítette.

A Polar Sequences-részlet hossza 25 perc.

A Random táncosai: Claire Cunningham, Laila Diallo, Fred Gehrig, Khamlane Halsackda, Odette Hughes, Léo Lérus, Ngoc Anh Nguyen, Matthias Sperling, Hilary Stainsby, Antoine Vereecken és Amanda Weaver.

Technikai vezető: Christopher Charles

Technikus: Andy Downie

A Nemesis is a South Hill Park, Swindon Dance, Sadler’s Wells és a DanceEast közös megrendelésére készült. A Polar Sequences a The Place és a PACT Zollverein közös megrendelésére készült. A Random Dance-et az Arts Council England támogatja és a Sadler’s Wells rezidense.

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek