Gondolat plasztika

Pavel Sterec, Forensic Architecture

2018.06.01 18:00 – 20:00  > Pavel Sterec, Forensic Architecture
 
Kurátor: Szalai Borbála
Helyszín: Trafóklub
A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Az előadások nyelve angol.

 

A sorozat további programjai az alábbi linken találhatóak.


Pavel Sterec: A Selyemút – Bebalzsamozás és mumifikálás
A több százmillió dolláros kínai befektetéssel támogatott, valaha volt egyik legnagyobb infrastrukturális projekt következményeként a “Selyemút” kifejezés a legváratlanabb helyeken bukkan fel, mind földrajzi, mind mentális értelemben. Miután elkezdtem figyelemmel kísérni a kínai kormány PR tevékenységét, a ‘Selyemút’ vagy inkább az ‘Egy övezet, egy út kezdeményezés’ (One Belt One Road Initiative) kapcsán eljutottam egy montenegrói és egy hongkongi autópálya hídhoz, egy kazahsztáni vasúti elágazáshoz, sőt még egy shenzheni vidámparkhoz is, ami 48 hektár területen mutatja be a világot és így egy retroaktív manifesztummá, a globális kapitalizmus lekicsinyített és mumifikált változatává vált.
 
Pavel Sterec (1985) Prágában él és dolgozik. Művei a performansz, a videó, installáció és fotó műfajai között mozognak. Kutatás-alapú művei bizonyos társadalmi folyamatokból indulnak ki, melyeket konceptuális installációkká formál. Művei új nézőpontból közelítenek kulturális kapcsolódásokhoz és természeti jelenségekhez, valamint kritikailag vizsgálják a társadalmi, politikai status quo-t. Művei számos kiállításon szerepeltek főként Csehországban és Közép-Kelet-Európában. 2016-ban a New York-i Apexart ösztöndíj-programjának meghívottja volt, korábban részt vett a bukaresti Cseh Centrum, az FKSE, a varsói AIR CSW Zamek Ujazdowski, a milániói VIR Viafarini-in-residence és a CCA Sharhorod (UA) residency programjain.
 


Fotó: Pavel Sterec, 2017

  
Christina Varvia  - Forensic Architecture: Érzékeny bűnügyi helyszínek
Christina Varvia, a londoni Forensic Architecture egyik kutatója előadásában Halit Yozgat 2006-os, kasseli meggyilkolásához kapcsolódó nyomozást mutatja be. A 21 éves Halit Yozgat a kilencedik áldozata volt annak a faji alapon elkövetett gyilkosság-sorozatnak, amit a szélsőjobboldali német terrorista csoport, a Nemzeti Szocialista Underground (NSU) követett el. Az NSU tevékenységére irányuló nyomozás publikussá válásával kiderült, hogy a német titkos szolgálat több ügynököt beépített a szélsőjobboldali terrorista sejtbe, és hogy egyikük, Andreas Temme jelen volt akkor, amikor Halitot családja internet kávézójában meggyilkolták. A "NSU hálózatot felgöngyölítő népbíróság" nevű szervezet felkérte a Forensic Architecture irodát, ami korábban gázai, jugoszláviai és szíriai háborús bűnök ügyében is nyomozott, hogy vizsgálják meg vajon miféle állami összeesküvés bújhat. A kutatás bebizonyította, hogy Temme vallomása hamis volt.
 
A nyomozás eredményeit a documenta 14-en mutatták be Kasselben, mely kapcsán az ügy újra előtérbe került és a sajtó is foglalkozni kezdett vele. 2017 augusztusában a nyomozás a német országgyűlési kivizsgálás elé került Hessenben.
 
Forensic Architecture a Goldsmithsen (University of London) található kutató iroda, mely építészeti és média kutatással foglalkozik nemzetközi vádlók, emberi jogi szervezetek, politikai és környezetvédelmi igazságszolgáltató szervezetek megbízására. A törvényszéki építészet (forensic architecture) emellett a Goldsmiths egy tudományos egysége is, mely építészeti bizonyítékok létrehozásával és médián belüli reprezentációjukkal foglalkozik. http://www.forensic-architecture.org/

 

A Forensic Architecture fizikai és virtuális rekonstrukciója Halit Yozgat gyilkosságának helyszínéről. Kép: Forensic Architecture, 2017

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek