Palotai Gábor: Zoo, Landscapes, Cosmos

Kísérőprogram

19 November 2018, 6pm

curatorial guided tour


30 November 2018, 6pm

closing event of the exhibition


Gábor Palotai, art historian Miklós Peternák and Júlia Salamon, one of the curators of the exhibition will lead a guided tour of the exhibition in Hungarian with the contribution of composer and experimental electronic musician Bálint Bolcsó.


Kurátorok: Mucsi Emese, Salamon Júlia
Megnyitó: 2018. október 31. (SZER) 19:00
A kiállítást megnyitja: Vásárhelyi Tamás zoológus, muzeológus

A kiállítás handoutja letölthető innen.

Palotai Gábor (1956) tervezőgrafikus, képzőművész, a nemzetközi design szcéna elismert alakja, autonóm munkáival Svédországtól Budapestig számos hazai és nemzetközi kiállítótérben találkozhatott már a közönség. Palotai holisztikus vizuáliskultúra-felfogását tükröző alkotói gyakorlatában nem válik külön designeri és képzőművészeti tevékenysége. Életművében a klasszikus grafikai műfajok mellett olyan, nehezen besorolható vagy kevésbé szokványos formátumok és médiumok is helyet kapnak, mint a konceptuális fotó, a graphic design novel, a nyomtatott textil, a narratívát nélkülöző digitális mozgóképek vagy akár a köztéri emléktábla.


Konzekvensen alkalmazott képkompozíciós elvei közé tartozik az ismétlés, a modularitás és a redukció. Nehezen felfejthető, piktogram tömörségű absztrakt képeit több esetben úgy teszi hozzáférhetővé, hogy az egyes munkákat sorozatba, művészkönyvbe rendezi egymás mellé. Míg a minimálisra redukált vizuális nyelve a modernizmuson túli képalkotói hagyományon alapul, addig az általa használt verbális referenciák a közel háromezer éves európai kultúra toposzait hozzák mozgásba. Művei középpontjában az olyan, ember által konstruált rendszerek és szabályok állnak, mint a kategóriaképzés folyamata, a természettudományos gyűjteményépítés, az urbánus struktúrák tanulmányozása vagy a tájábrázolás sok évszázados alapelvei. Legújabb alkotásai egy kortárs studiolo elemeiként mutatják be egy 21. századi gondolkodó sajátos, mégis valahogy régről ismerős mindsetjét.


A kiállítás az elmúlt másfél év sorozataiból (Zoo, Landscapes, Cosmos) válogat, és bemutatja Palotai munkáinak mediális átalakulását: a papírhordozón megjelenő, könyvbe rendezett grafikától a plexiképek rendszeréből összeálló, nagyívű installációig.


Külön köszönet Petrányi Lucának a belsőépítészeti konzultációért.


Támogató: NKA, Káli KövekSajtóvisszhang:


Istvánkó Bea: Kaleidoszkópikus világnézet | Balkon 2018/9


Lépold Zsanett: Rend a lelke | Octogon architecture & design 2018/8 148. szám

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek