Palotai Gábor: Zoo, Landscapes, Cosmos

Kísérőprogram

2018. november 16. (péntek)

18:00

kurátori tárlatvezetés


2018. november 30. (péntek)

18:00

Finisszázs

Palotai Gábor, Peternák Miklós művészettörténész és Salamon Júlia, a kiállítás egyik kurátora tartanak tárlatvezetést a kiállításon Bolcsó Bálint zeneszerző és kísérleti elektronikus zenész közreműködésével.

Kurátorok: Mucsi Emese, Salamon Júlia
Megnyitó: 2018. október 31. (SZER) 19:00
A kiállítást megnyitja: Vásárhelyi Tamás zoológus, muzeológus

A kiállítás handoutja letölthető innen.

Palotai Gábor (1956) tervezőgrafikus, képzőművész, a nemzetközi design szcéna elismert alakja, autonóm munkáival Svédországtól Budapestig számos hazai és nemzetközi kiállítótérben találkozhatott már a közönség. Palotai holisztikus vizuáliskultúra-felfogását tükröző alkotói gyakorlatában nem válik külön designeri és képzőművészeti tevékenysége. Életművében a klasszikus grafikai műfajok mellett olyan, nehezen besorolható vagy kevésbé szokványos formátumok és médiumok is helyet kapnak, mint a konceptuális fotó, a graphic design novel, a nyomtatott textil, a narratívát nélkülöző digitális mozgóképek vagy akár a köztéri emléktábla.


Konzekvensen alkalmazott képkompozíciós elvei közé tartozik az ismétlés, a modularitás és a redukció. Nehezen felfejthető, piktogram tömörségű absztrakt képeit több esetben úgy teszi hozzáférhetővé, hogy az egyes munkákat sorozatba, művészkönyvbe rendezi egymás mellé. Míg a minimálisra redukált vizuális nyelve a modernizmuson túli képalkotói hagyományon alapul, addig az általa használt verbális referenciák a közel háromezer éves európai kultúra toposzait hozzák mozgásba. Művei középpontjában az olyan, ember által konstruált rendszerek és szabályok állnak, mint a kategóriaképzés folyamata, a természettudományos gyűjteményépítés, az urbánus struktúrák tanulmányozása vagy a tájábrázolás sok évszázados alapelvei. Legújabb alkotásai egy kortárs studiolo elemeiként mutatják be egy 21. századi gondolkodó sajátos, mégis valahogy régről ismerős mindsetjét.


A kiállítás az elmúlt másfél év sorozataiból (Zoo, Landscapes, Cosmos) válogat, és bemutatja Palotai munkáinak mediális átalakulását: a papírhordozón megjelenő, könyvbe rendezett grafikától a plexiképek rendszeréből összeálló, nagyívű installációig.


Külön köszönet Petrányi Lucának a belsőépítészeti konzultációért.


Támogató: NKA, Káli KövekSajtóvisszhang:


Istvánkó Bea: Kaleidoszkópikus világnézet | Balkon 2018/9


Lépold Zsanett: Rend a lelke | Octogon architecture & design 2018/8 148. szám

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek