Jelena Viskovic (HR/HU) – Yin Aiwen (NL/CN)

ReUnion - A házasság és a családmodell újragondolása

A workshop regisztrációhoz kötött.
Férőhelyek száma: 30 fő
Részvétel díj: 1000 HUF
Regisztráció: andrea@trafo.hu
Jelentkezési határidő: március 1.
család, rokon, érzelmek

Egy olyan pre-modern kötelék, mint a család újragondolható-e az individualizáció és a flexibilis kapcsolatformák korában? El tudunk-e képzelni egy testhezállóbb társadalmi infrastruktúrát a mai élethez? Vajon az új technológiák, mint a Blockchain játszhatnak-e ebben szerepet? A piaci és állami megoldásokon kívül milyen formában képzelhető még el a „szív menedzselése”? Milyen alternatív "szerződések" szentesíthetnék még a kölcsönösségen alapuló, személyes kapcsolatainkat? A ReUnion alkalmazás ezen kérdések egyszerűsítésében nyújt segítséget.

A gondoskodás munka. Gyerekeket, fogyatékkal élőket, időseket, házastársat ellátni idő és energia, amely próbára teszi az embert, gazdasági megtérülése viszont alacsony vagy nincs. A személyes törődés elismerése hátrányt szenved a bérmunka formájában intézményesített kapcsolatokkal szemben, az önkéntes felajánlás fizetségre való kiváltása viszont az érzelmek és kapcsolatok igaziságát kérdőjelezi meg. Egy olyan korszakban élünk, amikor a régi már elévült, az új viszont még nem született meg. Ebben az átmeneti állapotban minden alternatív igény egyben egy új technológiai infrastruktúra megjelenését is követeli, amely támogatja az alulról építkezést. A család és a házasság az érzelmi és kulturális nézőpontok mellett intézményesített jogi eszközök, melyek keretrendszerei előfeltételezik, hogyan szervezzük meg életünket és kapcsolatainkat szeretteinkkel.

A ReUnion projekt a késői kapitalizmus vonatkozásában keresi a család, a házasság és az érzelmi munka fogalmainak új definícióit. Az este résztvevői megismerhetik a mobiltelefonos alkalmazás által kínált decentralizált közösségi hálózat működését, amely a rokonság és nem az egyén köré épül, továbbá egy közös gondolatkísérlet során újraértelmezhetik a gondoskodás és a házasságon túli kapcsolati hálók jövőképeit. A résztvevők egy társadalmi szervezet prototipizálását leképező workshop keretében ennek az utópikus ideának a lehetséges helyzeteit, előnyeit és buktatóit térképezhetik fel az iOs alkalmazás segítségével.

Projektgazda: Yin AIWEN & Jelena VISKOVIC
Kurátor: NÉMET Szilvi
Applikáció fejlesztés: Rites Network
https://www.facebook.com/reunion.network

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek