Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap

Kísérőprogram

2019. január 16. 18:00
Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival

Egy meglepő, gyönyörű és eredeti porté Donna Harawayről, a nagy hatású Kiborg kiáltvány (1984) szerzőjéről, az emberek és a technológia, valamint az emberek és állatok közötti kapcsolatok újragondolásának megkerülhetetlen alakjáról. Rendező: Fabrizio Terranova (2016).


-------

2019. január 25. 18:00
Tárlatvezetés, performansz-előadás

A Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap című kiállítás záróeseményeként Soós Borbála, a kiállítás kurátora először a kiállításon kalauzolja végig a látogatókat, majd performansz-előadásában újabb képzeletbeli terekre, asszociációkra és lehetséges valóságokra nyit ajtót.
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap

kiállító művészek: Julia Crabtree & William Evans, Elena Damiani, Rowena Harris, Adrien Missika, Ana Vaz

kurátor: Soós Borbála


megnyitó: 2018. december 14. (péntek) 19 óra

látogatható: 2019. január 27-ig


A megnyitó keretében Soós Borbála, a kiállítás kurátora, valamint Rowena Harris, Julia Crabtree és William Evans képzőművészek mutatják be a kiállítást.


A kiállítás handoutja letölthető innen.


Egy gyönyörű táj látványa néha szinte fájni tud. Talán attól tartunk, hogy ez az utolsó alkalom, hogy láthatjuk, ezért túl erősen próbáljuk megragadni; vagy talán sejtjük, hogy igazából már nem is valóságos. 

 

A kiállítás egy fiktív tájba vezet minket; egy idegen, mégis ismerős, feltehetőleg jövőbeli helyre, ami nyilvánvalóan emberi interakció és hibrid törté­nelmek által előre meghatározott komplex erők eredményeként jött létre.

 

Egy territórium felfogható úgy is, mint az emberi együttélés, Föld-rendszerek és anyagi folyamatok időben és térben kibomló kapcsolatrendszere (1). A közelmúlt nagymértékű kizsákmányolásait okozó kolonializmus, és az eredeti karakterüktől megfosztott területek különböző érdekek mentén történő újraszervezése szétdarabolta ezeket a kapcsolatokat, illetve az ezekhez kötődő történelmeinket, így azok már egyre nehezebben illeszthetőek újra össze. Ezek az erők az ipari termelés és a kapitalizmus piaci mechanizmusaival ötvözve olyan intenzitások keringését eredményezték, amelyek egyre csökkentik a lehetséges kimenetelek számát. A folyamatban lévő éghajlatváltozás hatásaival és a mérgező szennyezés közelgő katasztrófájának előérzetével együtt ma már csak múltbeli hibáink fényében gondolkodhatunk a jövőnkről.

 

Vegyük a rom fogalmát, ez korábban a múlthoz tartozott, mégis egyre inkább a jövőnk részévé válik. Korszakunk olyan utórezgéseket és oszcillációkat hoz mozgásba, amelyek egyfelől régóta fennálló határokat bomlasztanak fel, másfelől új időbeli és térbeli felosztásokat tárnak elénk. Vagy, ahogy Rowena Harris fogalmazott egy performansz-előadása címében: hogyan haladjunk tovább, ha a jövőt és a múltat már nem találjuk megszokott helyén?

1) John Palmesino and Ann-Sofi Rönnskog, Territorial Agency and Armin Linke. In: Posthuman Glossary, Ed by Rosi Braidotti & Maria Hlavajova, 2018.


Külön köszönet: Perui Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, Patrick Urwyler


Támogatók: NKA, Káli Kövek


--


Sajtó:


Makádi Maya: Evilági ökotópiák | prae.huTRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek