A gamelán zene külföldi mesterei (is) a Trafóban

A gamelán zene külföldi mesterei (is) a Trafóban

A gamelán ma is virágzó ősi indonéz zene. Hipnotikus hangzás- és dallamvilága, egyedi tempókezelése és többrétegű ritmusai számos modern nyugati zeneszerzőre is nagy hatást gyakoroltak (pl. Debussy, Satie, Bartók, Cage, Reich, Glass, Ligeti). A Surya Kencana A magyar gamelánegyüttes ezúttal külföldi vendégművészekkel kiegészülve szólaltat meg darabokat Közép-Jáva különleges repertoárjából. Az est varázsát tovább fokozzák majd a zenére előadott tradicionális táncok.


 

Külföldi vendégművészek

 

Peter Smith az egyesült királyságbéli York Egyetem zeneszakos hallgatójaként ismerkedett meg a gamelánzenével. 1992–1995 között ösztöndíjjal Közép-Jáván, a szurakartai Indonéz Művészeti Akadémián (STSI Surakarta; mai nevén ISI Surakarta) folytatta tanulmányait. Ez idő alatt hivatásos gamelán-előadóként is sokféle formációval dolgozott együtt, a falusi esküvői bandáktól az egész éjszakás wayang-bábjátékot kísérő együtteseken és a palotazenekarokon át az éjjeli utcazenészcsapatokig. Az Egyesült Királyságba való visszatérése óta az oktatási rendszer minden szintjén tanított, főleg a londoni Southbank Központban (Southbank Centre). Kulcsszerepet játszott továbbá számos brit gamelánprogram létrehozásában, és ő vezeti a neves londoni bázisú Siswå Sukrå együttest, amely 2017–2018-ban Indonéziában turnézott. 

 

 

Privatdozentin Dr. Sarah Weiss (PhD, New York Egyetem, USA) tudományos főmunkatárs és oktató a Gráci Zene- és Előadóművészeti Egyetemen (Kunst Universität Graz, Ausztria), ahol vezeti a Rara Saraswati közép-jávai gamelánzenét játszó együttest is. Korábban töltött be pozíciókat, valamint vezetett gamelánzenekarokat a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália), a Harvard Egyetemen (USA), a Yale Egyetemen (USA) és a Yale-NUS College-ban (Szingapúr). Kutatásai a jávai gamelán és különösen a régi stílusú wayang-bábszínház előadásának kulturális és zenei elemzésére fókuszálnak. Kapcsolódó angol nyelvű monográfiái Listening to an Earlier Java: Aesthetics, Gender, and the Music of Wayang in Central Java (2006) és Ritual Soundings: Women Performers and World Religions (2019) címen olvashatók.

 

 

Andrea Rutkowski Hadisoemarto nemrégiben tért vissza az Egyesült Királyságba Jáváról, ahol két évet tanult a szurakartai Indonéz Művészetek Intézetében (ISI Surakarta). A brit Lila Bhawa Indonesian Dance tánccsoport tagja. Emellett rendszeresen ad elő balinéz és jávai táncokat az Egyesült Királyságban és Európában Lila Cita táncossal, a Siswå Sukrå gamelánegyüttessel, valamint a Southbank Gamelan Players zenekarral.

 

 


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek