Időpont

2018.11.12. 20:00


korábbi előadások:
2018.02.23-24.
2018.05.08. 20:00
2018.09.12. 20:00

Időtartam

115'

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

​ 2400 Ft / diák: 1900 Ft
Általános bérletek és ikerbérlet érvényes

JegyvásárlásTámogatók:

EMMI, EMET, NKA, Műhely Alapítvány, Trafó Kortárs Művészetek Háza

/ áldozat. gyász, honfitárs
Forte Társulat: Vaterland

| színház

| tánc

2018 NOV. 12.

TRAFÓ20

Thomas Bernhard Az olasz férfi című elbeszélése és más művei alapján.
 
„El sem tudtam képzelni a találkozást velük, apám életre szóló barátaival, ahogyan maga nevezte őket, akikkel később, a háború után, mint megtudtam, a legbensőségesebb kapcsolatban volt, bár tudta, hogy besúgókról és gyilkosokról van szó; ebben a tudatban biztosított menedéket nekik, látta el őket élelmiszerrel, tett meg mindent értük, amire szükségük volt, amíg le nem győzik a nehézségeket, miként apám fejezte ki magát. [….] Ezeket az embereket kell fogadnom, gondoltam, nem marad más hátra. Az úgynevezett honfitársaimat, e nemzetiszocialistákat, a vérrend kitüntetettjeit. E titkos vezérekkel kell majd kezet ráznom, gondoltam, és nem fogom tudni megakadályozni őket abban, hogy az első sorban foglaljanak helyet, ha megkezdődik a temetés.”
(Thomas Bernhard: Kioltás, ford. Hajós Gabriella)
 
A Forte Társulat új bemutatója Thomas Bernhard írásain keresztül a történelmi múlt bűneivel való együttélés problémájára fókuszál. Az előadás a Bartók vonósnégyeseivel szellemi közösséget vállaló, töredékként aposztrofált  Az olasz férfi című elbeszélésre épül.
A történet szerint feszült légkör uralkodik az ódon hangulatú felső-ausztriai udvarházban. Az öngyilkos apa temetésére gyülekezők között vannak, akik az épületben túltengő gyász elől a szabadba, a friss levegőre vágynak. Ám az érintetlennek hitt természetben, az üvegház mögötti tisztáson jól kivehető a fűben egy világos folt. A családtagok emlékezetéből kitörölhetetlen esemény nyomát, egy háborús tömegsírnak a körvonalait a nemrégiben bekövetkezett „balszerencse” és az azt követő „borzalmas búcsúztatás” teszi igazán láthatóvá. A ravatal előtt felsorakozó rokonok magukban beszélve ismételgetik az apáról, a szülői házról szóló „rágalmakat”. A földbe kapart áldozatok utolsó hangjainak nyomasztó emlékétől lehetetlen megszabadulni.Thomas Bernhard örököseinek az engedélyét a Thomas Sessler Verlag GmbH és a Hofra Kft. közvetítette.

Szereplők/With:
Andrássy Máté
Barna Lilla e.h.
Fehér László
Földeáki Nóra e.h.
Horkay Barnabás
Kádas József
Molnár G. Nóra
Nagy Norbert
Pallag Márton
Widder Kristóf

Fordítók: Adamik Lajos, Erdélyi Z. János, Győrffy Miklós, Hajós Gabriella
Dramaturg: Rácz Attila
Díszlettervező/Set: Antal Csaba
Jelmeztervező/Costumes: Benedek Mari
Fénytervező/Light: Payer Ferenc
Produkciós vezető/Production manager: Kudron Anna
Rendezőasszisztens/Assitant to director: Stangl Franciska

RENDEZŐ-KOREOGRÁFUS/Director-Choreographer: Horváth Csaba

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek