A császár új ruhája

Kísérőprogram

2013. szeptember 6. péntek 18h: RSVP 03. - Soft Method
Beszélgetés Jaroslav Kyšával és az Apparatus 22 művészcsoport tagjaival.
2013. október 4, péntek 18h: Tárlatvezetés
2013. október 17, csütörtök, 18h: Tárlatvezetés

Kiállító művészek: Apparatus 22 (RO) - Borsos Lőrinc (HU) - Fodor János (HU) - Jaroslav Kyša (SK) - Szalay Péter (HU) - Karol Radziszewski (PL)

Kurátor: Szalai Borbála

A megnyitón elhangzott szöveg itt olvasható: K.Horváth Zsolt: A részeg ész dicsérete
A kiállítás handoutja letölthető innen.

A Trafó Galéria terében megvalósuló kiállításon képzeletbeli ruhák, színlelt divatkollekciók és ál-divatbemutatók kapnak helyet. A kiállítás Andersen a Császár új ruhája című meséjéhez hasonlóan, úgy tekint a ruhára mint valamiféle szimbolikus rétegre, melyet arra használ, hogy új nézőpontból mutasson rá társadalmi problémákra, a politika ill. az azzal szemben megfogalmazott kritika eszközeire.
A császár ruháját készítő szabók Andersen meséjében a kritikai megközelítés egy sajátos módját jelenítik meg, ehhez a láthatatlan, ugyanakkor leleplező attitűdhöz kapcsolódnak a kiállításon részt vevő fiatal művészek alkotásai, melyek többek között olyan kérdésekre keresik a választ, mint: Van-e az ellenállásnak vagy az aktivizmusnak aktuális trendje? Miként jelenik meg fétisként a történelem vagy egy nemzeti szimbólum? Milyen divatelemek és kiegészítők társulnak a hatalomhoz? Milyen etikai és morális tartalmak kapcsolódnak a divat világához és a divatcikkeket előállító munkaerőpiachoz? Milyen érintkezési pontok lehetségesek a divat, a politika és a különböző társadalmi-nemi szerepek között?

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap, Visegrad Fund, Káli Kövek

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek