Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival

Egy meglepő, gyönyörű és eredeti porté Donna Harawayről, a nagy hatású Kiborg kiáltvány (1984) szerzőjéről, az emberek és a technológia, valamint az emberek és állatok közötti kapcsolatok újragondolásának megkerülhetetlen alakjáról. 

Donna Haraway korunk egyik legfontosabb gondolkodója; a tudomány és a technológia összefüggésrendszereinek kutatója, sci-fi rajongó, aki maga is a tudomány és a fantasztikum közötti kapcsolatok feltérképezésén és kialakításán dolgozik. Az 1980-as években vált széles körben is ismertté a társadalmi nemekkel, az identitással és a technológiával kapcsolatos kutatói tevékenysége, amivel megtörte az aktuálisan uralkodó tudományos trendeket. Feminista nézőpontból végzett kutatásai a környezetvédelemben, a marxista materializmusban, az önfenntartás lehetséges módozataiban és a technológiával kapcsolatos viszonyrendszerekben gyökereznek. Az elmúlt években egyre gyakrabban fejezte ki a Föld túlnépesedésével kapcsolatos nyugtalanságát - a Haraway által javasolt, a hagyományos, biológiai alapú, a reprodukcióra koncentráló családi kötelékek alternatívájaként felkínált rokonság (kinship), illetve a nem-emberi fajokkal való közösségvállalás (oddkin) egyfajta válasz az ilyen, globális mértékű tendenciákra is. Haraway írói gyakorlatában is szakított a konvenciókkal: olyan narratív technikákkal operál, amelyek segítségével egy lázadó és reményteljes, a fajok közötti szolidaritáson alapuló jövő lehetőségét villantja fel. Felismerve Haraway különleges történetmesélői képességét, Fabrizio Terranova rendező néhány hetet töltött vele dél-kaliforniai otthonában, és ez idő alatt közösen kalandoztak Haraway szerteágazó érdeklődési horizontján és legmeghatározóbb elméleteinek kialakulásán. A green boxos animációkkal, archív anyagok beemelésével és spekulatív elemekkel dúsított, pszichedéliával is kacérkodó dokumentumfilm egy soknézőpontú, kaleidoszkópikus portrét fest Donna Harawayről, ezáltal egy méltó és egyben különös filmes választ adva egy mindig eredeti gondolkodó több évtizedes pályájára.

Rendező: Fabrizio Terranova (2016).

A vetítés a Trafó Galéria és a CEU Környezeti művészet és humántudományok kezdeményezésének együttműködésében valósul meg. A program a Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a Nap című kiállítás kísérő eseménye.

A vetítés nyelve angol. 

Köszönjük a nagy érdeklődést a vetítés iránt! Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött program az eddigi jelentkezések alapján betelt. A további regisztrációkat már csak várólistára tudjuk befogadni a gallery@trafo.hu email címen. Esetleges lemondások esetén a felszabaduló helyekről folyamatosan értesítjük a várólistára regisztrálókat.

A vetítés a NEXTFESZT_3 programsorozat keretében valósul meg.TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek