Puklus Péter: Life is Techno

Kísérőprogram

Záró tárlatvezetés 2018.03.09-én 18:00-tól.

A kiállítás handoutja letölthető innen.

Puklus Péter (1980) legújabb műveiből mutat be, egy a Trafó Galéria terére szabott válogatást. A Kolozsváron született és a MOME-n diplomázott Puklus, saját generációjában elsőként kezdett el tudatosan a fotográfia és az olyan plasztikus műfajok, mint a szobrászat és az installáció-művészet metszéspontjaival foglalkozni. Puklus műfaji sokszínűsége abban is korán megmutatkozott, hogy számos fotósorozatát művészkönyv-formátumban publikálta.

 

A Life is techno nemcsak Trafós kiállításának, hanem legutóbbi nagyregény formátumú könyvének - az Epic Love Story of a Warrior-nak - az egyik fejezet-címe is, amely egy fiktív kelet-európai család perspektívájából kalauzol át a XX. századon.  A kiállítás ennek a monumentális fotósorozatnak a szerves folytatása, amiben ezúttal a történetmesélés mellett a térbeli kísérleteké a főszerep. A közönség a művész eddigi legnagyobb és legnagyvonalúbb installációival találkozhat majd. A nyers installatív megoldások építési anyagai keretezik be a műveket, amelyek központjában az apa-fiú kapcsolatok sorsszerűsége, a családi mintáktól való elrugaszkodás, a generációs konfliktusok és a szülővé válás dilemmái állnak. Bár Puklus fotóin több személyes történet és referencia is felfedezhető, képei, akár a korábbi sorozatok darabjai mégis univerzálisak, sokrétű szimbolitásuk révén. Puklus sorozata kritikusan közelíti meg továbbá a férfi és az apa társadalmi szerepét, valamint ennek vizuális és pszichológiai toposzait is. A kiállítótérben felvonuló témákat és anyagkísérleteket pedig átszövi a techno és az élet pulzáló és saját-magába visszatérő alapritmusa.

 

Puklus Péter 1980-ban született Kolozsváron, legutóbbi önálló kiállításai a varsói Raster Galériában, a berlini Robert Morat Galériában, a C/O Berlinben, a düsseldorfi Galerie Conrads-ban, valamint a budapesti Robert Capa Fotográfiai Központban voltak. Művei szerepeltek a grazi Künstlerhaus, a zágrábi Kortárs Művészeti Múzeum, a New York-i International Center of Photography és a budapesti Ludwig Múzeum csoportos kiállításain. Legfrissebb A Hős Anya – Hogyan építsünk házat című sorozata 2017-ben elnyerte az Images Vevey fődíját.  Több könyvét is jelölték neves nemzetközi díjakra, mint például az Aperture és a Paris Photo közös Fotókönyv díja, vagy a Német Fotókönyv Díj.


Támogatók: NKA, Káli Kövek, Doka

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek