Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap

Kísérőprogram

16 January 2019, 6pm
film screening: Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival (2016)

The documentary is a strange, beautiful and original portrait of Donna Haraway, who, since her groundbreaking A Cyborg Manifesto (1984) has been the preeminent scholar on rethinking relations between humans and technology as well as humans and animals. 


-------

25 January 2019, 6pm
Guided tour and lecture performance

During the finissage of the exhibition Some people believe the Sun used to be yellow, Borbála Soós, the curator of the exhibition will walk us through the exhibition, then in her lecture-performance she will open doors to imaginary places, associations and new possible realities.

Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap

kiállító művészek: Julia Crabtree & William Evans, Elena Damiani, Rowena Harris, Adrien Missika, Ana Vaz

kurátor: Soós Borbála


megnyitó: 2018. december 14. (péntek) 19 óra

látogatható: 2019. január 27-ig


A megnyitó keretében Soós Borbála, a kiállítás kurátora, valamint Rowena Harris, Julia Crabtree és William Evans képzőművészek mutatják be a kiállítást.


Egy gyönyörű táj látványa néha szinte fájni tud. Talán attól tartunk, hogy ez az utolsó alkalom, hogy láthatjuk, ezért túl erősen próbáljuk megragadni; vagy talán sejtjük, hogy igazából már nem is valóságos. 

 

A kiállítás egy fiktív tájba vezet minket; egy idegen, mégis ismerős, feltehetőleg jövőbeli helyre, ami nyilvánvalóan emberi interakció és hibrid törté­nelmek által előre meghatározott komplex erők eredményeként jött létre.

 

Egy territórium felfogható úgy is, mint az emberi együttélés, Föld-rendszerek és anyagi folyamatok időben és térben kibomló kapcsolatrendszere (1). A közelmúlt nagymértékű kizsákmányolásait okozó kolonializmus, és az eredeti karakterüktől megfosztott területek különböző érdekek mentén történő újraszervezése szétdarabolta ezeket a kapcsolatokat, illetve az ezekhez kötődő történelmeinket, így azok már egyre nehezebben illeszthetőek újra össze. Ezek az erők az ipari termelés és a kapitalizmus piaci mechanizmusaival ötvözve olyan intenzitások keringését eredményezték, amelyek egyre csökkentik a lehetséges kimenetelek számát. A folyamatban lévő éghajlatváltozás hatásaival és a mérgező szennyezés közelgő katasztrófájának előérzetével együtt ma már csak múltbeli hibáink fényében gondolkodhatunk a jövőnkről.

 

Vegyük a rom fogalmát, ez korábban a múlthoz tartozott, mégis egyre inkább a jövőnk részévé válik. Korszakunk olyan utórezgéseket és oszcillációkat hoz mozgásba, amelyek egyfelől régóta fennálló határokat bomlasztanak fel, másfelől új időbeli és térbeli felosztásokat tárnak elénk. Vagy, ahogy Rowena Harris fogalmazott egy performansz-előadása címében: hogyan haladjunk tovább, ha a jövőt és a múltat már nem találjuk megszokott helyén?

1) John Palmesino and Ann-Sofi Rönnskog, Territorial Agency and Armin Linke. In: Posthuman Glossary, Ed by Rosi Braidotti & Maria Hlavajova, 2018.


Külön köszönet: Perui Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Patrick Urwyler


Támogatók: NKA, Káli Kövek


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek